Uutiset

Kuljetuskalusto

Allison-vaihteisto tienhoitoautossa

Entinen talviolympialaisten isäntäkaupunki sijoitti täysautomaattiseen Allison 4000 series™- vaihteistoon, sen kestävyyden ja edullisen kunnossapidon vuoksi.

Kun Lillehammerin kaupungin kalustopäällikkö Bjørnar Karlsen viime vuonna koeajoi Scania G490 4×4+2 -tienhoitoauton, jossa oli täysin automaattinen Allison 4000 series™ vaihteisto, hän totesi, että se olisi täydellinen auto tienhoitoon hänen kotikaupungissaan.

”Mielestäni Allison-vaihteistonparhaat ominaisuudet ovat sen luotettavuus, kestävyys sekä edullinen kunnossapito. Pehmeät lähdöt ja nopea kiihtyvyys sekä jatkuva voimantuotto vetäville pyörille tekee ajotuntumasta mukavan ja turvallisen”, sanoo Karlsen.

Lilleammerin mäkisillä ja kapeilla kaduilla auraaminen on haastava tehtävä. Vuoden 1994 talviolympiakaupungissa ei ole lumesta pulaa. Menneenä talvena vuonna lumen syvyys on ollut noin 150 senttimetriä ja kaupungin lumenkaatopaikka on ollut täynnä jo helmikuusta asti.

Lillehammerin uusi auto on varustettu etuauralla ja alusterällä. Autoa käytetään myös hiekoittamiseen sekä lumen kuljettamiseen pois keskustan kaduilta. Kun tarve on jatkuvasti pysähdellä jyrkissä ja jäisissä mäissä, neliveto ja Allisonin automaattivaihteisto tekevät työstä huomattavasti helpompaa.

”Auton helppo käsiteltävyys hitaalla nopeudella on myös hyödyllinen ominaisuus, sillä esimerkiksi lunta ajettaessa kauhakuormaajan eteen täytyy ajaa tarpeeksi hitaasti ja varovasti, kun se täyttää lumikuormaa”, toteaa Karlsen.

Lillehammerissa oli jo ennestään lakaisuauto Allison-vaihteistolla, joten vaihteisto ja sen hyödyt olivat entuudestaan tuttuja.

“Vaihteisto-ongelmia ei ole ollut, ei lakaisuauton eikä aura-auton kohdalla. Niin kauan kun vaihteistot huolletaan asianmukaisesti, ne vain yksinkertaisesti jatkavat toimimistaan”, kehuu Karlsen.

Lue seuraavaksi