Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Actros 3241K-8×4/4500 – Tehdasvalmis sora-auto

Auto oli varustettu keskipitkällä ohjaamolla, jonka mitat ovat: ulkoleveys 2480 mm, ulkopituus 1950 mm, sisäleveys 2260 mm ja sisäkorkeus 1560 mm. Ohjaamossa on riittävästi liikkumis- ja säilytystilaa ja se varustettu takaikkunoilla, jotka ovat avuksi esimerkiksi kipatessa. Istuinten takana sijaitsevat reilun kokoiset säilytyslaatikot (85+85 l) tarjoavat runsaasti säilytystilaa monenlaisille varusteille ja työkaluille. Ohjaamoon on saatavana lisävarusteena takaseinään kiinnitettävä kääntövuode tai keski-istuin. Istuimet on varustettu turvavöillä, pääntuilla sekä kyynärnojilla ja kuljettajanistuin on ilmajousitettu mukavuusistuin varustettuna monilla säädöillä. Myös ohjauspyörää saa säädettyä (paineilmalla) korkeussuunnassa 66 mm ja kaltevuutta 10°–42° välillä, joten kunnollinen ajoasento löytyy vaativammallekin kuljettajalle melko helposti. Muita kuljettajaa helpottavia varusteita Actroksesta löytyy lisäksi: ilmastointi, Webasto, CD-soitin, LAja HF-valmius, vakionopeussäädin, lämmitettävät ja sähkösäätöiset peilit, sähkötoimiset sivuikkunat, ajovaloautomatiikka, jousitettu ohjaamon etupää, asiapaperikotelo moottoritunnelin päällä ja ulkopuolinen aurinkolippa.

Taloudellinen ja vääntävä moottori

Koeajamamme Actroksen voimanlähde on 408-hevosvoimainen, 12- litrainen V6-moottori, josta löytyy vääntöä 2000 Nm kierrosluvulla 1080 r/min. Telligent -moottorinohjauksella Actroksen moottorissa on saatu yhdistettyä suuri teho ja maksimivääntö sekä alhainen kulutus. Moottori on toteutettu pumppu- putki-suutin-tekniikalla, jossa 6- reikäiset ruiskutussuuttimet antavat jopa 1800 baarin ruiskutuspaineen. Koeajossa moottorin teho tuntui täysin riittävältä nuppiautona ajamiseen, vääntöä löytyi tosi alhaalta eikä polttoaineenkulutuskaan tuntunut isolta.

Mercedes-Benzin Euro 4 -moottori käyttää neljää pääkomponenttia vähentämään typpioksidi- ja hiukkaspäästöjä sekä polttonesteen kulutusta. Nämä komponentit ovat edelleen kehitetty moottori, lisäaine AdBlue, SCR-katalysaattori ja järjestelmän diagnosointi. BlueTec(r) moottorit hyödyntävät polttonesteen niin tehokkaasti, että suuremman tehon lisäksi (moottorimallista riippuen) ne myös kuluttavat vähemmän (jopa 6 %).

Telligent-huoltojärjestelmä määrittää Actrokselle yksilölliset huoltovälit todellisten käyttöolosuhteiden ja kuormituksen mukaan, valvoo moottorin ja apulaitteiden toimintaa sekä tallentaa kaikki viat muistiin. Ainoastaan rengaspaineita ei voi tarkastaa kuljettajanistuimelta käsin.

Vahva ja helppokäyttöinen voimalinja

Actroksen maansiirtoautoissa on vakiona täyssynkronoidut 16-vaihteiset vaihteistot, jotka on varustettu mekaanis-hydraulisella Telligentvaihteensiirrolla, kuten koeajoautossakin. Vaihteenvalitsin sijaitsee ergonomisesti erinomaisessa paikassa kuljettajan istuimeen kiinnitetyssä kääntyvässä konsolissa, joten vaihtaminen tapahtuu kevyesti kaikissa tilanteissa. Kuljettaja saa rauhassa keskittyä pelkästään liikennetilanteeseen. Ylös- tai alaspäin vaihtamista varten vaihteenvalitsinta tarvitsee vain kevyesti työntää eteen- tai taaksepäin ja painaa sitten kytkintä. Valittu vaihde kytkeytyy kytkimen painamisen jälkeen ja on näkyvissä mittaristossa. Puolittajan katkaisimella voit puolittaa jokaisen vaihteen eli vaihtaa alas tai ylöspäin puoli vaihdetta kerrallaan.

Vaihtoehtoisesti autoon saa myös PowerShift -vaihdeautomatiikalla varustetun vaihdelaatikon, joka tekee vaihtamisesta vieläkin helpompaa. Vaihteet kytkeytyvät automaattisesti sekä tarkasti ja ajomukavuus paranee entistä pehmeämmän vaihteiden kytkennän ansiosta, jolloin erikseen valittavissa olevat ohjelmat lisäävät turvallisuutta, taloudellisuutta ja mukavuutta. Lisäksi yhdistetyn vakionopeussäätimen toimintoja on laajennettu: nopeusväli vetotilanne- ja jarrutusmomentin välillä on suurempi ja vapaasti valittavissa, mikä parantaa ajomukavuutta oleellisesti ennakoivasti ajettaessa.

Tasauspyörästölukkojen ollessa kytkettyinä vaihteensiirron toimintaa ohjaava ohjelma ottaa käyttöön erityisen maastoajo-ohjelman, jolloin vaihteet kytkeytyvät nopeammin. Tämän ansiosta heijaaminen upottavassa maastossa onnistuu paremmin. Raskaissa olosuhteissa ajettaessa autoon on mahdollista saada vahvistettu 2-levykytkin, kuten ajamassamme autossa.

Optimoitu alusta

Actrosin runko on vahva, pitkäikäinen ja omapainoltaan erittäin pieni, ja sille on helppo asentaa päälirakenteita. Täysin uudessa rungon etupään rakenteessa perinteiset niittiliitokset on korvattu pulttiliitoksilla, minkä ansiosta kaikki osat on aiempaa helpompi ja edullisempi korjata.

Lisäksi rungon etuosan alleajosuojan rakenteen painoa on entisestään optimoitu. Todettakoon vielä yksi uusi lisäetu: Actrosin valonheittimet on nyt asennettu ylemmäs kuin ennen. Rungon pitkittäispalkkien vahvuus on 9,5 mm ja vakioidun rungon kavennuksen ja 50 mm:n rei´ityksen ansiosta tarkka ja järkevä päällysrakenteiden suunnittelu mahdollistaa vakioidut päällysrakenteet. Rungon ruostesuojaus on tehty katodisella upotusmaalauksella.

Työmaakäyttöön tarkoitetuissa Actroksissa on painoltaan optimoitu (jopa 40 % perinteisiä kevyempi) paraabelijousitus ja siihen sovitetut iskunvaimentimet ja kallistuksenvakaajat. Actroksen jousituksen osat on kiinnitetty huoltovapailla ja esijännitetyillä kumimolekyylilaakereilla ja jousien korroosiosuojaus on tehty sinkkipölyvärillä.

Neliakselisissa, kuten 8×4/4-autoissa on etuakselien painotasaus. Kun auto ylittää esteen, osa enemmän kuormitetulle akselille tulevasta painosta siirtyy vähemmän kuormitetulle akselille. Akselien korkeusero voi olla jopa 100 mm. Vaikka tämä kuulostaa monimutkaiselta teoriassa, ratkaisulla saavutetaan yksinkertaisesti seuraavat käytännön edut: kallistelu vähenee, akselien jousituksen ja ohjauksen osien sekä renkaiden kuluminen vähenee, ja kaikkiaan ajomukavuus paranee huomattavasti.

Kaikissa 4-akselisissa versioissa on kaksipiirinen ohjaustehostus ja muuttuvavälityksisen tehostimen ansiosta ohjaus toimii äänettömän vaivattomasti huolimatta siitä missä asennossa pyörät ovat. Lisäksi Telligent( r)-huoltojärjestelmä valvoo alituisesti ohjausvaihteiston ja hydrauliikkajärjestelmän nestetasoja. Actrosin ohjaus on lyhyesti sanottuna hyvä ohjautuvuudeltaan, suuntavakavuudeltaan ja reagoi tarkasti.

Telligent(r)-jarrujärjestelmän ansiosta Actroksen jarrutusmatkat ovat erittäin lyhyitä. Järjestelmän perustana ovat elektronisesti valvottu 10 barin paineella toimiva kaksipiirinen jarrujärjestelmä, johon on liitetty ABS-järjestelmä ja ASR-luistonesto sekä lisäjarrut, kuten moottorijarru ja lisävarusteena saatava hidastin. Pääasiallisesti maantiekäyttöön tarkoitetuissa autoissa on levyjarrut joka pyörässä. Kolmikaatokippiautoissa, neliakselisissa kippiautoissa ja kaikilla pyörillä vetävissä autoissa on rumpujarrut. Näin eliminoidaan jarrujen vahingoittumisen vaara, joka voi aiheutua levyjarruille silloin, kun auton kuljettamaa materiaalia joutuu jarrusatulan ja jarrulevyn väliin.

Telligent(r)-jarrujärjestelmä myös tasaa eri akseleilla olevien jarrujen jarrupäällysteiden kulumista. Moottorijarru ja hidastin puolestaan pidentävät jarrupäällysteiden käyttöikää.

Uusi mukava vakiovaruste on mäkipidätin, joka varmistaa vaivattoman mäkilähdön estämällä auton vierimisen mäessä eteen- tai taaksepäin.

Tehdasvalmis soralava

Koeajamamme auto oli ensimmäinen tehdasvalmis sora-auto Suomessa. Autoon oli asennettu Saksassa Meillerin H4P lava, joka on tarkoitettu kiviaineksien ajoon. Lavan täysin sileä sisäpinta mahdollistaa optimaalisen kuorman virtauksen. Lavan mitat ovat: pituus 5550 mm, leveys 2280 mm ja korkeus 1250 mm, jolloin tilavuudeksi tulee 13,5 kuutiota. Lavamateriaalit ovat: pohja 8 mm teräs VS120 ja laidat 5 mm teräs VS120. Nämä materiaalit vastaavat kestävyydeltään Hardoxin 450:stä. Lava on varustettu Meillerin etukipillä, Meillerin 296/54 2-piirisellä pumpulla (9-mäntäinen aksiaalipumppu, jonka tuotto on 115 l/min), 54 litran hydrauliikkaöljysäiliöllä ja ohjaamossa olevalla pneumaattisella kippiventtiilillä. Takalaita on hydraulinen, sylinterit vaakatasossa, taka-alleajosuoja on ylösnostettava, korkea etuseinä on varustettu suojalipalla, lavan sivusuojat ovat terästä, tikkaat edessä vasemmalla sekä tärytin kuorman irrottamiseksi. Lavan keskiosassa on nivelöity vakaaja parantamassa kippausvakavuutta. Ainoastaan lämpökanavat lavasta puuttuvat, mutta sekin ongelma on korjattavissa tietynlaisella lavanpinnoituksella, jota käytetään esimerkiksi Venäjälle menevissä autoissa. Toiseen kiertueella olleeseen neliakseliseen, kotimaisella lavapaketilla olevaan autoon verrattuna tässä autossa oli 660 kg parempi kantavuus.

Tekniset tiedot:

Moottori
Mercedes-Benz OM 501 LA, Euro 4
– 6-syl. ahdettu, välijäähdytetty V-moottori
– syl.halk.130 mm, isk.pit. 150 mm
– kok.tilavuus 11,946 dm3
– max. teho 300 kW (408 hv) 1800 r/min
– max. vääntö 2000 Nm / 1080 r/min
– pakokaasujarru
– vakionopeussäädin
– voiman ulosotto moottori/vaihteisto

Kytkin
– vahvistettu 2-levykytkin

Vaihteisto
– 16-vaihteinen G240-16 / 11,7-0,69

Vetopyörästöt
– napavälitteiset vetävät akselit HL7
– perävälitys i = 4,833

Alusta
– akseliväli 4500 mm
– etuakseli VL4/55 D-7.5
– taka-akselisto napavälitteiset HL7

Jousitus
– paraabelijouset edessä ja takana

Jarrut
– Telligent-sähköohjatut levyjarrut
– edessä ja takana
– jarruassistentti ja mäkilähtöavustin

Renkaat
– 315/80 R 22,5 Päälirakenne
– Meiller, pyöreäpohjainen maansiirtolavapaketti
– etukippi
– hydraulinen takalaita
– tärytin
– lavan mitat p x l x k, 5550 mm x 2280 mm x 1250 mm
– tilavuus 13,5 m3
– pohja 8 mm teräs VS 120 (vastaa Hardox 450)
– laidat 5 mm teräs VS 120 (vastaa Hardox 450)

Omamassa
– 14150 kg

Kokonaismassa
– 30800 kg (tehdas 35000 kg)

Kuorma
– 16300 kg (kantavuus 16650 kg)

Kulutus
– 38,4 l/100 km (mitattu 997 km matkalla, kn 45,8 km/h)
– 52,9 l/100 km (montulla 79 km matkalla, kn 26,1 km/h)

Miika Nyrö
Konepörssi-lehti

Lue seuraavaksi