Uutiset

Kuljetuskalusto

Iveco Stralis X-Way maansiirtoon

Iveco esitteli viime syksynä täysin uuden, Stralis-mallistoa täydentävän X-Way-sarjan. Autot on suunnattu muun muassa maansiirtokäyttöön niin asfaltille kuin myös hieman maastoajo-ominaisuuksia vaativille alustoille. Ivecon Trakker-runkoon perustuva X-Way:n rakenne tarjoaa hyvää hyötykuormaa rakentamisen moniin käyttötarkoituksiin, kuten betoni-, kippi- ja vaihtolava-autoihin. Stralis X-Way tarjoaa myös hyvän perustan paljon epätasaisilla alustoilla suoritettaviin tehtäviin; nosturin alustana, tukkiautona ja imuautona. Puoliperävaunun vetoautoksikin X-Way taipuu niin pitkille matkoille kuin kipilliseen maansiirtokäyttöön. Keväällä tätä uutta X-Way-mallistoa päästiin koeajamaan niin montulla kuin maantiellä.

Ivecon uusi Stralis X-Way -mallisto tarjoaa vankan ja monikäyttöisen perustan niin maansiirtotöihin kuin muihinkin paljon epätasaisilla alustoilla tapahtuviin töihin.

Ivecon aikanaan lanseeraaman Eurostar-malliston myötä valmistajalla oli idea tarjota eurooppalaista kuorma-autoa markkinoille. Eurostar-nimen korvasi kuitenkin vuosituhannen alussa Stralis, jota perusteltiin helpommin markkinoitavana nimenä. Nyt Stralis-perhe on täydentynyt parantuneilla maasto-ominaisuuksilla varustetulla X-Way-mallistolla.
Stralis X-Way:n kohdalla on asiakasta lähdetty lähestymään modulaarisella ajattelulla. Ostajalla on nyt aikaisempaa enemmän valinnanvapautta rakentaa juuri omaan käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva ajoneuvo. Näin myös kompromissit vähentyvät hankinnoissa. Työtavat ja mieltymykset vaihtelevat maittain kuten myös vieläkin säädökset. Se hankaloittaa pienempien markkina-alueiden toimintaa, kun ajoneuvojen varusteluissa mennään isojen ehdoilla. Nyt Ivecon Stralis X-Way -malliston myötä tähän on tulossa parannusta. Asiakkaalle tarjotaan vaihtoehtoja moniin eri ominaisuuksiin. Räätälöinnissä voi valita muun muassa ohjaamo- ja alustatyypin, voimalinjan, jousitustavan sekä vaikkapa etupuskurin. Yhtä asiaa ei voi enää valita, X-Way-malleissa on nyt levyjarrut aina kaikilla akseleilla.

Y Stralis X-Way:hin on tarjolla kolme eri ohjaamovaihtoehtoa; AD – Active Day, lyhyt ohjaamo maansiirtoon, AT – Active Time, makuuhytillinen maansiirtoon ja jakeluajoon (kuvassa) ja AS – Active Space, makuuhytillinen kaukokuljetuksiin.

Tuloksena laaja mallisto
Edellä mainittujen vaihtoehtojen perustaksi ovat tarjolla runkoratkaisut 4×2, 6×2, 6×4 ja 8×4, joka sekin saadaan Tridem-versioineen Pohjolaan kuluvan vuoden aikana. Lisäksi vaihtoehtona ovat vielä kolmella akselilla ohjaavat 8x2x6-versiot. Runkopalkkien levypaksuus on 7,7 millimetriä, mutta saatavana on myös 6,7-millimetrin paksuisesta levystä tehty runko, jolloin saadaan painosäästöä jopa 40 kiloa. 8×4-rungosta on saatavana Super Loader -versio esimerkiksi betonikuljetuksiin. Valmistaja lupaa siinä olevan alan paras hyötykuorma.

X-Way-mallien komentosilta noudattelee Stralis-malliston linjaa. Kytkimet ja painonapit ovat suuria, joten käsittely onnistuu käsineetkin kädessä. Henkilöautomaisen hienostunut ohjauspyörä antaa tukevan otteen. Ohjauspyörässä on eri toimintojen kytkimiä, mutta ei ylenpalttisesti. Automaattivaihteisissa vaihteiston toimintoja hoidetaan painonapein (kojelaudan harmaat kytkimet keskellä kuvaa).

Moottorit tulevat FPT:ltä ja malleja on kolme; Cursor 9, 8,7-litrainen, neljä tehoversiota 228–294 kW (310–400 hv), vääntömomentit 1 300–1 700 Nm; Cursor 11, 11,1-litrainen, kolme tehoversiota 309–353 kW (420–480 hv), vääntömomentit 2 000–2 300 Nm; Cursor 13, 12,9-litrainen, kaksi tehoversiota 375 ja 420 kW (510 ja 570 hv), vääntömomentit 2 300 ja 2 500 Nm. Kaikki moottorimallit ovat kuusisylinterisiä ja ne kaikki täyttävät Euro VI, vaiheen C päästönormit. Jälkikäsittely hoituu Ivecon patentoimalla HI-SCR-järjestelmällä, jossa tavoitteisiin päästään ilman EGR:ää. Seikka, joka tulee huomioida huoltokuluja arvioitaessa. HI-SCR-järjestelmän etu on myös sen pieni paino. Moottorivalikoimaa täydentää vielä maakaasukäyttöinen X-Way NP -malli.
Jos on moottorivaihtoehtoja paljon, on vaihteistoissa vieläkin enemmän valinnanvaraa. ZF:ää saa sekä manuaalisena että automaattisena. Manuaalivaihtoehtoja on viisi, joissa kaikissa 16 vaihdetta ja automaatteja kymmenen 12- ja 16-vaihteisina. Automaattivaihteisto, josta käytetään nimeä Hi-Tronix, on saatavana kaikkiin malleihin. Maansiirtoajoon on tarjolla kehittyneitä toimintoja, kuten automaattinen heijaustoiminto ajoneuvon irrottamiseen kiinnijäämisen jälkeen ja ryömintäajon optimointi hallintatilassa. Yhtenä vaihteistovaihtoehtona on vielä Allisonin kuusipykäläinen automaatti.
Maastoon meno helpottuu oleellisesti, jos etuakseli on vetävä. X-Way:ssä se on toteutettu hydrostaattisella Hi-Traction-järjestelmällä. Poclainin hydrauliikkaan perustuva voimansiirto kytketään vain tarvittaessa päälle avustamaan auton muita vetäviä akseleita haastavissa paikoissa. Auto on muutoin aina 2- ja telivetoinen säästäen näin polttoainekuluja jatkuvaan etuakselivetoon verrattuna. Se on myös rakenteeltaan kevyempi kuin perinteinen 4-vetoinen. Taka-akseleille on saatavana joko ilma- tai mekaaninen jousitus.
Voimanulosottoon (PTO) on nyt tarjolla uusi Sandwich-tyyppinen ratkaisu, josta saadaan parhaimmillaan 2 450 newtonmetrin vääntömomentti.

Maaston mukaan
Stralis X-Way tuo tullessaan vielä kolme vaihtoehtoa maavaran mukaan. Valmistaja käyttää tästä nimitystä ”ajoneuvon asetus”. Niitä ovat ”ON”, joka on tarkoitettu lähinnä maantie- ja katuajoon; ”ON+”, tie- ja katuajoon, mutta myös satunnaiseen poikkeamiseen helppoon maastoon ja ”OFF”, maansiirtoajoon (suurin maavara).
Vielä, kun näihin valintoihin lisätään hytti- ja etupuskurivaihtoehdot, alkaakin auton ostajalla helposti päässä sauhuta. Ohjaamovaihtoehtoja on viisi ja etupuskureita neljä (teräksisiä ja muovisia). Pieni savu ei ole kuitenkaan pahasta, koska lopputuloksena on tuolloin juuri tarpeiden mukainen ajoneuvo eikä ostokompromisseja tarvitse tehdä.

Runsas muunneltavuus
Ivecolta todetaan, että Trakkerin runkoon perustuva X-Way:n vankka rakenne ja kokoonpanojen muunneltavuus tarjoavat varmasti ratkaisun kaikille asiakkaille. X-Way on alun perin suunniteltu maansiirtoon ja muita maasto-olosuhteissa käytettäviä laitteita ja päällirakenteita varten. Ja lisävarusteena saatava hydrostaattinen etuveto lisää omalta osaltaan käytettävyyttä entisestään.
Ivecot tuo maahan Iveco Finland oy. Myynti tapahtuu jälleenmyyjien kautta ympäri maan.

Keväisessä koeajotilaisuudessa päästiin maantieajon ohella testaamaan Ivecon eri mallien maasto-ominaisuuksia hiekkakuopalle rakennetulla testiradalla.

Kuvan kaltaisia yhdistelmiä näkee Norjan teillä tavan takaa.

 

 

Lue seuraavaksi