Uutiset

Kuljetuskalusto

Hiab valmistaa Puolassa nostureita Suomeen

Merkittävä osa suomalaista Cargotec -konsernia on Hiab liiketoimintayksikkö. Hiab keskittyy omassa tuotevalikoimassaan kumipyöräliikenteeseen liittyviin tuotteisiin. Tuotteet ovat tuttuja kappale- ja puutavaranosturi-, vaihtolavalaite-, takalaitanostin- ja ajoneuvotrukkiasiakkaille. Ensimmäinen hydraulinen nosturi asennettiin kuorma-autoon Ruotsissa vuonna 1944, nosturin merkki oli HIAB. Nosturin valmistushistorian merkittävyydestä kertoo suomalaisen puhekielen hiiappi-sanan käyttö nosturin synonyyminä. Suurin osa uusista HIAB-nostureista valmistetaan nykyään Puolan Stargardissa tai Espanjan Zaragozassa. Suomalainen nosturiammattilaisten joukko kävi Puolan tehtaalla tutustumassa Hiabin valmistusprosessiin. Nähty ja kuultu vakuutti kävijät. Erityisesti tehtaan maalauslinjaan tehty panostus herätti luottamusta tuotteita kohtaan.

Matkan isäntänä toimi Hiab Suomen myyntijohtaja Tom Suomela. Tom kertoi Stargardin tehtaalla Hiabin toiminnasta niin kansainvälisenä yrityksenä kuin Hiab Suomen toiminnasta.

”Hiab työllistää noin kolmetuhatta ihmistä maailmanlaajuisesti, se on vajaa kolmannes koko Cargotecin henkilöstömäärästä. Meitä on kaikkialla maailmassa. Hiab Suomen myyntiyhtiössä on yhteensä kuutisenkymmentä henkilöä mukaan lukien myynti-, asennus- ja huoltopalvelut. Suurimmat nosturimarkkinat Euroopan lisäksi ovat Aasiassa ja USAssa. Pienet ja keskikokoiset kappaletavaranosturit sekä kierrätys- ja puutavaranosturit valmistetaan täällä Puolassa. Isot kappaletavaranosturit valmistetaan Espanjassa. Suomessa Raision tehtaalla valmistetaan puolestaan Multilift -koukkuvaihtolavalaitteet”, avaa Tom Suomela Hiabin toimintaa ja työnjakoa. Tehdaskierroksen asiantuntijana toimi Puolassa perheineen asuva suomalainen Tomas Blomberg. Tomas toimii Hiabin Stargardin tehtaan johtajana.

”Tehtaalla turvallisuus tulee aina ensin. Pysykää ryhmässä. Olemme työtapaturmien suhteen erinomaisen alhaisella tasolla, enkä siitä halua poiketa”, Blomberg opasti

Hiabin Stargardin tehdaskierroksella turvavarusteet puettiin asianmukaisesti.

alkuun. Kierrokset sujuivat kahden suomalaisryhmän osalta erinomaisesti. Kierroksen aikana nähtiin koko tuotanto, pysähdyttiin välillä muistelemaan nostalgisia vihreitä nostureita tai jäätiin seuraamaan asiakkaalle valmiin uuden nosturin koeponnistusta.

”Meiltä tulee tehtaalta ulos ennätysmäärä uusia nostureita viikossa ja kapasiteettia kasvatetaan edelleen. Myynti vetää tällä hetkellä erittäin hyvin. Tehtaan kapasiteettia voimme nostaa, mutta alihankintaketju ei välttämättä pysty reagoimaan niin nopeasti muutoksiin. Toimimme kokoonpanotehtaana. Alihankinnasta teräs- ja perushydrauliikkaosat tulevat lähialueilta. Ohjaus- ja muut järjestelmät perustuvat standardeihin”, valottaa Tomas Blomberg tehtaan arkea. Suojavarusteet vain lisääntyivät, kun siirryttiin Hiabin Puolan tehtaan maalausosastolle. Maalaus on hyvin pitkälle täysautomatisoitu. Moninkertaisen ja perusteellisen metalliosien käsittelyn ja maalauksen, jatkuvan tuotekehityksen, testaamisen ja laadunvarmistamisen kehittämisen jälkeen käyttäjä saa nosturin, jonka pinta kestää. Tehtaan väki on ylpeä ja luottavainen pintakäsittelystään. Maalausprosessin pitkälle viety automatisointi tuottaa tasalaatua. Jatkossa myös Espanjassa koottavien raskaampien nostureiden osat pintakäsitellään samalla tavalla ensin Hiabin Stargardin tehtaalla.

Uutta palvelua huoltoon ja uusia tuotteita

Myyntijohtaja Tom Suomela esitteli tulevaa uutta kolmivaiheista huoltokonseptia.

”Tuomme markkinoille kolmen tason huoltosopimusmahdollisuuden. Käymme asiakkaan kanssa läpi vaihtoehtoja. Tarjoamme kappaletavaranostureiden ja vaihtolavalaitteiden kahden vuoden tehdastakuun lisäksi lisäturvaa. Esimerkiksi, jos aloittaa heti uudesta alkaen warranty+ eli korkeimmalla huoltopalvelutasolla, saa

HiVision -ohjausjärjestelmällä varustettu HIAB  Loglift -puutavaranosturi odottaa lähtöä asiakkaalle tehtaalla Puolassa.

kappalenosturipuolelle yhden eli kolmannen vuoden lisätakuun. Silloin tunnemme koko nosturin historian. Muutenkin nykyään nostureiden tiedot löytyvät tietokannoistamme”, avasi Tom Suomela uutta palvelua. Hän kehottaa asiakkaita pyytämään tarkennuksia ja tarjouksia Hiab-myyjiltä.

Uusien tuotteiden osalta HIAB nostureiden myynti etenee X-sarjan uudistuksen kanssa. Poikkeamat suomalaisessa nosturimyynnissä verrattuna esimerkiksi Keski-Eurooppaan oli mielenkiintoista kuultavaa. Hiab asiakkaiden käynti tehtaalla antoi vinkkejä myynnille tuotevalikoimaan ja kierroksen aikana tehtaalle kokoonpanoon yksityiskohtien osalta. Puutavarapuolen kuorma-auton hytistä tapahtuvaa etäohjausta eli LOGLIFT Hi-Vision® -järjestelmää nähtiin tehtaalla valmiina, seuraavaksi odotellaan käyttäjäkokemuksia. Hiab-tehdasmatkan antiin kuului isäntäväen tiedon lisäksi ammattilaisten keskinäiset kokemusten vertailut ja keskustelut. Nosturiasiakkaat saivat varmasti laadukasta lisätietoa ja -kokemuksia monella tavalla.

Verkossa

www.hiab.fi

Lue seuraavaksi