Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Atego 1524L-4×2/ 5360 Fokor-umpikorilla

 

Ategon uusi ilme liittää sen entistä vahvemmin Mercedes-Benzin raskaan sarjan kalustoon, sillä se muistuttaa yhä enemmän isoveljeään Actrosia niin keulasta kuin ohjaamosta sisältä. Uusi maski ja uudet kirkaslasivalot ajovaloautomatiikalla muistuttavat Actrosia. Monokromitekniikalla toteutetut vilkut on integroitu jäähdyttimen säleikköön. Samoin myös istuimet ja kojelautavaihtoehdot muistuttavat isoa veljeä. Kokonaispainoluokassa 6,5–16 tonnia oleva Atego on tarkoitettu lähinnä kevyeen jakeluliikenteeseen kaupungissa ja miksei hieman pitemmilläkin matkoilla.

Koeajamamme Mercedes-Benz Atego oli 5360 mm pitkällä akselivälillä oleva 15-tonninen jakeluauto, joka oli varustettu Fokorin valmistamalla kokosivuaukeavalla umpikorilla ja Zepron 1500 kg:n takalaitanostimella.

 

Ategon kuljettajaympäristö uudelle tasolle

Myös ohjaamon osalta uusi Atego-mallisarja muistuttaa yhä enemmän raskaan kaluston pitkän matkan autoissa olevia ohjaamoja. Ohjaamon sisustuksessa uudistuksen huomaa muun muassa uusista kankaista ja yhtenäisestä istuimen selkänojasta.

Uutta Ategoa saa nyt neljällä eri ohjaamovaihtoehdolla, jotka ovat: lyhyt ja pidennetty lyhyt ohjaamo, sekä pitkä ohjaamo yhdellä vuoteella ja Eurocab-ohjaamo yhdellä vuoteella. Koeajoautossa oli lyhyt ohjaamo, jonka mitat ovat: ulkoleveys 2295 mm, ulkopituus 1650 mm, sisäleveys 2000 mm ja sisäkorkeus 1510 mm. Ohjaamoon nouseminen ja sieltä laskeutuminen sujuu helposti karhennettujen askelmien ja hyvien tukikahvojen ansiosta. Myös Ategon avaimet on muotoiltu uudestaan.

Vakiona 15-tonnisessa Ategossa oleva Grammerin ilmajousitettu mukavuusistuin tarjoaa kuljettajalle monipuoliset säätömahdollisuudet samoin kuin uusi pneumaattisesti ja portaattomasti säädettävä monitoimiohjauspyörä, jonka ansiosta radio-, puhelin- ja kuljettajan informaatiojärjestelmän käyttö on entistä helpompaa.

Isot, lämpösäteilyä vaimentavat lasit sekä sähkösäätöiset ja -lämmitteiset peilit takaavat Ategon ohjaamosta hyvän näkyvyyden kaikkiin suuntiin. Sähkötoimisten sivuikkunoiden alareuna on tarpeeksi alhaalla ja laajakulmapeilit on sijoitettu molemmilla puolilla peruutuspeilien alapuolelle paremman näkyvyyden aikaansaamiseksi ja kuolleen kulman pienentämiseksi. Myös oikeanpuolen katvepeili on riittävä. Kolmen häikäisysuojan lisäksi kuljettajan sivuikkuna oli varustettu lisävarusteena saatavalla erillisellä rullaverholla.

Monitoimiset säilytystilat ja pöytätasot asiakas voi tilata käyttötarpeensa mukaan, sillä uusi Atego tarjoaa käyttäjälle kolme eri kojelautamallia. Nämä mallit ovat: lähiliikennekojetaulu, kaukoliikennekojetaulu ja mukavuuskojetaulu. Koeajoautossa oli kaukoliikennekojetaulu, jossa on enemmän säilytyslokeroita ja käsijarrukahva on integroitu kojelautaan.

Uutta on myös kromikoristeinen grafiikkakelpoinen mittaristo taloudellisuusnäytöllä.

Kaikkien kojetaulujen yhtenäinen pyöreä muoto ja ergonomisesti sijoitetut katkaisimet helpottavat kuljettajan toimintaa. Kaukoliikennekojetaulussa mittariston ympärille on saatavana joko harjattu teräs- tai jalopuukuvio optiona.

Kuljettajan virkeydestä kesähelteellä Ategossa huolehtii manuaalinen ilmastointi ja vastaavasti talvella riittävästä lämmöstä kellokytkimellä oleva polttoainekäyttöinen Eberspächer-lisälämmitin.

Virvokkeiden ja eväiden säilytystä varten Ategoon voi hankkia lisävarusteena jäähdytyslokeron, jonka tilavuus on 23 litraa ja säätö portaattomasti välillä +10°C…-18°C. Muuta viihtyvyyttä tuo Bluetooth-ominaisuudella oleva CD/radio-yhdistelmä.

Säilytystilaakin Ategossa on melko hyvin, tuulilasin yläpuolella kaksi lokeroa, asiapaperikotelo ja lisäksi moottoritunnelin päälle saa lisävarusteena korkean tai matalan säilytyslaatikon tai tarvittaessa vaikka kolmannen istuimen sekä useat lokerot kojetaulussa ja sen päällä. Uutta on lisäksi kätevä vaatetanko ohjaamon takaseinällä.

 

FleetBoard-ajoneuvotietokone

Koeajoautoon oli asennettu FleetBoard-ajotietokone, joka on GPS-satelliitin ja internetin välityksellä toimiva auton-, kaluston- ja kuljetustenhallintajärjestelmä. Se tosin kytketään toimintaan vasta, kun auto rekisteröidään omistajalle, joten sen toimintaa emme päässeet testaamaan.

FleetBoard-ajoneuvotietokoneen avulla kuljetusyritys tai -yrittäjä voi säästää polttoainetta ja kalustoa, seurata työaikatietoja, motivoida ja palkita kuljettajia, optimoida huoltovälit, helpottaa ajojärjestelijän työtä tai vaikkapa seurata kylmäkuljetusketjun katkeamattomuutta kuljetuksessa. Lisäksi kuljetusyritys tai -yrittäjä saa kuukausiraportit haluamistaan asioista joko postitse tai sähköpostilla.

 

BlueTec Euro 5 -moottori ja Telligent-vaihteisto

Uuden Ategon ympäristöystävälliset SCR-dieselteknologiaa käyttävät BlueTec Euro 5 –moottorit ovat puhtaiden päästöjen lisäksi myös taloudellisia. Kolme BlueTec-moottoria, jotka täyttävät Euro 5 –vaatimukset tarjoavat seitsemän eri tehovaihtoehtoa 95 kW:sta 210 kW:iin. Näiden moottorien CO2-, NOx- ja hiukkaspäästöt ovat erittäin alhaiset ja niiden tehokkuutta lisää osaltaan myös Telligent-moottorijärjestelmä, joka aikaansaa erittäin tehokkaan palamisen. Eniten valmistettavia malleja; 160 kW ja 130 kW saa jo nyt myös EEV-versioina ja muita vuoden vaihteen jälkeen. Lisäksi Ategon moottoreihin voi valita myös start/stop -järjestelmän, joka etenkin kaupunkiolosuhteissa laskee kulutusta jopa 2,8 prosenttia.

Tämän syksyn aikana valmistuu myös 50 ensimmäistä Atego BlueTec Hybridiä, joiden polttoaineen kulutus pienenee vielä noin 15 %, mikä merkitsee myös selkeästi pienempiä päästöjä. Näiden Hybridien nestejäähdytteinen sähkömoottori antaa päästötöntä tehoa kuljettajan käyttöön parhaimmillaan 44 kW suurimman väännön ollessa 420 Nm.

Koeajamassamme Ategossa oli 6,37-litrainen, 238-hevosvoimainen (175 kW) ja 850 Nm kierrosalueella 1200–1600 r/min vääntävä suora kuusisylinterinen Euro 5 -moottori. Kokonaispainoltaan 15-tonniseen autoon moottori tuntui riittävän tehokkaalta. Koeajon aikana autossa oli kuormaa noin 4000 kg, mikä saattaisi tämän kokoluokan autossa olla hyvinkin keskivertokuorma. Tätä kuormaa ei Ategon kulussa juurikaan huomannut, joten kantavuuskuormakin autolla liikkuu varmasti ongelmitta.

Ategoa on saatavana kolmella 6-portaisella ja yhdellä 9-portaisella vaihteistolla (kaksi tehokkainta versiota). Lisäksi 6-portaiset vaihteistot voidaan varustaa hienosäädetyllä Telligent-vaihdeautomatiikalla, kuten ajamamme koeajoautokin. Automatiikka vaihtaa juoheasti ja juuri oikealla hetkellä, mikä vaikuttaa myös polttoainetalouteen. Atego on todella helppo ja juohea pyöriteltävä kaupunkiliikenteessä. Tarvittaessa vaihteita voi vaihtaa myös manuaalisesti. Lisävarusteena Ategossa oleva veto-/jarrutusvakionopeudensäädin säästää polttoainetta sekä rahaa – pienempi kulutus ja vähemmän ylinopeussakkoja.

 

Ategon kevyt hypoiditaka-akseli H4 kasvattaa osaltaan hyötykuormaa ja vakiona oleva tasauspyörästön lukko puolestaan helpottaa liikkeelle lähtöä liukkaalla.

Uuden Ategon huoltovälit ovat pitkät; jakeluliikenteessä 60 000 km ja kevyessä kaukoliikenteessä 100 000 km, joten huoltokustannuksetkin ovat aikaisempaa alhaisemmat. Osaltaan kustannussäästöjä tuo myös ensi vuoden toukokuusta lähtien lisävarusteena saatava uusi hidastin, joka vähentää käyttöjarrun kulumista, huoltovapaat rakenneosat sekä laadukkaat käyttöaineet, kuten vaihteiston huoltovapaa hydrauliikkaöljy.

 

Ilmajousitettu alusta Telligent-tasonsäädöllä

Koeajoauto oli varustettu Ategon yli 12-tonnisiin versioihin optiona saatavalla täysilmajousituksella, joka on miellyttävä sekä kuljettajalle että kuormalle. Telligent-tasonsäädöllä Ategon runkokorkeutta voidaan joko nostaa 120 mm tai laskea 80 mm, mikä helpottaa lastausta, jos lastaussilta ei ole aivan oikealla korkeudella. Kuormatessa tasonsäätö pitää auton automaattisesti vakiokorkeudessa. Ategon taka-akseliin rakennettu kolmiotukivarsi vaimentaa päälirakenteen aiheuttamat heilahdusliikkeet ja parantaa siten ajettavuutta samoin kuin kallistuksenvakaajat ja iskunvaimentimet edessä ja takana.

Ategon painoltaan optimoituun kaksiosaiseen Z-profiilirunkoon on helppo kiinnittää erilaiset päälirakenteet, koska se on tehty 50 mm:n reikärasterilla. Samoin myös elektronisten järjestelmien liittäminen on helppoa.

Ategon tuuletetut ABS-levyjarrut kaikissa pyörissä sekä lisävarusteinen ASR-luistonesto takaavat turvallisen pysähtymisen ja liikkeelle lähdön. Lisävarusteena saatavaan Telligent-jarrujärjestelmään kuuluu muun muassa integroitu jarruavustin, joka reagoi nopeasti äkkitilanteissa jarruttamalla heti täydellä teholla sekä mäkilähtöavustin, joka estää tahatonta vierimistä eteen- tai taaksepäin esimerkiksi liikkeelle lähdössä.

www.veho.fi

 

Fokorin päälirakenteet:

Fokorin valmistama kokosivuaukeava Thermokori 30 on tehty 30 mm eristetyillä seinillä ja lattialla. Ulkopituus on 7700 mm ja ulkoleveys 2600 mm sekä sisäkorkeus 2500 mm. Takalaitanostin on Zepron 1500 kg teräksisellä 1700 mm laudalla.

 

Mercedes-Benz Atego 1524L-4×2

Tekniset tiedot:

Moottori OM 906 LA, Euro 5

Iskutilavuus 6370 cm³

Teho 175 kW (238 hv) 2200 r/min

Vääntömomentti 850 Nm 1200–1600 r/min

Vaihteisto 6+1-portainen Telligent-vaihdeautomaatti

Perävälitys i=4,30

Akut 2×165 Ah

Polttoainesäiliö 180 l

AdBlue-säiliö 25 l

Renkaat 285/70 R 19,5

Ohjaamo 1+1

Akseliväli 5360 mm

Kokonaismassa 15 500 kg

Omamassa 8 400 kg

Kantavuus 7 100 kg

 

 

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi