Uutiset

Kuljetuskalusto

Juha Ruotsalainen Veholla kohta 30 vuotta

Juha Ruotsalainen on työskennellyt Vehon palveluksessa pian kolme vuosikymmentä. Juha on edennyt Aminoffin suvun omistaman Suomen suurimman auto-alan yrityksen palveluksessa askeleittain. Juha aloitti kuorma-automyyjänä. Nykyään Ruotsalainen johtaa Vehon hyötyajoneuvojen liiketoimintaa Suomessa. Kävimme jututtamassa Juhaa Vehon Lommilan toimipisteessä Espoossa. Juha pohdiskeli hyötyajoneuvojen kehitysvaiheita viime vuosituhannen lopulta nykyisyyteen ja opasti kurkistamaan myös tulevaan. Ruotsalainen sanoo olleensa onnekas työnantajansa suhteen, mutta Veho työnantaja voi varmaan todeta aivan samaa Juha Ruotsalaisesta työntekijänä. Vehon hyötyajoneuvojen johtaja tuntee toimialansa, asiakkaat kiittävät ja pitkästä kokemuksesta huolimatta nuorekkaalla Juha Ruotsalaisella on alalle edelleen paljon annettavaa.

Muutosten kuljetusmaailma

”Suurin muutos omassa ajatuksessani on ollut siirtyminen automyynnistä tuotantokapasiteetin myyntiin ja vuokraukseen. Enää kyse ei ole pelkästään kuorma- tai pakettiautoista, vaan asiakkaiden oman liiketoiminnan mahdollistavista ratkaisuista. Tehtävämme on palvella asiakkaita toimittamalla kokonaisratkaisuja, joiden avulla he voivat suorittaa palveluksiaan omille asiakkailleen”, kertoo Juha Ruotsalainen työhuoneessaan Veholla Espoossa. Juhan huone löytyy pitkän käytävän keskeltä, yhteys henkilöstöön on suora ja ovi auki. Juha Ruotsalainen aloitti Hämeenlinnan alueella Vehon kuorma-automyyjänä 1989. Juhan uran alku osui taloudelliseen nousukauteen. Sitten 1990-luvun alun Suomeen lama iski rajusti. Autoilijat ja koko ala kärsivät töiden vähyydestä tai esimerkiksi valuuttalainojen raskaasta kulurakenteesta. Taloustilanteen vaihtelun lisäksi Ruotsalainen mainitsee alati toistuvan teeman.

Pitkästä kokemuksesta on hyötyä, kun Juha Ruotsalainen suuntaa Vehon palveluja tulevaisuuteen.

”Kuorma-autojen kokonaismassamuutoksia olen kokenut alalla aivan alusta saakka. Kun aloitin, puhuttiin talvipainoista eli siirryttiin yhdistelmien 48 tonnista 60 tonnin kokonaispainoihin ja nykyisellään jo 76 tonniin. Aika pian lisäakselikeskustelut lähtivät aina käyntiin, kun edelliset oli juuri saatu toteutettua. Ja tänä päivänäkin puhutaan HCT:stä eli erikoiskorkeista massoista, yli sadan tonnin yhdistelmämassoista ja moniakseliratkaisuista”, Juha toteaa toistuvasta teemasta. Mielenkiintoa alalla on erityisesti painojen kanssa riittänyt.

EURO nollasta kuuteen

Päästömääräykset ovat myös teema, joka on kulkenut Juhan uran mukana kaiken aikaa.

”EURO 0 -päästötasosta lähdettiin liikkeelle. Nykymoottoreiden EURO 6 -tason päästöt ovat vain murto-osia kolmen vuosikymmenen takaiseen verrattuna. Raskaiden dieselmoottoreiden valmistajien ja käyttäjien osallistuminen ympäristönsuojeluun on selkeää ja tärkeää. Investointihyödykkeiden takaisinmaksuaika on samalla pidentynyt päästöluokittelun kiristyessä. Kulujen kasvussa on tässä suhteessa ympäristön kannalta positiivinen puoli”, arvioi Juha Ruotsalainen Veholta alan kehitystä. Aivan yhtä positiivisena emme keskustelussa näe kuljetusten korvaustasojen kehitystä vastaavana aikana, vaikka kokonaistehokkuutta on saatu merkittävästi parannettuakin. Juha kaivelee arkistosta myyntitarjouksia. Niistä selviää, että uuden kaluston investoinnin suuruus suhteessa saatuun korvaukseen on kuljetusyrittäjälle tullut joillakin suoritealoilla epäedullisemmaksi.

Juha Ruotsalainen Veho Lommilan toimipisteessä Espoossa. Muutto Vantaalle odottaa vuonna 2020.  Vanha 1950-luvun hyötykuorma-auto Mercedes-Benz seuraa mukana.

”Vielä viime vuosituhannella löytyi suoritealoja, joilla uusi yhdistelmä maksettiin kahdessa vuodessa ja kolmas vuosi tienattiin yrittäjälle. Sitten vaihdettiin uusi yhdistelmä ja kierros jatkui”, toteaa Juha Ruotsalainen ilman tunne- tai arvolatausta matemaattiseen tosiasiaan. Nykyään sellaisista ajoista vain muistellaan useimmilla suoritealoilla. Osa kuljetusalan muutoksista vetää myös positiivisena tunnetun Juha Ruotsalaisen ilmeen hieman vakavammaksi.

”Suomalainen, aktiivisesti ajassa pysyvä ja asiakkaan tarpeet tiedostava yhden tai kahden yksikön kuljetusalan yrittäjä pärjää varmasti”, sanoo Juha. Verkostoitumalla yrittäjät voivat saada yhteistyössä mahdollisuuden laajentaa tarjontaansa ja kuitenkin pidettyä riskit hallinnassa. Suurten ja kansainvälisestikin toimivien yritysten tilanne on tulevaisuudessa taas turvattu muun muassa mittakaavasta saavutettavilla eduilla. Vehon Juha Ruotsalainen ei toisaalta antaudu toivottomuuteen keskisuurtenkaan yritysten kohdalla. Pitkään alaa seuranneen Ruotsalaisen mielestä keskisuuriin kohdistuu kuitenkin suurin paine jatkossa, sillä suuret kasvavat yhä suuremmiksi ja pienet pysyvät erikoistumalla mukana.

Saavutettuja teknisiä merkkipaaluja

 Vehon Juha Ruotsalainen tuntee Mercedes-Benz hyötyajoneuvot erinomaisesti. Uuden Actroksen ohjaamosta hän huikkaakin pitävänsä omasta ajo-oikeudesta ja ammattipätevyydestä huolta.

”Oma ajaminen jää nykyään melko vähälle”, sanoo Vehon hyötyajoneuvojen liiketoiminnasta vastaava Ruotsalainen. Kysymykseen, mikä tai mitkä asiat nousevat erityisinä teknisessä mielessä, tulee vastausta heti.

”Mercedes-Benz toi markkinoille uuden kuorma-automallinsa nimeltä Actros vuonna 1996. Actros oli silloin täysin uusi kuorma-auto. Mercedes-Benz oli aikaansa merkittävästi edellä. Siitä merkin markkinaosuuden kasvu lähti kuitenkin toden teolla esimerkiksi Suomessa liikkeelle. Toinen tekninen asia on taas aivan tuore eli Daimler Uptime -reaaliaikainen seurantajärjestelmä. Hyötyajoneuvojen digitaalinen yhdistettävyys on nykyaikaa ja erityisesti tulevaisuutta”, innostuu Juha Ruotsalainen. Euroopan Unionin tasolla lainsäädäntö vaikuttaa digitaalisten seurantapalvelujen käyttöön. Päivitetty laki yksityisyyden suojasta tulee voimaan vuoden 2018 kesästä alkaen. Laki tarkentaa pelisääntöjä. Palvelun toimivuudesta ja vaikutuksesta ei Daimlerilla tai Veholla ole kuitenkaan epäilyksiä.

Palvelu kehittyy monella tasolla

 Veho oli Suomessa vuonna 2007 valmiina toimimaan, varmistaakseen Mercedes-Benzin markkinaosuuksien kasvattamisen tavoitteiden mukaisesti. Silloin toteutettu yrityskauppa huoltoliiketoiminnassa, oikealla ajoituksella, on palvellut saksalaismerkin käyttäjiä ja mahdollistanut markkinaosuuksien kasvattamisen. Esimerkiksi kuluvan vuoden 2017 myyntiluvut näyttävät Mercedes-Benzille raskaassa kumipyöräliikenteessä määrällisesti markkinoiden suurinta kasvua edellisvuoteen verrattuna. Juha Ruotsalainen antaa siitä kiitosta asiakkaille ja totta kai omalle henkilökunnalleen. Juhlimisen syitä Vehon hyötyajoneuvoliiketoiminnassa on siis muitakin kuin Juha Ruotsalaisen omat viisikymmenvuotisjuhlat.

Juha Ruotsalainen MB Actros 2651 ohjaamossa. Hän ajaa kuorma-autolla, kun tilaisuus tulee.

”Hyötyajoneuvojen digitaalisella yhdistettävyydellä on Vehon palvelujen kehityssuuntaan jatkossa suurempi merkitys kuin aluksi tulee ajatelleeksi. Siirrymme reagoivasta palvelusta ennakoivaan. Jatkossa tulee huoltokutsu Veholta autoilevalle yrittäjälle, ei toisin päin”, tarkentaa Juha ajoneuvojen sähköisen yhteydenpidon tuomaa mahdollisuutta. Ajoneuvon seurantajärjestelmä pystyy ilmoittamaan huolto- tai korjaustarpeen ennen kuin kuljettaja tai omistaja sen huomaa. Ennustettavuuden mahdollistaa valmistaja Mercedes-Benzin tietovarasto ja sitä hyödyntävä algoritmi. Suurin hyöty käyttäjälle tulee siis suunnittelemattoman pysähdyksen välttämisestä. Erittäin hyvänä Vehon Juha Ruotsalainen pitää sähköisten järjestelmien saatavuutta koko Mercedes-Benz hyötyajoneuvomallistolle, pienimmistä pakettiautoista aina raskaimpiin kuorma-autoihin saakka. Juha Ruotsalainen ei uskottele, että muutos palveluajattelussa olisi helppoa asiakkaille tai veholaisillekaan. Palvelun proaktiivisuuden puolesta Juha puhuu kuitenkin pelkästään positiivisesti. Samalla tavalla hän katsoo tehtyä työuraa taaksepäin ja suuntaa tulevaan.

”Voin olla vain kiitollinen saamistani mahdollisuuksista Veholla, perheomisteisessa suomalaisyrityksessä. Sopivasti vaihtuneet työtehtävät ja tekninen kehitys takaavat kiinnostavat työpäivät nyt ja myös tulevaisuudessa”, sanoo Ruotsalaisen Juha ja viittaa esimerkiksi vaihtoehtoisten polttoaineiden tuloon hyötyajoneuvoissa. Juha omalla panoksellaan mahdollistaa ympäristön kannalta vähemmän kuormittavien ratkaisujen käyttöönottoa Suomessa. Työtä ja mahdollisuuksia riittää Veholla ja Juhalla.

Lue seuraavaksi