Uutiset

Kuljetuskalusto

Kannattaako customointi?

Kuorma-auton pääasiallinen tehtävä lienee tavaran siirto paikasta toiseen. Kuorma kulkee määräasemalle yhtä hyvin punaisella tai valkoisella autolla, eikä hopeansävyinen raita ohjaamon kyljessä siihen kuorman kulkuun vaikuta. Suoraviivaisesti ajatellen kuorma-autojen customointia puoltavia seikkoja lienee siis vaikea löytää. Joku tolkku customoinnissa on kuitenkin oltava, sillä ei autojen varusteluun panostettaisi, ellei siitä olisi saatavilla vastaavaa hyötyä.

Autojen varustelu lienee alkanut tarpeesta ja halusta työympäristön viihtyvyyden lisäämiseen. 1970-luvun kuorma-autot tarjosivat merkistä riippumatta varsin askeettisia työoloja kuljettajille, joiden taukopaikkaverkosto rakentui paljolti huoltoasemabaarien ja levähdysalueiden varaan. Nykyisestä liikenneasemaverkostosta ei kukaan uskaltanut edes uneksia.

Linja-autoplyysillä verhotut istuimet ja ruutukuvioitu keinonahkapeite moottoritunnelin päällä olivat tuon ajan huippua, mikä näyttävyyden ohella saattoi vaikuttaa myönteisesti myös ohjaamon melutasoon. Lisävalot, valaistut Michelin-ukot yhdessä kiiltävien pölykapseleiden kanssa kruunasivat kokonaisuuden.

Tuosta kaikesta on varsin pitkä matka nykypäivän mestariteoksiin, jotka rakentuvat 25-metrisen, motiivimaalatun moduuliyhdistelmän ympärille. Valaistus on hoidettu luonnollisesti tehokkailla ja vähävirtaisilla LED-valoilla, rosteria ja alumiinia löytyy paitsi vanteista, myös alustarakenteista ja ohjaamoon on kannettu pakkakaupalla sekä plyysiä että nahkaa. Jos on vuosikymmenten aikana muuttunut autojen tekniikka, niin on myös niiden varustelu.

Mikä on viesti?

Näyttävästi rakennettu ajoneuvo huomataan liikenteessä ja kuva siitä piirtyy ihmisten verkkokalvolle perusvalkoista ajokkia tiukemmin. Tehtäväkseen tavaran siirron ottanut ajoneuvo voikin toimia samalla myös liikkuvana mainoksena. Kuljetusalaa tuntematon omakotirakentaja nappaa yhteystiedot mieluummin näyttävän, kuin maailmaa jo enemmän nähneen kasettiauton kyljestä.

Puhdas ja siisti, näyttävä auto viestii asiakkaalle myös tavarantoimittajasta. Kattopeltitehtaan imago ei ainakaan parane, jos autotallin kattopeltien toimituksen mukana pihaan saadaan kooltaan puolen neliön öljylätäkkö. Kyllä, ajoneuvon tekniseen kuntoon panostetaan sen elinkaaren aikana enemmän, mikäli auton kokonaisilmeeseen on lyöty panoksia jo rakennusvaiheessa.

Kuljetusalan talouskurimus ei ole jäänyt huomiotta keneltäkään, joten monella herää kysymyksiä customoinnin kustannuksista. Nykyisessä taloustilanteessa tuhansien eurojen koristemaalaukset ja rosteripuskurit pitäisi monen mielestä jättää tyystin kaupan hyllylle. Ei kai irtoperäliikenteessä makseta parempaa kilometrihintaa edes näyttävälle autolle? Tuskinpa vain.

Näyttävän, tyylikkään ja huolitellun ajoneuvon rakentamisesta ei kuitenkaan aina tarvitse maksaa perheauton hintaa. Jo pelkästään ohjaamon tai päällirakenteen värisävyllä on suuri merkitys ajoneuvon ulkonäölle. Väriä siihen perusvalkoisella tai punaisella maalattuun ajoneuvoon saadaan muutamalla raidalla tai muulla kuviolla, jotka voidaan joko teipata tai maalata. Maalauksen etuna on parempi kestävyys, teippausta taasen puoltaa nopeus, edullisuus ja seuraavan elämän helppous. Teipatun nimen tai logon poistaminen auton kyljestä on varsin nopea ja vaivaton toimenpide.

Panostukset lisäävät viihtyvyyttä

Värisävyn valinta on ajoneuvon varustelussa pieni, joskin merkityksellinen tekijä. Valintojen tekeminen ei kuitenkaan pääty tähän, sillä customointi on laji, jossa ei koskaan päästä maaliin. Jonkun vannoutuneen ajoneuvorakentajan suusta on kuultu kommentti, jonka mukaan ajoneuvo on valmis sen siirtyessä autonvaihdon myötä autoliikkeen vaihtoautotarhaan.

Ajokin ulkoista näyttävyyttä voidaan lisätä niin karjaraudoilla kuin lisävalotelineillä, joilla molemmilla on myös funktionaalisia tehtäviä. Karjapuskuri suojaa muovisia nokan rakenteita pikkutörmäyksissä esimerkiksi hirven tai peuran kanssa. Nokan muoviosien uusinta maalauksineen tekee lompakkoon karjapuskurin hankintaa suuremman loven. Eikä harvassa ole ne tapaukset, joissa jäähdytin rikkoutuu hirvenkaadon yhteydessä keskeyttäen matkanteon. Lisä- ja työvalojen asennus taasen sujuu varsin helposti merkkikohtaisten valorautojen avulla niin ohjaamon katolle kuin nokallekin. Alumiinivanteet lisäävät ajoneuvon näyttävyyttä ja kiiltoa alentaen samalla omamassaa. Kasvanut hyötykuorma on aina eduksi.

Ohjaamo on kuljettajan työpaikka, usein myös olohuone. Kukapa ei haluaisi tehdä olostaan viihtyisää? Autovalmistajat ovat vasta viime vuosina tuoneet ohjaamoihin erilaisia värimaailmoja, joista voi valita itselleen ja lompakolleen sopivan. Ohjaamon yksilöllisellä verhoilulla taasen saadaan massasta poikkeavia ratkaisuja, jotka lisäävät kuljettajan työssäviihtymistä. Verhoilemalla saadaan aikaan myös käytännöllisiä ja helppohoitoisia ratkaisuja esimerkiksi oviin ja moottoritunneleihin. Parhaaseen ja varmasti mieleiseen lopputulokseen päästään verhoomon tekemällä kokonaisratkaisulla, joskin monesti tarvikeliikkeiden hyllyistä löytyvillä merkki- ja mallikohtaisilla paketeilla päästään asiassa varmasti varsin pitkälle. Istuinpäällisistä, verhoista ja ovipaneeleista koostuvan verhoilupaketin avulla vanha ja työssä nuhjaantunut ajokki saadaan varsin vaivatta pirteäksi kilometrinnielijäksi.

Työkalujen rakentamisessa on monia tyylisuuntia, mutta niin on toteutustapojakin. Mittavimpien projektien kimpussa pyörii lukuisia eri alojen osaajia, jotka hoitavat jokainen omaan osaamisalueeseen kuuluvia töitä. Silloin ei puhuta muutaman viikonlopun aikana tapahtuvasta talkootyöstä, joka taasen on mainio vaihtoehto sekin, kun tehdään pienempiä projekteja.

Oman ajokin customoinnin voi alkaa vaikka tulevana viikonloppuna. Verhojen ja äärivalojen asennus on mukavaa puuhaa pallogrillistä leijailevan makkarantuoksun lomassa. Kokeile vaikka.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi