Uutiset

Kuljetuskalusto

Iveco uudisti raskaat mallit

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Iveco julkisti uuden raskaan kuorma-automallistonsa Madridissa. Uudet mallit ovat S-Way, X-Way ja D-Way, joista kaksi ensimmäistä oli käsin kosketeltavana, ja jopa lyhyesti ajettavana Jaraman moottoriradalla.

Iveco S-Way NP

Iveco uudisti raskaat mallinsa perusteellisesti nimeä myöten. S-Way on kaukoliikenteeseen tarkoitettu malli, joka on Ivecolle tunnusomaisesti saatavissa myös kaasukäyttöisenä. Uudistuneen mallisarjan autojen tuotanto aloitetaan nimenomaan S-Way-malleilla.

Espanjan pääkaupunki Madrid on melko luonteva paikkavalinta uuden raskaan Iveco-malliston esittelyyn, sillä Ivecon raskaat mallit on valmistettu jo vuosien ajan kaupungissa sijaitsevassa entisessä Pegason tehtaassa. Tehdas siirtyi aikoinaan Ivecon omistukseen yrityskaupan myötä, mutta Pegason perintö elää voimakkaana, eikä se jää vierailijalta huomaamatta.

Evoluutiota

Uuden kuorma-automallin esittelyssä harvoin, jos koskaan, on kyse täydellisestä uudistamisesta. Tuotekehitys vaatii niin paljon resursseja, että on viisaampaa uudistaa tuotetta osa-alue kerrallaan. Kolme vuotta sitten Iveco uudisti voimansiirtoa ja sähköjärjestelmää, sekä toi kaasukäyttöiset moottorit myös kaukoliikenteen suosimaan teholuokkaan. Nyt uudistettiin dieselmoottoristen autojen pakokaasujen puhdistusjärjestelmä.

Iveco Way -mallisto tulee valmiina käsittämään S-, X- ja D-Way-mallit. Koko uudistuneen malliston kerrotaan olevan tuotannossa ensivuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Ainakaan vielä ei Iveco lähtenyt tarjoamaan 16-litraista moottoria Way-sarjan autoihin, vaikka konsernin maatalouskoneissa se on jo ollut käytössä muutaman vuoden. Ivecolla kuitenkin ollaan sitä mieltä, että tehomallien markkinat ovat liian pienet, ja valmistuskustannukset karkaisivat liian korkeiksi. Luultavasti uudessa mallissa mahdollisuus suuremman moottorin käyttöön on kuitenkin otettu huomioon.

Täysin uusi ohjaamo

Nyt Iveco uudisti täydellisesti ohjaamon ja vei ajoneuvojen liitettävyyden palveluineen uudelle tasolle. Samalla mallit nimettiin uudelleen. Kaukoliikennemalli on nyt S-Way, sekalaisempaan käyttöön, jopa maastoon, on tarjolla X-Way. Lyhyemmille matkoille on tulossa D-Way, jota näkyi toistaiseksi vain kuvissa. Valmistaja itse puhuu Iveco Way -malleista.

Täysin uudistuneen ohjaamon ulkoasu on moderni, mutta ei futuristinen. Itse asiassa ulkonäkö noudattelee hyvinkin tarkasti niitä piirteitä, joita Iveco julkaisi luonnoksina jo lähes kymmenen vuotta sitten. Aerodynamiikkaan on kiinnitetty huomiota ja ohjaamo täyttää ECE R29.03 -standardin mukaisen törmäyskokeen vaatimukset.

Ulkoapäin käytettäviä säilytystiloja on saatavissa kahteen kerrokseen auton kummallekin puolelle. Ylemmän tavaratilan perälle ulottuminen voi kyllä olla haasteellista ilman keittiöjakkaraa.

Ohjaamo on Stralis-malleja korkeammalla, joten moottoritunnelista on saatu aiempaa matalampi. Ohjaamoon kiivetään kolmea askelmaa käyttäen. Ilahduttavan helposti sulkeutuva ovi peittää tarkoituksella askelmista kaksi ylintä, jolloin apua ohjaamoon kurkisteluun ei ole tarjolla. Ylimmälle askelmalle mahtuvat ajokengät. Oven helmassa ei Ivecossakaan ole askelmakotelolle erillistä tiivistystä Ford F-Max:n tapaan, mutta alas ulottuva ovihelma pitänee kengät kuivina ja puhtaina huonommallakin kelillä.

Uuden Ivecon peilikotelot ovat isot, mutta niin ovat peilitkin. Näkymät taaksepäin ovat hyvät, mutta erilliset kotelot pääpeilille ja laajakulmapeilille parantaisivat lähialuenäkyvyyttä. Peilien sijoitus on onneksi hyvä, joten aivan tavattomia pimeitä sektoreita ei ole. Valmistajan edustajan mukaan kamerapeilijärjestelmä on Ivecollakin kehitteillä, joten sen myötä peilit voidaan poistaa kokonaan. Ainakin esittelytilaisuudessa autojen kaikki valaisimet olivat ledejä. Ajovaloja oli täydennetty runsailla aputoiminnoilla.

Ohjaamon ulkopuolelta tavoitettavia säilytystiloja on enimmillään neljä. Vakiona on kuljettajan puolella, vuoteen alla sijaitseva tila. Optiona on lokero ohjaamon lattiatason alapuolella sekä vastaavat tilat auton toisella puolella.

Kuljettaja keskiössä

Kuljettajan oloihin on kiinnitetty uudessa ohjaamossa runsaasti huomiota. Ainakin esillä olleissa autoissa kuljettajan istuin tuntui hyvältä, niin kuin se on tuntunut aiemminkin. Istuimen säätövaroja on kasvatettu 45 millimetriä sekä pituus- että pystysuunnassa. Hyvä niin, mutta pituussäätöön olisi ehkä toivonut jopa vielä suurempaa kasvua, sillä uudet kuljettajasukupolvet tahtovat olla aina yhä pitkäkasvuisempia.

Ergonomia ja tyylikkyys ovat ottaneet pitkän loikan parempaan suuntaan aikaisempaan verrattuna. Ivecossa on vielä hyvä valikoima katkaisijoita, eikä se ole ollenkaan huono juttu. Kosketusnäytön kautta ohjataan lähinnä tieto- ja viihdejärjestelmiä.

Ohjauspyörä on täysin uusi. Sen säädettävyys on aivan eri luokkaa vanhaan verrattuna, ja katkaisijat – joita on 22 kappaletta – ovat nyt ohjauspyörän puolissa. Käyttötarkoituksen mukaan ryhmitellyillä katkaisijoilla käytetään esimerkiksi vakionopeussäädintä, äänentoistoa ja näyttöjä.

Myös kojetaulu on uusi ja sen keskiosa työntyy melko paljon ohjaamoon sisälle, jotta äärimmäisetkin hallintalaitteet ovat hyvin ulottuvilla. Mittaristossa on mukana häivähdys edellisestä mallista, mutta katkaisimet ovat tyystin uudenlaiset. Kojelaudan keskiosan alapuolella on hylly, johon on integroitu mukitelineet. Hylly on ehkä hieman liian matalalla, sillä sinne ulottuminen edellyttää kurottelua. Hyllyn alapuolella on vielä matala vetolaatikko, joka sopii hyvin asiapaperien säilytykseen.

Tuulilasin yläpuolella on kolme kannellista säilytystilaa, ainakin korkeakattoisessa mallissa. Niiden muotoilu ja mitoitus ovat sellaiset, että kuljettajan seisoessa moottoritunnelin päällä, luukut voidaan avata sen ihmeemmin niitä väistelemättä. Luukut avautuvat ylöspäin.

Vaihteiston ajoalue valitaan edelleen kojelaudan painikkeilla, joten ne eivät valtaa kulkutilaa ohjaamosta. Manuaalinen vaihtaminen tapahtuu tutun tuntuisesta viiksestä ohjauspylvään oikealla puolella. Aiemmin ohjauspylväässä hankalasti sijainnut virtalukko on poissa. Nykyinen älyavain painetaan kojelaudassa olevaan hahloon, ja moottori käynnistetään sen vieressä olevalla painikkeella.

Symmetrinen makuuosasto

Makuuosasto on tarkoituksella toteutettu symmetrisesti, eli kuljettaja voi valita kumpaan suuntaan haluaa päänsä kallistaa. Siitä on etua esimerkiksi silloin, jos lepoaika vietetään paikassa, jossa autoa ei saa pysäköityä vaakasuoraan. Hallintapaneelista, joka on ohjaamon takaseinän keskellä, kuljettaja voi hallita muun muassa valaistusta, äänentoistoa, lämmitystä ja ovien lukitusta. Sivuseinillä on lisäksi USB-pistokkeet ja reilusti avolokeroita.

Korkeakattoisessa S-Way:ssä on tilaa työskennellä ja asua. Ylävuoteeksi on tarjolla kaksi erityyppistä ratkaisua, joista toinen on tarkoituksella enemmänkin tavaratila, jota voi tarvittaessa käyttää vuoteena.

Alavuoteen patja on 14 senttimetriä paksu, ja siitä on saatavilla kaksi mukavuusversiota. Ylävuoteeksi on kaksi vaihtoehtoa. Smart Bunk on 60 cm leveä ja 8 cm:n paksuisella patjalla varustettu taitettava vuode, joka on tarjolla sillä ajatuksella, että se sopii tilapäiseen nukkumistarpeeseen, ja toimii hyvin lisäsäilytystilana. 70 cm leveä Comfort Bunk on tavanomainen vuode 10 cm paksuine patjoineen ja nousutikkaineen. Uniajalle turvaa tuo valinnainen ovien Safety Lock -turvalukitus, joka on mekaaninen.

Alavuoteen keskiosan alla on tilaa kahdelle ulosvedettävälle laatikoille, joiden paikalle voi valita myös jääkaapin tai pakastimen.

Liitettävyyttä

Kuljettaja voi ohjailla uuden Ivecon toimintoja melko monipuolisesti myös älypuhelimen tai tablettitietokoneen avulla. Asentamalla mobiililaitteeseen MyIveco-ohjelman erinäisiä auton toimintoja voidaan käyttää, ja auton tilasta saadaan tietoa, bluetooth-yhteyden kantaman päästä. Turvallisuussyistä Iveco ei vielä tarjoa datayhteydellä toimivaa järjestelmää.

Tieto- ja viihdejärjestelmien keskeinen osa on kosketusnäyttö. Kuvassa näkyvän ajotapaopastuksen lisäksi laitteiston syövereistä löytyvät mediatoiminnot, navigointi, ajoneuvoasetuksia ja paljon muuta.

Myös Iveco on liittynyt siihen kuorma-autovalmistajien joukkoon, jotka keräävät valmistamistaan autoista jatkuvasti tietoa omaan tietopankkiinsa. Auto on siis jatkuvasti yhteydessä valmistajan palvelimeen. Kerätyn tiedon perusteella analysoidaan auton kuntoa, ja jos auton omistaja niin haluaa, tiedon perusteella voidaan omistajalle tiedottaa jo ennalta tulevasta huollon tai korjauksen tarpeesta. Tietoa voidaan käyttää myös kuljettajien valmennuksessa. Valmistaja hyödyntää tietoa joka tapauksessa tuotekehityksen tukena.

Lyhyet maistiaiset

Koeajo esittelytilaisuudessa jäi sangen lyhyeksi. Kaksi kierrosta Jaraman 3,85 kilometriä pitkällä moottoriradalla sekä kaasu- että dieselkäyttöisellä autolla eivät oikeuta kovin syvällisiin arvioihin autoista. Aimo harppauksen joka suhteessa parempaan suuntaan ottanut kuljettajan työympäristö tietenkin painui mieleen sekä se, että autot olivat hiljaisia. Olkoonkin, että oltiin sileällä moottoriradan päällysteellä. Autot olivat esisarjan alkupään autoja, joten dieselversion ilmanoton ajoittainen pörinä on täysin ymmärrettävä.

Pidemmälle maantielenkille uusilla malleilla päästäneen myöhemmin syksyllä, joten vasta silloin voi ajo-ominaisuuksista ja -mukavuudesta tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä.

Uusi Iveco S-Way sai pohjoismaisen ensiesittelynsä Power Truck Show:ssa, jossa se Niemi-Korpi Oy:n Miika Niemi-Korven mukaan keräsi runsaasti kiinnostusta osakseen. Hänen mukaansa ensimmäiset asiakasautot saadaan Suomeen vuodenvaihteen tietämillä.

Madridissa pidetyssä ensiesittelyssä oli esillä myös Magirus-perinteitä kunnioittava konseptimalli, jossa sisustukseen ja ulkokuoreen oli lisätty erilaisia somisteita. Kokonaisuus oli tyylikäs, ja kävisi varmasti myös kaupaksi.

Lue myös: Pajalan maitoauto

Lue seuraavaksi