Uutiset

Kuljetuskalusto

Gustafssonin uusi SLP-kasettiyhdistelmä

E.Gustafsson Oy - SLP

Juhannuksen jälkeen salolaisen maarakennus- ja kuljetuspalveluita tuottavan E. Gustafsson Oy:n autokalustoon liittyi uusi kasettiyhdistelmä. Scania R 660:n päälle rakennetun soralavan ja kokonaisuuteen kuuluvan viisiakselisen kasettiperävaunun on valmistanut Släp och Lastbilspåbyggnader i Övertorneå Ab eli tutummin SLP.

E. Gustafsson Oy:n yritystoiminnan juuret ulottuvat aina vuoteen 1946, jolloin nykyisen toimitusjohtajan Toni Gustafssonin isoisä Keijo Gustafsson aloitti taksiautoilun. Ensimmäinen kuorma-auto ostettiin 1960.

Vuonna 1974 kuljetusalalle siirtyi myös Keijon poika Esko Gustafsson, jonka mukaan nykyinen osakeyhtiö on nimetty. Esko työskenteli aiemmin Teijon perävaunutehtaalla valmistaen Teijo-merkkisiä perävaunuja. Vuonna 2011 vetovastuu siirtyi Tonille, joskin Esko on päivittäisessä toiminnassa aktiivisesti mukana.

Toni ja Esko Gustafsson
Toni Gustafssonin (vas.) isä Esko Gustafsson on ennen autoilijauraansa ollut rakentamassa perävaunuja Teijon tehtaalla.

”Isällä on terveyttä riittänyt, hän haluaa olla mukana auttamassa ja hänestä onkin todella suuri apu päivittäisten askareiden hoitamisessa”, Toni Gustafsson kiittelee isänsä panosta yritykselle.

Merkittävä osa Gustafssonin liiketoimintaa ovat irtotavarakuljetukset, jolloin kyydissä on usein omassa myynnissä olevat sorat, murskeet ja maanparannusaineet. Kysynnän mukaan palvellaan myös asiakkaiden omien tuotteiden kuljetuksissa. Kuljetuksia hoidetaan yhdellä vaihtolavayhdistelmällä ja kolmella kasettiyhdistelmällä, joista tuorein on kesäkuun Scania-alustainen SLP-kasettiyhdistelmä.

Reilusti varusteltu

Gustafssonin uutukainen yhdistelmä on varusteltu sillä ajatuksella, että käyttäminen on vaivatonta ja turvallista. Myös edustavaan ulkonäköön on panostettu.

E.Gustafsson Oy - SLP
Gustafssonin uudessa yhdistelmässä on panostettu toimivuuteen, eikä ulkonäköäkään ole unohdettu.

Kasetointijärjestelmä on automaattinen, mikä tarkoittaa, että kuljettaja voi hoitaa koko kippauksen ohjaamosta, pois lukien perävaunun sähkö- ja ilmaliitäntöjen irrottamisen ja kytkemisen.

Sekä autossa että perävaunussa lavojen sivulaidan ja pohjan välinen kulma on reilusti pyöristetty. Pyöristys vähentää tehokkaasti hienojakoisten tuotteiden, jollaisia esimerkiksi maanparannuskalkki on, tarttumista lavaan. Näyttävän ruostumattomasta teräksestä valmistetun peltipinnan kätkemä lämpöeristys ehkäisee tarttumista talvikeleillä.

Onnistunut peittoratkaisu

Tieliikennelain mukaan kuorma on varmistettava siten, ettei se tarpeettomasti pölyä. Kuivalla kelillä maa-aineksilla on taipumus pöllytä ajoviiman vaikutuksesta. Pöllyämisen estämiseksi Gustafssonin uudessa yhdistelmässä on Fliptop-kaaripeitot, jotka liikkuvat vaijerivoimansiirron avulla kuorman päälle ja pois sähkömoottorin voimin. Peittojen käyttö tapahtuu kauko-ohjaimella tai tarvittaessa perävaunun ja auton alustaan sijoitetuilla painonapeilla.

Automaattinen Fliptop-kaaripeite on nopea ja turvallinen tapa peittää kuorma.

” Valtaosa tavarasta, mitä ajetaan, on sellaista, joka pölyää varsinkin kesällä. Peittoratkaisu on todella hyvä. Siihen olen todella tyytyväinen. Kuorman saa peittoon nopeasti ja turvallisesti”, Toni Gustafsson sanoo.

Perävaunun omat akut tuottavat virtaa peiton käytölle. Akuista saadaan energia myös välähdysmajakoille ja pysäköintivaloille, joiden ansiosta valaistus voi olla päällä ilman, että vaunu on kytkettynä vetoautoon.

E.Gustafsson Oy - SLP
Kauko-ohjattavat peitteet estävät kuorma pöllyämisen ajon aikana. Toni Gustafssonin mukaan kesällä miltei kaikki kuormat on peitettävä. Nummi-kippi on 50-tonninen.

Ohjaavalla takimmaisella akselilla varustetuissa autoissa on tunnetusti ahdasta alustan takaosassa. Kasettiyhdistelmissä haasteena on saada maata vasten laskettu vetoaisa sopimaan auton alle, kun lavaa käsitellään perävaunusta. Tilanne helpottuu, kun vetoaisa kiinnitetään tarpeeksi alas perävaunussa. Siitä seuraa, että vetosilmukka ei ajoasennossa olekaan oikeassa kulmassa vetokytkimeen nähden. Saatavissa on kuitenkin vetosilmukoita, jotka kiinnittyvät aisaan sopivassa kulmassa, jolloin itse silmukka on vaakatasossa, vaikka aisa ajoasennossa laskeekin perävaunua kohden. Gustafssonin uudessa SLP-vaunussa on juuri edellä mainitun kaltainen taivutetulla vetosilmukalla oleva VBG-aisa.

Perävaunun ketteryyttä lisää toisella akselilla oleva kevennin sekä kolmannen ja viidennen akselin nostomahdollisuus. Vetoauton tapaan perävaunussa on alumiinivanteet.

”Painon ja lämpötilan hallintaa”, vastaa Toni tiedusteluun alumiinivanteiden käytön syistä ja jatkaa: ”Toivon ainakin, että kesäkuumalla renkaat, jarrut ja pyöränlaakerit pääsisivät hiukan helpommalla. Plussana on silmää miellyttävä ulkonäkö.”

E.Gustafsson Oy - SLP
Kauko-ohjattuja toimintoja on sen verran, että ohjaimia tarvitaan kaksi.

Makuasioista ei pidä kiistellä, mutta ainakin toimittajan mielestä Gustafssonin uusi yhdistelmä on tyylikäs. Yhtiön sinistä ja punaista yhdistävään väritykseen tuovat kontrastia runsaat kiiltävät pinnat. Kirsikaksi kakun päälle viikon mittaisella Etelä-Pohjanmaan retkellä autoa varusteltiin kiillotetuilla rosteriosilla, ja se sai kylkiinsä näyttävän teippauksen.

Palvelu pelaa

Gustafssonilla on ennestään yksi, vuonna 2015 hankittu SLP:n kasettiyhdistelmä. Siitä saadut hyvät kokemukset olivat yksi syy päällirakennetoimittajan valintaan.

E.Gustafsson Oy - SLP
Toni Gustafsson (oik.) ja kuljettaja Dennis Romberg ovat tyytyväisiä sekä uuteen SLP:n rakentamaan yhdistelmään että myyjän, Kenneth Hellmanin, palveluun.

”SLP:llä otetaan tarkasti asiakkaan toiveet huomioon, ja lopputulos on juuri sellainen, kun on haluttu. Siihen vaikuttaa varmasti se, että myyjä, Kenneth Hellman, on erittäin ammattitaitoinen. Hän osaa kertoa, mitkä ratkaisut ovat parhaita, ja vie toiveet tehtaalle varmasti perille”, Toni Gustafsson sanoo lopuksi.Lue seuraavaksi