Uutiset

Kuljetuskalusto

Kokkolan syväväylän ruoppaustyöt käynnistyvät

Kokkolassa käynnistyvät elokuun puolivälissä Kokkolan satamaan johtavan syväväylän ruoppaustyöt. Liikenneviraston ja Kokkolan Satama oy:n yhteishankkeessa sataman syväväylä syvenee metrillä 14 metrin kulkusyvyyteen. Myös satama-allasta syvennetään. Kokkolan Satama hyödyntää hankkeessa syntyviä ruoppausmassoja lisäksi satamakentän laajentamisessa.

Kokkolan Satama on suurten laivojen ykkössatama Suomessa, sillä Kokkolassa käsitellään valtaosa bulklastia kuljettavista aluksista. Kokkolassa käy vuosittain noin 70 Panamax- ja Capesize-luokan alusta, joiden kantavuudet ovat 70 000 tonnista jopa pitkästi yli 100 000 tonniin. Yleissatamista Kokkola on maan kolmanneksi suurin.

”Väylän syventäminen edesauttaa Kokkolan seudun ja Keski-Suomen teollisuutta, jotka tarvitsevat isojen laivojen kuljetuspalveluita. Myös kilpailukykymme Venäjän-kuljetuksissa paranee”, kertoo Kokkolan Satama oy:n toimitusjohtaja Torbjörn Witting.

Väylän syventäminen metrillä tarkoittaa käytännössä sitä, että isoon laivaan saadaan 10 000 keskikokoisen auton painon verran lisää lastia.

”Meidän tavoitteena on kehittää sataman toimintaa pitkäjänteisesti ja lisätä isojen laivojen kuljetuksia Kokkolan kautta. 14-metrinen syväväylä merkitsee Kokkolan Sataman asiakkaille merkittäviä säästöjä sekä entistä parempaa kilpailukykyä”, Witting toteaa.

Yhteishankkeen kokonaiskustannukset ovat arviolta 63 miljoonaa euroa. Siitä valtion väyläosuuden syventämisen kustannusarvio on 45 miljoonaa euroa, ja Kokkolan Satama oy:n satama-alueella teettämien rakennustöiden kustannusarvio 18 miljoonaa euroa.

Töiden on määrä valmistua kokonaisuudessaan 30.9.2020 mennessä. Urakoitsijana toimii suomalaisen Wasa Dredging oy:n ja hollantilaisomisteisen Van Oord Kokkola jv:n työyhteenliittymä. Suomalainen Wasa Dredging oy on toteuttanut viime vuosina useita Liikenneviraston ja satamien väyläprojekteja. Hollantilainen Van Oord on perinteikäs, yksi maailman suurimmista vesirakennus- ja ruoppausalan yrityksistä, jolla on yli 100 vuoden kokemus vesirakentamisesta ja ruoppaustöistä.

______________________________________________________

Lue tästä PDF-artikkeli Wasa Dredgingin Optimus-lautasta ruoppaamassa Pietarsaaren satama-altaassa kesällä 2014.

Ja alla video samalta työmaalta.

Lue seuraavaksi