Uutiset

Kuljetuskalusto

Kenworth-polttokennokuorma-auto

Paccar on esitellyt uuden Kenworth T680 kuorma-auton vetykäyttöisellä polttokennolla. Auto tuotiin näytille 9. tammikuuta CES-kuluttajaelektroniikkanäyttelyyn Las Vegasiin.

Auto on osa Kenworthin ZECT (Zero Emission Cargo Transport) -nollapäästöohjelmaa. Kenttätestit on suoritettu Seattlen alueella. Ensimmäiset toimitukset tapahtuvat Kaliforniaan Total Transport Services Inc. -yhtiölle.

Auto tuottaa sähköä polttokennolla joka käyttää polttoaineena vetykaasun ja ilman yhdistelmää. Pakoputken päästönä on ainoastaan vesihöyryä. Polttokennolta sähkö johdetaan joko suoraan sähkömoottoreille tai latausvirraksi litiumakuille. Akkuvirtaa voidaan käyttää myöhemmin tai sitä tarvittaessa.

”Vedyllä toimiva Kenworth T680 polttokennokuorma-auto on nyt todellisuutta.” sanoo Stephan Olsen, Kenworthin tuotekehitysjohtaja. Vetytoiminen T680 on menestynyt hyvin kenttätesteissä ja valmistaja on valmis aloittamaan ensimmäiset toimitukset asiakkaalle. Autot tulevat suorittamaan kuljetuksia sataman palveluksessa Los Angelesin Long Beachilla.

Olsen mainitsee kuorma-auton toimintasäteeksi noin 240km ja tehoksi 565 hevosvoimaa. Testit ovat osoittaneet, että auto suoriutuu itse ajossa vähintään yhtä hyvin kuin perinteisellä dieselmoottorilla varustettu auto.

”Alalla on paljon lupauksia, mutta nyt näemme vielä kirkkaammin päivän, kun Kenworthin nollapäästöiset ja lähes nollapäästöiset autot ovat tavallinen näky liikenteessä. Kenworth on panostanut paljon nolla- ja lähes nollapäästöisten autojen kehitykseen ja eri toteutustapojen vertailuun”, sanoo Olsen.

Euroopan markkinoille Paccar valmistaa kuorma-autoja Daf-tuotemerkillä. Uusi polttokennotekniikka ei ole kuitenkaan toistaiseksi saatavilla Paccar-tuotteisiin Euroopassa.

Lue seuraavaksi