Uutiset

Kuljetuskalusto

Maatalouden merkityksestä kuljetuselinkeinolle

Jussi Mikkola

Toimittaja, kuljetusala

Traktorimarssi sinällään oli hyvin toteutettu, eikä se saanut pääkaupunkiseudun liikennettä täysin sekaisin. Varmasti jotakin häiriötä syntyi, mutta sehän kuuluu mielenilmauksen luonteeseen ja varmistaa huomioarvon. Vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että suuren yleisön sympatiat maataloustuottajia kohtaan lisääntyivät.

Miksi kirjoitan traktorimarssista? Vastaus on, että maatalous on erittäin merkittävä kuljetusalan toimeksiantaja. Tuhannet suomalaiset kuljetusyrittäjät saavat ainakin osan toimeentulostaan sellaisista kuljetuksista, jotka lähtevät tai päätyvät maatiloille. Joillakin kuljetusyrittäjillä koko toiminta palvelee maataloutta.

Kuorma-autoliikenne nykyaikaiselle maatilalle voi olla yllättävän vilkasta. Siemenet, lannoitteet ja maanparannusaineet toimitetaan melko kausiluonteisesti. Säännöllisempää liikennettä edustaa rehuauto, joka tuo evästä eläimille, tai eläinkuljetusauto, joka hakee kasvatetut eläimet viimeiselle matkalleen. Maitoauto käy useamman kerran viikossa noutamassa lehmien lypsämän maidon. Tiesitkö muuten, että Suomen suurin maitotila tuottaa joka päivä yli 15 000 litraa maitoa?

Myös kasvihuoneilla liikenne käy vilkkaana, haluammehan pöytäämme tuoreita vihanneksia, eikä viljaakaan enää hevosella myllyyn viedä. Jotta yritystoiminta kehittyisi, joudutaan aika ajoin tekemään investointeja, myös maatiloilla. Rakentaminen sekä koneiden ja laitteitten uusiminen tarkoittavat melkein poikkeuksetta sitä, että jälleen kerran tilalle saapuu kuorma-auto.

Oma lukunsa on vielä se, miten paljon kuljetuspalveluita tarvitaan ennen kuin tiloilta noudetut raaka-aineet ovat valmiina tuotteina kaupan hyllyllä. Miten moni kuljettaja on tehnyt työnsä, jotta iltapalaksi laatimasi voileivän ainekset on saatu kauppaan?

Suomalaisen maatalouden puolesta kannattaa kampanjoida, tarvittaessa jopa osoittaa mieltä, ja kuljetusalan voi hyvin olla sitä tukemassa. Sosiaalisen median välittämän tiedon perusteella moni kuljettaja antoikin tukensa tuottajille traktorimarssin aikana. Ja vietiinhän moni traktori maakunnista lähemmäs Senaatintoria — niinpä — kuorma-autolla.

Lue seuraavaksi