Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN eMobility -keskus täydessä vauhdissa Münchenissä

Täyssähkökuorma-autojen laajamittaisemman tuotannon aloituksen valmistelut ovat hyvässä vauhdissa Münchenissä. MAN Truck & Bus -tehtaan yhteyteen valmistuneen MAN eMobility -keskuksen viimeiset 12 kuukautta ovat olleet kiireisiä. Tuotantolinjalta on valmistunut 20 tulevaisuuden täyssähkökuorma-auton prototyyppiä. Samanaikaisesti on testattu kuinka samalla tuotantolinjalla voidaan valmistaa sekä täyssähkökuorma-autoja että perinteisellä voimalinjalla varustettuja kuorma-autoja. MAN eTruck -täyssähkökuorma-auto ajoi ensimmäiset kilometrinsä Berliinissä toukokuun lopulla. Münchenin tehtaalla jo yli 1 700 työntekijää on saanut koulutuksen tulevaisuuden hiilineutraalin teknologian käyttöönottoa varten.

Kun MAN eMobility -keskus avattiin kesäkuussa 2021, oli alusta asti selvää, että uusi tulevaisuus luodaan keskuksessa. Tehtaan modernisointi on osa muutosmatkaa ja samalla selkeä merkki tulevien täyssähköautojen alkavasta valmistuksesta.

”MAN valmistautuu sähköiseen tulevaisuuteen ja muokkaa brändiä kohti kestävämpää ja ekologisempaa liikkumista ja tavarankuljetusta. Meidän järeä täyssähköinen kuorma-auto eTruck rullaa suunnitelman mukaisesti ulos tuotantolinjalta alkuvuodesta 2024. Tällä hetkellä työntekijämme saavat koulutusta korkeajänniteteknologiaan ja muokkaamme tuotantoamme päätehtaallamme joustavammaksi”, sanoo MAN Truck & Bus:n toimitusjohtaja Alexander Vlaskamp.

Täyssähkökuorma-autot vaativat uudenlaisia prosesseja ja asiantuntemusta

Täyssähkökuorma-autojen laajamittaisempi valmistus vaatii uudenlaisia prosesseja. Verrattuna perinteisellä voimalinjalla varustettuihin kuorma-autoihin, täyssähkökuorma-auto eroaa uusien komponenttien, kuten sähkömoottorien ja korkeajännitekomponenttien sekä erilaisten kaapelien suhteen. Tuotantotilojen parhaaksi optimoinniksi Münchenin tehtaan tuotantolinjalla valmistetaan rinnakkain sekä täyssähkökuorma-autoja että perinteisellä polttomoottorilla varustettuja kuorma-autoja. Tämä on haaste niin tuotantokoneille kuin teknologiallekin, mutta myös työntekijöille.

”Meidän täytyy saavuttaa työntekijöiden luottamus ja tukea heitä tässä perustavanlaatuisessa muutosprosessissa. Saavuttaaksemme tämän kaiken meillä on selkeä visio niin itse tehtaan kuin työntekijöiden koulutuksen ja kehityksen suhteen. Tiivis yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä tekee eMobility-keskuksen konseptista ainutlaatuisen”, sanoo Münchenin tehtaanjohtaja Thorsten Campehl.

Yli 1 700 työntekijää on jo saanut korkeajänniteteknologiakoulutuksen ja vuoden loppuun mennessä luku on jo yli 2 000. Vuoden 2023 loppuun mennessä kaikki työntekijät ja asiantuntijat Münchenin tehtaan tuotannossa ovat täysin päteviä ja valmiita täyssähköautojen sarjatuotantoon.

Joustavan tuotannon testausta ja kehittämistä

Monitahoisessa joustavassa tuotantomallissa on tarkoitus alusta alkaen kehittää moduuleista koostuvia komponentteja, erityisesti alustan ja johtosarjojen osalta, joita voidaan käyttää molemmissa konsepteissa, joko perinteisellä voimalinjalla varustetuissa kuorma-autoissa tai täyssähköautoissa ja samalla tuotantolinjalla. MAN eMobility -keskuksen innovatiivisen konseptin tavoitteena on kehittää tarvittavia prosesseja tulevaisuuden sarjatuotantoa varten. Tämä koskee niin ensimmäisten prototyyppien valmistusta kuin työntekijöitä tuotantolinjalla, jotka käyttävät uutta teknologiaa. Samaan aikaan vaatimukset myöhemmin alkavaan sarjatuotantoon voidaan yhdistää ajoneuvojen kehitykseen heti alusta alkaen.

MAN eMobility -keskuksen, sarjatuotannon ja MAN Academyn asiantuntijat kuten myös käyttöönoton, suunnittelun ja prosessisuunnittelun spesialistit työskentelevät yhtenä ryhmänä, jotta uusien kuorma-autojen sarjatuotanto saadaan alkamaan mahdollisimman nopeasti. Samalla taataan kaikkien osa-alueiden asiantuntijuus ja innovatiiviset konseptit sekä itse kuorma-autojen laatu ja lisäarvo loppukäyttäjille. Yksittäiset työketjut ja prosessit on kartoitettu äärimmäisen tarkasti ja tarvittavat muutokset kirjataan ylös, jotta ne voidaan implementoida välittömästi ajoneuvojen kehityksessä. Tulokset ovat selviä. Esisarjasuunnittelu ja -testaus on tullut jo paljon tehokkaammaksi. Ensimmäiset täyssähkökuorma-autojen sarjatuotantomallit voidaan valmistaa samalla tuotantolinjalla muiden mallien kanssa jo vuoden 2023 loppupuolella. Tavoitteena on saada ensimmäiset sähkökuorma-autot valikoitujen pilottikäyttäjien käyttöön vuonna 2024.

MAN:n täyssähkökuorma-autot pitkän matkan kuljetusliikenteeseen

MAN esitteli uuden sarjatuotantoisen täyssähköisen kuorma-auton toukokuussa Berliinissä. MAN eTruck on tulossa markkinoille vuonna 2024. Uraauurtavan täyssähköisen kuorma-auton erityinen tekninen yksityiskohta on sen tulevaisuudessa saatavilla oleva erityisen suuri megawatin latausteho. Korkea latausteho ja lyhyt latausaika tekevät MAN:n täyssähköisestä kuorma-autosta täydellisen kumppanin pitkän matkan kuljetusliikenteeseen, tarjoten päivittäisen noin 600–800 kilometrin toimintamatkan. MAN:n täyssähköisen kuorma-auton teknologia soveltuu hyvin jokapäiväiseen liikenteeseen ja tarjoaa kestävän ja ekologisen kuljetusmuodon.   


  • MAN eMobility -keskus Münchenissä todisti kykynsä kehittää ja testata asiakastilausohjattua yhdistelmätuotantoa
  • Kehittämistä, testausta ja valmistusta on harjoiteltu yhdessä perinteisellä voimalinjalla varustetuilla kuorma-autoilla ja täyssähkökuorma-autoilla
  • Vuoden 2022 loppuun mennessä noin 2 000 tehtaan työntekijää on saanut koulutuksen korkeajänniteteknologian käyttöönottoa varten
  • Ensimmäisen MAN eTruck -täyssähkökuorma-auton valmistus on alkamassa suunnitelman mukaisesti vuonna 2023



Lue seuraavaksi