Uutiset

Kuljetuskalusto

Konekesko Allisonin maahantuojana 50 vuotta

Alliksen valmistamat automaattivaihteistot ovat kuuluneet Konekeskon tuotevalikoimaan puoli vuosisataa ja yhteistyö jatkuu vahvana: Konekesko on yksi vanhimpia diilereitä Yhdysvaltojen ulkopuolella. Vain Norjasta löytyy vanhempi.

Yhtiön perustaja, James A. Allison aloitti v. 1915 Yhdysvalloissa, Indianapolisissa. Hänen kuoltuaan Allison siirtyi General Motorsin omistukseen, jossa se oli vuosina 1929–2007. Tänä aikana on valmistettu melkoinen määrä moottoreita, turbiineita ja automaattivaihteistoja esim. sotilaskäyttöön.

Ensimmäinen ajoneuvosovellus, 6-portainen Allison esiteltiin v. -56. Tämän jälkeen, vain kolme vuotta myöhemmin valmistusmäärä oli ylittänyt 100 000 rajan. Suomessa toiminnan juuret menevät syvälle 60-luvun alkuun juuri näihin aikoihin Konekesko alkoi tuoda maahan General Motorsin valmistamia Detroit Dieseleitä. Useat ajoneuvot ja laivat käyttivät tuohon aikaan isokokoisia 2-tahtimoottoreita. Konekesko aloitti yhteistyön General Motorsin ty­täryhtiön Detroit Diesel Allisonin kanssa. Alussa toiminta keskittyi pääasiassa Detroit Dieseliin.

Detroit Dieseleitä ja Allison vaihteistoja

Alkuaikoina Konekeskon roolina oli suurimmassa määrin moottoreiden ja vaihteistojen peruskorjaus ja varaosahuolto. Näiden aikojen dumpperien vakioratkaisu oli Detroit Diesel -moottori yhdessä Allison-vaihteistojen parina. Suurimpia moottoriasiakkaita olivat Valmet ja Insinööritoimisto Saalasti, molemmat tekivät vaihtovetureita teollisuudelle. Alkuajan vaihteistojen käyttökohteina olivat mm. metsäkoneet, trukit, lukit vetomestarit, tiehöylät. Vuotuiset myyntimäärät olivat jopa yli 300 vaihteistoa.

 

Ensimmäiset automaattivaihteistot

Automaattivaihteistoihin tutustuttiin Helsingin kaupungin Rakennusviraston mielenkiinnosta. Sekä Volvo että Scania tarjosivat Allison-vaihteiston optiona, mutta Sisuun sitä ei ollut vielä tarjolla. 1970 lopulla Sisu valmisti ensimmäiset Allison-automaattivaihteistolla varustetut autot HKR:n käyttöön.

Varsin aikaisessa vaiheessa aloitettiin yhteistyö Koiviston Auto -yhtymään kuuluvan Kabus Oy:n kanssa. Linja-autoihin asennettiin Detroit Diesel -moottorit ja Allison HT 740R -vaihteistot. Seuraava mittava projekti oli DD 4-71T-moottorit Allison MTB 644/ 647 -vaihteiston parina. Yhteistyö on jatkunut kes­keytyksettä ja jatkuu edelleen, kun Kabus rakentaa kaupunkibusseja omaan käyttöön

Allisonin läpilyönti Suomessa

Ensimmäinen suurempi menestys Allison-automaattivaihteistojen puolella Suomessa tapahtui Pasin eli panssaroidun Sisun myötä. Jo prototyyppivaiheessa 1982 vaihteistoksi valittiin Allison-automaatti, siinä vaiheessa malli MT 643. Pasin sarjatuotanto tällä vaihteistolla alkoi vuonna 1983 ja jatkui aina vuoteen 1993 asti.

Erittäin merkittävä mullistus oli WT-vaihteistoperheen esittely 1990-luvun alussa. Tämä sähköisesti ohjattu, oppiva vaihteisto sai monet pelkäämään vaihteiston luotettavuuden puolesta. Harvoin on totuus ollut niin kaukana todellisuudesta. Allisonin panostus sekä itse tuotteeseen, monipuoliseen tuotekoulutukseen ja testauslaitteisiin yhdessä muodostivat laatukonseptin, joka oli täysin ylivoimainen edeltäjiinsä verrattuna.

Alkuperäinen MT 643 vaihteisto korvattiin Pasien tuotannossa täysin uudella sähköisesti ohjatulla oppivalla MD3560P-vaihteistolla ja edelleen saman vaihteiston hidastinversiolla.
Jos WT vaihteistoperhe oli teknisesti merkittävä muutos, niin kaupallisesti merkittävä muutos oli kaiken Suomen vaihteistomyynnin siirtyminen Konekeskolle. Tavoitteena oli markkinoiden avaaminen koko Pohjoismaiden alueella ja itse myynti tapahtui jälleenmyyjien kautta. Tämä lisäsi Allison-tuotelinjan merkitystä Konekeskolla.

Luotettava yhteistyökumppani monelle valmistajalle

Allison on toiminut ja toimii edelleen lukuisten yhteistyökumppa­neidensa kanssa. Allison-automaattivaihteistoja löytyy hyötyajoneuvojen ja työkoneiden lisäksi mm. vetomestareista, sotilasajoneuvoista, tiehöylistä, trukeista ja lukeista. Erikois­matalia Allison-automaattivaihteistoja on toimitettu kaivoskäyttöön tarkoitettuihin laitteisiin.
Yhteistyö Sisun kanssa on näkynyt sekä siviilipuolella, paloautoissa mutta myös varsin runsaasti sotilaskäyttöön tarkoitetuissa erikoisautoissa. Alkuajan SK Sisut MT653 ja 654CR-vaihteistolla, maastokelpoiset E11 6X6 Sisut Allison HD4560P -vaihteistolla sittemmin 8X8-maastosisut SP4500P-vaihteistolla ja 10X10 silta-Sisu SP4700P-vaihteistolla ovat Sisun vastaus erityisen haastaviin käyttökohteisiin.

Konekeskon ja Kabus Oy:n yhteistyö on jatkunut vuosikymmeniä ja tälläkin hetkellä tuotannossa on kaupunkibusseja Allison T280R vaihteistolla Cummins-moottorin parina. Eräs mainio osoitus Kabus Oy:n ennakkoluulottomasta toiminnasta on heidän oma hybridivoimansiirtonsa jonka osana toimii Allisonin 1000-sarjan vaihteisto.

Off-Highway -segmentillä on ollut yhteistyötä Sandvik Mining & Constructionin kanssa. Heidän Toro 60 -dumpperissaan käytetään Allison M6610AR -vaihteistoa. Veto­mestarien kehityskulku on vuosikymmenien aikana käynyt Sisun kautta Valmet-siirtokonetehtaalle, Kalmar Industriesille ja edelleen Cargotecille. Samalla on vaihteistotyyppi vaihtunut CRT 3000 -mallista MT 643, HT 740 kautta MD3060P ja edelleen 3000P-malliin.

Vahva panostus tulevaisuuteen

Allison kuuluu siis maailman johtaviin automaattivaihteistojen valmistajiin, sen on laskettu valmistavan jopa 80% maailman kokonaistuotannosta. Yrityksellä on toimintaa 80 maassa ja yhteensä 1 550 toimipaikkaa maailmassa. Allison valmistaa vuodessa yli neljännesmiljoona automaattivaihteistoa. Laskujen mukaan maailmassa on yli 5 miljoonaa Allison-automaattivaihteista ajoneuvoa tai työkonetta. Euroopan toiminnot on keskitetty Hollantiin. Pohjois-Euroopan toimintoja johdetaan Ruotsista, Bollebygdistä.

Allison huolto- ja korjauspalveluista

Tällä hetkellä Konekeskon ja Allisonin yhteistyö kattaa Suomen lisäksi Baltian maat. Suomeen vaihteistoja on toimitettu eri laitevalmistajille noin 7 800 kappaletta. Konekeskolla on haluttu panostaa myös tulevaisuuteen: Vantaalla on toiminut jo pari vuotta omat vaihteistojen huoltoon ja korjaamiseen erikoistuneet tilat. Käytössä on monipuolinen dynamometri, jossa voidaan kuormittaa korjattu automaattivaihdelaatikko. Korjaamolla ehditään tekemään vuodessa puolensataa Allisonia, useimmat näistä on valmistettu 80- ja 90-luvuilla, kertoo Konekeskon Allison myyntipäällikkö Juha Anttonen.

Lue seuraavaksi