Uutiset
Koeajossa DAF XG
Viime vuonna Daf esitteli täysin uuden XF-mallin sekä uusia eurooppalaisia mitta- ja massasäädöksi hyödyntävät XG- ja XG+-mallit. Hollantilaisvalmistajan uudelle raskaalle mallisarjalle myönnettiin kansainvälinen Vuoden Kuorma-auto 2022 -titteli aivan ansaitusti.
Suomalaisten kuljetusyritysten keskuudessa Daf on kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Käyttäjien mukaan Daf on erittäin luotettava ja XF-malli suositulla Super Space Cab -ohjaamolla verrattoman mukavuuden tarjoava auto. Ei siis ihme, että Daf on Euroopan suosituin puoliperävaunun vetoauto.
Hyvääkin tuotetta täytyy kehittää, ja ajoittain se on suorastaan uudistettava vastaamaan alati muuttuvia käyttäjien ja lainsäädännön vaatimuksia. Daf toi perusteellisesti uudistetun raskaan lippulaivamallistonsa markkinoille viime vuonna.
Esiteltyyn mallistoon kuuluu kolme ohjaamomallia; XF, XG ja XG+. Kaikissa malleissa on 160 millimetrin pidennys ohjaamon etuosassa, ja kaksi viimeksi mainittua hyödyntävät erityisen hyvin uusia eurooppalaisia pituusmittasäädöksiä, jotka sallivat tietyin ehdoin polttoaineen kulutusta pienentävien rakenteiden lisätä yhdistelmän kokonaispituutta. XG:n ja XG+:n ohjaamot ovat 330 millimetriä XF-ohjaamoa pidempiä.
Koeajettavana XG
Nordic Truckcenter Oy järjesti keväällä kiertueen, jonka lomassa koeajo suoritettiin Seinäjoen ja Kokkolan välillä. Kiertueella mukana olleista uuden sukupolven autoista toimittajalle ojennettiin XG-mallin avaimet.
Vaikka XG-mallin lattiataso on 125 millimetriä edellisen sukupolven XF-mallia korkeammalla, ohjaamon lattiassa on moottoritunneli, mikä ei välttämättä ole ollenkaan huono asia. Paljolti sen ansiosta portaikossa on edelleen vain kolme askelmaa.
Kuljettajan istuin on monipuolisesti säädettävä ja säätövarat ovat reilut. Lisävarusteena istuimeen saa kääntöjalustan, joka lisää asumisen mukavuutta. Vakiovarusteisessa matkustajan istuimessa on ylös nostettava istuinosa, jolloin lattiapintaa vapautuu entisestään.
Reilut säätövarat omaava ohjauspyörää voisi kuvailla esimerkilliseksi. Nahkapintainen kehä on hyvän tuntuinen, ja vaikka puolissa on paljon painikkeita ja pari säädintäkin, toimivuus ja selkeys ovat hyviä. Sama koskee ohjauspylvään reilun kokoisia viiksiä. Nyt Dafissakin ohjataan automatisoitua TraXon-vaihteistoa ohjauspylvään oikeanpuoleisella viiksellä.
Näyttöpaneeleita riittää
Nykymaailman tapaan myös Daf on korvannut osoitinnäyttöisen mittariston kuljettajanäytöllä. Näyttö on monipuolisesti muokattava, ja tietoa on tarvittaessa tarjolla runsaasti, joten aivan parissa tunnissa ei tulla mestareiksi sen käytössä.
Pimeällä ajamista ajatellen hyvä oivallus suunnittelijoilta on kuljettajanäytön pikasäätö, jolla näkyvän tiedon määrää voi asteittain pienentää niin, että lopulta näkyviin jää vain nopeustieto. Samalla muukin valaistus kojetaulussa himmenee. Kuljettaja saa halutessaan vähennettyä häiritsevän valon määrää minimiin ohjauspyörän keinukytkimellä.
Info-näyttö kojelaudan keskellä on upotettu miltei saumattomasti komeasti mustana kiiltävään kojetaulun pintaan. Radion, mediasoittimen, puhelimen sekä erilaisten applikaatioiden ohjaamiseen voidaan käyttää kosketusta, yhtä kierrettävää säädintä tai ohjauspyörän säätimiä. Laitteen syövereihin tehdyn tutkimusmatkan jälkeen näyttö on niin täynnä sormenjälkiä, että aloittelevakin rikostutkija saisi helposti syyllisen selville. Kosketusnäyttöjen aika on tällaista.
Koeajettu auto oli varustettu Daf Digital Vision System -kamerapeilijärjestelmällä. Peruskokoonpanossa pääpeilit ja laajakulmapeilit korvataan kameroilla ja ohjaamon A-pilareiden näytöillä. Koeajoautossa oli lisäksi edessä ja matkustajan puolella olevat lähialuepeilit korvattu yhdellä lisäkameralla ja näytöllä.
Aurinkoinen kevätilta ei kamerapeileille haasteita luonut. Videotekniikan rajoitusten takia kuva ei ole niin veitsenterävä kuin aidossa peilissä, mutta sillä ei lopulta ole suurtakaan merkitystä. Tässä suhteessa Daf ei eroa kilpailijoista. Märässä ja pimeässä peilikamera päihittää perinteisen peilin. Pieni kysymys herää kuitenkin siitä, miksi näytöissä on melko leveä reunus? Eikö se voisi olla maltillisempi, jolloin näkyvyys autosta ulospäin olisi vieläkin parempi.
Ahtaissa paikoissa kuljettaja voi kääntää kameravarret sisään sähköisesti vaurioitumisen ehkäisemiseksi.
Uudessa Daf-ohjaamossa ikkunapinnat ovat merkittävästi edeltäjäänsä suuremmat. Ohjaamo on valoisa ja, mikä tärkeää, näkyvyys on hyvä. Erityisesti lähialueelle kuljettaja näkee paremmin, sillä sivuikkunoiden alareuna on aiempaa selvästi alempana.
Hulppeat tilat
Edellisen sukupolven Super Space Cab -ohjaamo on saanut varauksettomat kehut tilavuudestaan. Uudessa XG-ohjaamossa on vielä enemmän tilaa, puhumattakaan korkeammalla katolla varustetusta XG+-mallista. Tilaa on niin paljon, että melkein tekisi mieli tiputella pieniä kiviä reitille Grimmin veljesten klassikkosadun tapaan, jotta varmasti löytää ohjaamosta takaisin ulos.
XF-ohjaamoa 33 senttimetriä pidemmässä XG:ssä alavuode on 80 cm leveä koko matkalta, ja silti kuljettajan istuin mahtuu liikkumaan reilusti pituussuunnassa. Tasalevyisellä vuoteella on helppo valita, kumpaan päähän tyynyn asettaa – tärkeä seikka, jos lepohetken parkkiruutu ei olekaan vaakasuorassa. Koeajoautossa alavuode oli sähköisesti säädettävä. Vuoteen alla on reilut säilytystilat, joihin voi valita jääkaappivarustuksen.
Yksi esimerkki kuljettajalähtöisestä suunnittelusta on pöytätaso, jonka saa vedettyä esiin kojelaudan keskeltä. Tukeva taso on toki tuttu jo edellisestä mallista.
Parannettua taloudellisuutta
Koeajoautossa oli moottorina tehokkain saatavissa oleva, eli Paccar MX-13. Teholukemaksi Daf ilmoittaa 390 kilowattia, eli 530 hevosvoimaa. Suurin vääntömomentti on suurimmalla vaihteella 2 700 Nm, mutta muutoin 2 550 Nm. Polttoaineen kulutusta on pienennetty muun muassa uusilla männillä ja kehittämällä polttoaineen syöttöä. Tältä osin paukut riittäisivät myös täyteen 76 tonnin yhdistelmäpainoon.
Taloudellisuuden nimissä vaihteistoon on tehty päivityksiä ja vetopyörästön öljytilavuutta on hieman pienennetty. Jarrupalat vedetään pienellä liikkeellä irti levystä, jolla varmistetaan kepeä rullaaminen.
Aiempaan verrattuna Daf on onnistunut pienentämään viidenneksellä uuden mallinsa ilmanvastusta. Erityisesti maantienopeuksissa sillä on merkittävä vaikutus polttoainetalouteen. Lukuisia muotoilun yksityiskohtia on otettu huomioon, ja valmistaja sanoo polttoaineen kulutuksen alentuneen kuusi prosenttia hyvän aerodynamiikan takia.
Vaivaton ajettava
Tien päällä Daf XG on mukava kaveri kuljettajalle. Noin 40 tonnin kokonaispaino ei pohjalaismaakuntien tasaisilla teillä kyennyt antamaan moottorille kunnon haastetta. Maaston ja muun liikenteen huomioivan vakionopeussäätimen avustuksella matkanteko on kesäkelissä leppoisaa.
Taajama-alueella suurista ikkunoista on helppo havainnoida muuta liikennettä, ja kamerapeilien näytöistä näkyy se, mitä pitääkin, kunhan katse oppii hakeutumaan näytön suuntaan. Lähialuekameran erittäin laaja kuvakulma on aluksi hieman haasteellisempi hahmottaa.
Äänimaailman autossa on miellyttävä, mutta sen verran keväisen karkean asfaltin äänet sisälle kantautuvat, että auton handsfree-toiminnolla käydyn puhelun vastaanottaja ei täysin ollut tyytyväinen kuulemaansa.
240 autoa päivässä
Ajan ilmiö on, että erinäisistä syistä uusien kuorma-autojen toimitusajat ovat yleisesti ottaen huomattavan pitkiä. Daf on vastannut haasteeseen, ja nostanut tuotannon 240 autoon päivässä. Tällä hetkellä uuden mallisarjan autojen tuotantovalikoima rajoittuu 4×2- ja 6×2-vetotapoihin.
Myös maahantuoja Nordic Truckcenter Oy on kantanut kortensa kekoon saatavuuden varmistamiseksi. Toukokuun puolivälin tilanteen mukaan Suomeen oli tänä vuonna tulossa asiakastilausten lisäksi lähes 80 niin sanottua varastoautoa. Autot ovat 6×2 veto- ja tasakuorma-autoja.
Maahantuojan panostukset ovat muutenkin olleet merkittäviä, sillä viime talvena on avattu uusi palvelukeskus Tammiston kauppatielle Vantaalle. Samalla on voitu parantaa ratkaisevasti varaosien saatavuutta, ja nyt 95 prosenttia nimikkeistä on varastossa Suomessa.