Uutiset

Kuljetuskalusto

Katsastuspalveluiden saatavuus on hyvää ja hintakehitys maltillista

Katsastus

Katsastusmarkkinat näyttävät kulkevan jälleen kohti ketjuuntuneempaa toimintaa. Suuret ja keskisuuret toimijat ovat kasvattaneet omia markkinaosuuksiaan muun muassa yrityskaupoin. Vuoden 2022 lopussa kuusi prosenttia liikennekäytössä olevista henkilöautoista oli katsastamatta.

Katsastustoimipaikkojen määrä Suomessa näyttää vakiintuneen noin 550 katsastustoimipaikan tietämille.

”Vuosittaista vaihtelua on jonkin verran, mutta pitkään jatkunut toimipaikkojen määrän kasvu näyttää pysähtyneen”, toteaa johtava asiantuntija Timo Ojala.

Viime vuosina katsastuspalveluiden saatavuus on säilynyt hyvänä. Yli 95 prosentilla suomalaisista matka lähimmälle katsastustoimipaikalle on alle 20 km. Myös raskaan kaluston katsastuspalveluita on tarjolla lähes 300 toimipaikalla.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin katsastustoiminnan valvonnan tavoitteena on varmistaa, että katsastustoimintaa harjoitetaan säännösten edellyttämällä tavalla ja että katsastustoiminnassa havaitaan ja määrätään ajoneuvoissa olevat viat ja puutteet korjattaviksi mahdollisimman tehokkaasti. Katsastustoiminnan valvonnan tavoitteena on varmistaa ajoneuvojen turvallisuus ja ympäristöystävällisyys.

”Vertaamalla katsastustoimipaikan määräaikaiskatsastuksessa havaittujen vikojen ja hylättyjen ajoneuvojen osuuksia muiden toimipaikkojen tuloksiin, pystymme kohdistamaan katsastettujen ajoneuvojen uudelleen tarkastuksia niihin toimipaikkoihin, joilla havaitaan vikoja tai hylätään ajoneuvoja yleistä tasoa vähemmän”, kertoo Ojala.

Katsastuksen keskihinnoissa ei merkittäviä muutoksia

Katsastuspalveluiden hintakehitys on ollut maltillista viimeisen kahden vuoden aikana. Määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen keskihinnoissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia ja se oli vuoden 2023 alussa noin 49 €. Keskihinnoissa on maakuntakohtaista vaihtelua.

Kuusi prosenttia liikennekäytössä olevista henkilöautoista määräaikaiskatsastamattomia

Vuoden 2022 lopussa liikennekäytössä oli 3 189 432 autoa – näistä määräaikaiskatsastus oli suorittamatta 624 500 autolta. Liikennekäytössä olevista henkilöautoista määräaikaiskatsastamattomia oli 6 %, pakettiautoista ja kuorma-autoista 10 %, ja linja-autoista 17 %.

Katsastamattomat liikennekäytössä olleet ajoneuvot

”Liikennekäytössä olevat ajoneuvot ovat niitä, jotka eivät ole niin sanotusti seisonnassa, eli niitä ei ole otettu väliaikaisesti pois liikennekäytöstä verojen ja vakuutusmaksujen säästämiseksi. Linja-autoista ei makseta ajoneuvoveroa, joten on mahdollista, että niitä ei poisteta liikennekäytöstä, vaikka olisivat todellisuudessa käyttämättöminä. Jos oman auton katsastusajasta on epävarmuutta, niin katsastusajan voi tarkistaa Traficomin Digikaistalla, liikenteen oma asiointi -palvelussa” muistuttaa Ojala.

AjoneuvoluokkaLiikennekäytössä,
määräaikaiskatsastus
suorittamatta
31.12.2022
prosenttiosuus liikennekäytössä
olevista ajoneuvoista
Henkilöauto M1156 7896
Henkilöauto M1G3 2343
Linja-auto M244417
Linja-auto M31 37117
Pakettiauto N128 55810
Pakettiauto N1G2 1944
Kuorma-auto N24 69314
Kuorma-auto N2G65810
Kuorma-auto N33 2547
Kuorma-auto N3G1585Lue seuraavaksi