Uutiset

Kuljetuskalusto

Iveco Stralis AS440S45 – Nukkumatin ehdoilla uudistettu

Iveco Straliksen ominta aluetta on kaukoliikenne, jossa kuljettajan on kotisängyn sijaan käytävä levolle myös pyörien päällä matkaavaan sänkyyn. Kun ohjaamo on työpaikan ohella myös koti, asettavat kuljettajat ohjaamon tilajärjestelyille entistä suuremman painoarvon.

Kuljettajien työskentelymukavuuden parantamiseksi Iveco toi Stralis-mallistoon uuden suurohjaamon, AS3:n, joka on 1,8 kuutiota edellistä suurohjaamoa tilavampi. Lisätila on saatu käyttöön pidentämällä ohjaamoa 90 millimetrillä, korkeutta on kasvatettu 95 millimetrillä. Seinien siirtämisellä kauemmas toisistaan on ohjaamoon saatu lisää avaruutta, joskin lisätilaa on hyödynnetty myös kasvattamalla säilytystiloja eri puolilla ohjaamoa.

Tuttu tekniikka

Stralis-malliston viimeisimmässä uudistuksessa ei puututtu tekniikkapuolen seikkoihin, sillä Euro 4 ja 5 -normit täyttävät voimanlähteet ovat edelleen iskussa ja myyntikunnossa.

Kaksiakseliseen koeajokkiimme oli valittu 450 hevosvoimainen Cursor 10 -moottori, joka täytti Euro 5 -päästönormit. Kuusisylinterisen rivimoottorin maksimiteho on käytössä moottorin pyörimisnopeudella 2100 r/min, 2100 Nm:n maksimivääntömomentti sen sijaan löytyy kierroslukualueella 1050-1550 r/min.

Iveco luottaa päästömääräysten täyttämisessä monen muun autovalmistajan tavoin SCR-teknologiaan, joten rungon kylkeen on raivattu tilaa 100 litran AdBlue-säiliölle, joka mahdollistaa noin 5500 kilometrin taipaleen taittamista AdBlue-tankkauksen välillä.

Moottorin jatkeena koeajokissa oli ZF:n valmistama 12-portainen automatisoitu Eurotronic-vaihteisto. Koeajokin 450 hevosvoimaa riittivät mainiosti vajaan 40 tonnin kokonaismassan liikuttamiseen eteläsuomalaisilla maanteillä. Rekkaveturiluokassa pärjäisi myös 420 hevosvoimaisella Cursor 10 -koneella, mutta vanha viisaushan on, ettei autossa ole koskaan riittävästi voimaa. Ajotietokoneen mukaan parin päivän mittaisen koeajolenkin keskikulutukseksi jäi 34,6 litraa / 100 kilometriä. 150 000 kilometrin öljynvaihtoväli on taloudellisuuden kannalta omistajaa hymyilyttävä seikka. Ivecon huolto-ohjelman mukaan Straliksen polttoaineensuodatin on tosin vaihdettava aina 100 000 kilometrin välein.

Automatisoitua vaihtamista

Kojelaudan kolmella keinukytkimellä hallittava Eurotronic-vaihteisto sen sijaan jätti ilmoille enemmänkin kysymysmerkkejä. Liikkeellelähtö kytkinpolkimettoman vaihteiston kanssa on Ivecon tapauksessa hankalaa, koska viive kaasupolkimen painalluksen jälkeen on pitkä. Mäkilähdön tekeminen ilman käsijarrua on silkka mahdottomuus, myös loivemmasta vastamäestä lähtö vaatii mallikkaaseen suoritukseen käsijarrun käyttöä. Lisävarusteena hankittava mäkilähtöassistentti on siis suositeltava varuste Eurotronic-vaihteiston yhteydessä.

Eurotronic-vaihteistoa voidaan ohjata myös manuaalisesti ohjauspylvään viiksen avulla. Laituriin peruutuksia ja muita tarkkuutta vaativia tilanteita silmällä pitäen on vaihteistossa myös hidas-ajotoiminto. Vaihtamistapahtuma on saatu suhteellisen nopeaksi ja pehmeäksi, joskin kaasupolkimen asentoa tunnusteleva järjestelmä käy kiihdytettäessä läpi lähes kaikki vaihteet, mikäli poljinta ei paina lattiatasoon saakka. Tiukempi kaasupolkimen asento tekee kiihdytyksestä tosin jo repivän oloista. Eurotronicin kyky havaita perävaunun poisjättäminen ei myöskään vakuuta, sillä myös nuppina ajettaessa kiihdytys tapahtuu tarpeettoman monia vaihteita käyttäen.

Isommilla vaihteilla ja suuremmissa nopeuksissa vaihteiston toiminta sen sijaan on esimerkillistä, sillä vaihtaminen sujuu nopeasti ja melko pehmeästi myös pienemmälle vaihtamisen yhteydessä.

Maantiellä Stralis on suhteellisen vaivaton ja mukava ajettava, joskin tässä yksilössä esiintyi lievää tunnottomuutta ohjauksessa. Teholtaan 280 kW:n Turbo Brake-moottorijarru on tehokas hillitsemään liikanopeutta, joskaan pyöräjarrujen käyttömukavuus ei ollut paras mahdollinen, sillä jarrupoljinta sai painaa voimiensa takaa hidastuvuuden aikaansaamiseksi.

Mökkiuutta

Suurimmat uudistukset kohdistettiin tällä kertaa ohjaamoon, sillä kuljettajat ympäri Euroopan pitivät säilytystilojen niukkuutta vuonna 2002 esitellyn Straliksen suurimpana epäkohtana. Työhön lähdettiin kasvattamalla AS3-ohjaamon kokoa pituus- ja korkeussuunnassa. Edelleen valikoimassa olevat AT ja AD-ohjaamot säilyivät kokonsa puolesta entisellään.

AS3-ohjaamossa ulkopuolinen säilytystila lisääntyi kasvattamalla vuoteen alla sijaitsevia laatikoita ja lisäämällä lokasuojan päälle hivenen pienikokoisemmat lokerot esimerkiksi hanskojen säilyttämistä varten.

Komentosillalla näkymät ovat entisellään, kojelauta on edelleen kulmikas, yhdestä kohtaa kuljettajan suuntaan taitettu. Aikaisempiin ajokkeihin verrattuna hallintalaitteiden sijoittelu ei ole muuttunut. Ivecon käyttämät isokokoiset kytkimet ovat helppokäyttöiset, joskin kojelaudan oikeassa reunassa sijaitsevat kytkimet ovat kuljettajan istuimelta katsottuna hivenen kaukana. Straliksen ajotietokone osaa kertoa kuljettajalle monia asioita muun muassa ajonopeuksista, ajetuista matkoista ja keskikulutuksesta. Seurannan ohella tietokoneen avulla hallitaan muun muassa Eberspächer-lisälämmittimen käyttöä. Ohjauspyörän kytkimillä käytettävässä ajotietokoneessa on lukuisia valikoita, joiden alta löytyy useita välilehtiä ja tämä laajuus tekeekin tietokoneesta ja sen käytöstä hivenen vaikeaselkoista.

Asumista ja elämistä

Koeajokkimme oli varustettu pääasiassa yksinajavan tarpeiden mukaan, sillä vailla säätömahdollisuuksia oleva vänkärin istuin sijaitsi kiinni takaseinässä. Ratkaisu vapautti ohjaamon lattiatilaa asumiseen ja esimerkiksi vaatteiden vaihtoon. Selvästikin tilapäisistuimeksi tarkoitettu jakkara oli kuitenkin istuinmukavuudeltaan oletettua parempi. Alavuode piti tilapäisistuimen ohella sisällään myös pöydän, joka mahdollistaa ruokailun ja toimistotöiden tekemisen myös kenttäolosuhteissa.

Sekä ylä-, että alavuode ovat entistä mukavammat ja kooltaan aiempaa suuremmat. Ylävuode sopii kääntymään ala-asentoon ilman kuljettajan istuimen kääntämistä makuuasentoon, mikä on arkea helpottava seikka.

Ohjaamon sisällä säilytystilaa löytyy pääasiassa tuulilasin yläpuolen kannellisista lokeroista. Myös vuoteen alla sijaitseviin, ulkoa käytettäviin lokeroihin on pääsy sisäpuolelta vuodetta nostamalla. Alavuoteen alla sijaitsee ulosvedettävä jääkaappi pakastelokeroineen.

Kaiken kaikkiaan Iveco Stralis on käypä työkalu lähi- ja kaukoliikenteen erilaisiin työtehtäviin. Moottoritekniikka on osoittanut luotettavuutensa ja ohjaamotiloihin kohdistuneet uudistukset ovat lisänneet Ivecon kilpailukykyä ammattitaitoisista kuljettajista kilpailtaessa.

Ari Perttilä
Konepörssi-lehti

Lue seuraavaksi