Uutiset

Kuljetuskalusto

Historian kymmenes Sankarikuljettaja on Anita Paasikontu

Anita Paasikontu

Vuonna 2011 Suomessa lanseerattu kuljetusalan Ammattina Sankari -kampanja etsii ja palkitsee vuosittain ansioituneita raskaan liikenteen ammattikuljettajia. Tavoitteena on löytää laajasta kuljetusalan ammattilaisten joukosta niitä kuljettajia, jotka ovat toimineet liikenteessä esimerkillisesti, kaveria auttaen ja sankarin tavoin.

Espoolainen Anita Paasikontu oli sunnuntaina 1.11.2020 oli kuljettamassa Postin pakettilähetyksiä täysperävaunuyhdistelmällään tuttua reittiä Oulusta Tampereen kautta Vantaalle. Lempäälän kohdalla Anita kuitenkin havahtui, kun oikeanpuoleisella ajokaistalla oli henkilöauto poikittain. Sen enempää miettimättä hän pysäköi ajoneuvonsa tien laitaan, kytki hätävilkut päälle ja lähti tutkimaan tilannetta.

Henkilöautossa oli erittäin huonovointinen, lähes tajuton ja hyvin sekava henkilö. Hän ei pystynyt ymmärtämään kuka hän on, mistä hän on tullut tai mihin hän on menossa.

Lisävahinkojen estämiseksi Anita auttoi kuljettajan pientareelle keräämään voimia siksi aikaa, kun ajoi tämän auton moottoritien laitaan. Ennen kun auto oli siirretty turvaan, huomasi Anita taustapeilistä autettavan jo hortoilevan ajoväylällä.

”Kiirehän siinä tuli kun piti rynnätä ottamaan autettava kiinni ja saada hänet pois liikenteen seasta”, Paasikontu muistelee jälkeenpäin.

Tässä vaiheessa hän soitti hätäkeskukseen ja toivoi saavansa mahdollisimman pian apua samalla, kun yritti saada huomioita myös muilta ohi ajavilta kuljettajilta. Kukaan ei kuitenkaan pysähtynyt avuksi, vaan he olettivat tilanteen olevan jollain jo hallussa. Moni ajoi hiljentämättä ohi, samaan aikaan kun Anita piti autettavana olleen henkilön tajuissaan ja tämän hengitystiet avoimina. Ambulanssin tulo kesti lopulta yli 20 minuuttia ja sinä aikana Anita kertoi kiroilleensa mielessään kaikkia niitä ohi ajavia autoilijoita, joilta olisi toivonut saavansa tukea tilanteessa, jossa epätoivo yritti ottaa vallan.

Lopulta ambulanssi ja hoitohenkilökunta tulivat paikalle, ja ottivat tilanteen haltuunsa niin, että Anita pääsi jatkamaan yöksi kääntyvää työpäiväänsä. Ajatukset risteilivät vielä pitkään Anitan mielessä, kun autetun kanssa ei tehty sinunkauppoja ja tarinan loppu jäi arvoitukseksi. Iso kivi vierähti kuitenkin sydämeltä, kun Anita sai parin päivän kuluttua Facebookin kautta lämpimät kiitokset pelastetulta henkilöltä. Hän oli pelastunut, ja omien sanojensa mukaan ilman Anitaa tapahtumalla olisi saattanut olla toisenlainen, ikävämpi loppu.

Kumppaneista koostuvan palkintoraadin perusteluissa korostuu, että kymmenes palkittu sankari Anita Paasikontu edustaa todellista kuljetusalan sankaruutta ja neuvokkuutta, mikä toteutuu hänen valintoinaan pysähtyä auttamaan aina, kun joku apua tarvitsee.

”Anitan halu selvittää kaistalla olleen auton ja kuljettajan tilanne, sekä sen jälkeen tapahtunut huolenpito ja tahto auttaa tuntematonta, nousivat erityiseen asemaan, kun arvioimme vuoden 2020 voittajaehdokkaita”, toteaa kampanjan koordinaattori Bridgestonen myyntipäällikkö Jussi Huhta.

”Tämä oli kansalaisvelvollisuus ja autan aina kun vain voin. Viimeksi viime viikolla kävin katsastamassa tien laidassa olevan auton ja kuljettajan tilanteen. Arvostan suuresti, että kuljetusalan hiljaisten puurtajien arkea nostetaan esiin tämän tyyppisellä positiivisella kampanjalla”, Anita Paasikontu toteaa saamastaan palkinnosta vaatimattomasti.

Anita Paasikontu palkittiin Mäntsälässä tiistaina 17.11. järjestetyssä Ammattina Sankari -palkintojuhlassa 5 000 euron sekillä. Palkintosummasta puolet, 2 500 euroa Paasikontu lahjoitti kampanjan sääntöjen mukaan hyväntekeväisyyteen. Kohteeksi hän oli valinnut diabeteksen tutkimuksen. 

Ammattina Sankari -kampanja on vuosien aikana lahjoittanut eri hyväntekeväisyyskohteisiin yhteensä 42 357 Euroa. Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Bridgestonen lisäksi Rahtarit ry, Scania Suomi Oy, Milcoa Oy, Örum Oy ja Raskas Kalusto -lehti.

Lue seuraavaksi