Uutiset

Kuljetuskalusto

Lastbil 2014 – painoasioiden parissa

Kuljetusalan pohjoismaiset osaajat ovat nyt kokoontuneena Ruotsin Jönköpingiin, Lastbil 2014 -messuille. Kahden vuoden välein järjestettävä alan suurtapahtuma esittelee vierailleen alan tuoreimmat tapahtumat ja uutuudet. Tämänkertaisten messujen kiivaimpana puheenaiheena on massauudistus, jonka tavoitteena on nostaa yhdistelmien suurin sallittu kokonaismassa 74 tonniin. Toisalla vihreät arvot ovat myös vahvasti esillä muun muassa kaasukäyttöisten ajoneuvojen muodossa.  

Ruotsalaistoimijoiden tavoitteena on ollut nostaa yhdistelmien kokonaismassoja suomalaiseen tapaan. Messujen alla julkisuuteen tuodun esityksen mukaan 95 prosentilla tieverkostosta sallittaisiin 64 tonnin kokonaismassa. 74 tonnin yhdistelmiä olisi mahdollista käyttää ainoastaan rajatulla ja erikseen merkityllä tieverkostolla.

Keskustelua seuratessa tuntuu, että iso osa ruotsalaistoimijoista haluaa kasvattaa mieluummin yhdistelmien pituuksia, koska tutkimusten valossa edes nykyisiä massoja ei päästä hyödyntämään kaikissa ajotehtävissä. Ehdotuksessa annetaankin mahdollisuus pituudeltaan 32-metristen DUO 2 -yhdistelmien hyödyntämiseen. Messuilla esiteltiin myös valokuvamateriaalia DUO -kärra -yhdistelmästä, joka koostuu pituudeltaan 7,82-metrisellä kuormatilasta varustetusta nuppiautosta ja sen perään kytketystä kahdesta keskiakseliperävaunusta. 

Ainakin messuilla nähdyn ja kuullun perusteella massauudistuksessa on lähdetty liikkeelle tieverkostosta ja sen kunnosta. Selvitysten perusteella 74-tonnisten yhdistelmien salliminen kaikkialle ei ole mahdollista juuri tiestön asettamien rajoitusten vuoksi. 

Asiaa viedään eteenpäin myönteisellä asenteella, niin yrittäjät kuin perävaunuvalmistajatkin haluavat saada asian nopeasti päätökseen, jotta kaupankäyntiin saadaan jälleen uutta pontta. 

Vihreitä arvoja nähtiin muun muassa Mercedes-Benzin osastolla, missä esiteltiin Euro 6 -normin mukainen Econic NGT-maakaasumoottorilla.

Kasvaneet ja kasvavat kokonaismassat vaativat uudistuksia myös päällirakenteisiin. Joab esitteli messuilla muun muassa uutta L26-koukkulaitetta, joka nähdään pian myös Suomessa.

Messujen päätöspäivänä lauantaina selviää myös Nordic Trophy 2014 -voittaja. Juha Ristimaan Madonna on paikalla puolustamassa asemaansa, joskin kilpailusta on luvassa verrattain tiukka. Muun muassa maanmiehet Jallu Jalava ja Mika Auvinen kärkkyvät tavoiteltua pokaalia monien muiden tavoin. 

Ari Perttilä

Jönköping, Ruotsi

Lue seuraavaksi