Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN ja ABB E-mobilty: Sähkökuorma-autoja pitkille matkoille

MAN Berlin E-Truck

MAN ja ABB E-mobilty tutkivat yhdessä täyssähköisen pitkän matkan kuorma-autoliikenteen seuraavaa vaihetta: pitkän matkan kuorma-auto, joilla saavutetaan päivittäinen noin 600–800 kilometrin toimintamatka. Yritykset ovat sitoutuneet täyssähköiseen liikkumiseen, ja samalla ne viestivät, että kuorma-autoteollisuus on valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen. Myös lainsäätäjien on seurattava kehitystä ja luotava puitteet nollapäästöisen pitkän matkan kuljetuksille.

”Ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi on siirryttävä vähähiilisiin kuljetuksiin. Se edellyttää, että saamme markkinoille ekologisempia ajoneuvoja ja kehitämme vastaavasti huipputehoista latausinfrastruktuuria. Tällä hetkellä tuemme A2-tiellä meneillään olevaa täyssähköisten kuorma-autojen latausprojektia ja saamme siitä erittäin arvokasta tietoa. Tärkeää on tässä vaiheessa saada nopeasti lisää täyssähköisiä kuorma-autoja liikenteeseen. MAN:n ja ABB:n välinen kumppanuus osoittaa, että olemme oikealla tiellä”, sanoi Saksan liittovaltion digitaalisuudesta ja kuljetuksista vastaava ministeri Volker Wissing.

Ministerin vierailun ja MAN:n täyssähköisen kuorma-auton testiajon aikana MAN Truck & Busin toimitusjohtaja Aleksander Vlaskamp korosti, että latausinfrastruktuurin laajenemisen nopeuttaminen on ainoa tapa saavuttaa tavaraliikenteen ympäristötavoitteet. Hän myös kertoi, miksi MAN luottaa akkuteknologiaan perustuvaan voimalinjaan tulevaisuuden hiilineutraalina liikennemuotona: matalat käyttökustannukset ja paras ympäristöystävällisyys.

Tavoitteena 1 700 latauspistettä

”Osana Traton-konsernia osallistumme jo yhteishankkeeseen teollisuuskumppaneiden kanssa kehittääksemme ja operoidaksemme huipputehosta yleistä latausverkostoa, jonka tavoitteena on vähintään 1 700 vihreällä sähköllä toimivan latauspisteen avaaminen ympäri Eurooppaa”, Vlaskamp lisäsi.

MAN Berlin E-Truck

Mahdollistaaksemme päivittäisen 600–800 kilometrin toimintamatkan MAN:n täyssähköinen kuorma-auto, joka tulee markkinoille vuonna 2024, on jo valmiiksi varustettu teknologialla, joka mahdollistaa tulevaisuuden MCS-latauksen (Megawatt Charging System). ABB E-mobilityn, joka on maailmanlaajuinen latausratkaisuiden valmistaja, tavoitteena on tuoda tällaiset latausjärjestelmät markkinoille nopeasti.

”ABB E-mobilityllä olemme työskennelleet jo usean vuoden ajan kehittääksemme vastaavia suorituskykystandardeja. MCS-latausjärjestelmä vaatii uudenlaisen tehoteknologian, jossa jännite on yli 1 000 volttia. Järjestelmän sähköturvallisuus ja luotettavuus ovat erityisen tärkeitä näillä tehotasoilla. Päämäärämme on tuoda tämä teknologia markkinoille jo kolmen vuoden sisällä”, sanoi ABB E-mobilityn toimitusjohtaja Frank Mühlon.

Sitova ja yhtenäinen standardi on myös ratkaisevan tärkeää MCS-teknologian saamiseksi markkinoille. Yli 20 tahoa teollisuuden ja tieteen alalta, mukaan lukien MAN ja ABB, työskentelee huipputehokkaan latausverkostoprojektin parissa (Saksaksi nimeltään HoLa), joka on Saksan hallituksen rahoittama ja maailman ensimmäinen MCS-teknologiaan perustuva projekti. Kahta huipputehokasta MCS-teknologiaan perustuvaa latauspistettä rakennetaan parhaillaan A2-moottoritien varteen.Lue seuraavaksi