Uutiset

Kuljetuskalusto

Gasumin uusin tankkausasema Keminmaalla auki

Gasum

Asemaverkoston laajeneminen Pohjois-Suomessa mahdollistaa yhä useammalle yritykselle vähäpäästöiset kuljetukset biokaasulla.

Gasum on avannut uusimman kaasutankkausasemansa Keminmaalla. Keminmaan asema on Lapin ensimmäinen kaasutankkausasema, Gasumin toistaiseksi pohjoisin tankkausasema ja samalla Euroopan pohjoisin nesteytetyn biokaasun eli LBG:n tankkausasema.

Keminmaan asema palvelee niin raskasta liikennettä kuin henkilöautoilijoitakin, sillä asemalla on mahdollista tankata sekä nesteytettyä että paineistettua biokaasua. Asema sijaitsee uudella rakentuvalla Rajakankaan teollisuusalueella osoitteessa Rajakankaantie 1.

”Aseman sijainti palvelee erityisesti Rovaniemen ja Tornion sekä edelleen Ruotsin suuntaan suuntautuvaa liikennettä. Gasumin tavoitteena on parantaa biokaasun saatavuutta Pohjois-Suomessa edelleen lähiaikoina – kysyntä kasvaa jatkuvasti ja olemme saaneet paljon toiveita uusista asemista Lapissa. Pystymme toivottavasti pian kertomaan uusista hankkeista alueella”, Gasumin Suomen liikenteen liiketoimintajohtaja Juho Kurra sanoo.

Ensimmäinen kaasurekka Pohjaset-konsernille

Pohjaset-konserni on 135 henkilöä työllistävä Kemi–Tornion alueelta ponnistava perheyritys, jonka toimialoihin kuuluvat muun muassa logistiikka- ja kierrätyspalvelut. Konsernin toiminta-alue kattaa Suomea Jyväskylästä pohjoiseen ja Pohjois-Ruotsin.

Lapin ensimmäinen kaasuntankkausasema omilla kotikulmilla vakuutti Pohjaset ja yhtiö päätti hankkia ajoneuvokantaansa ensimmäisen kaasukäyttöisen kuorma-auton. Se on tulossa liikenteeseen alkuvuodesta 2024.

”Keminmaan tankkausasema mahdollistaa meille biokaasun käytön ja vähäpäästöisten kuljetusten tarjoamisen asiakkaillemme, sillä pystymme liikennöimään aseman aukeamisen myötä biokaasulla lähes koko toiminta-alueellamme. Uskomme vakaasti kaasuajoneuvojen määrän ylipäänsä lisääntyvän Pohjois-Suomessa lähivuosina”, logistiikkapalveluyksikön päällikkö Petri Pohjanen toteaa.

Nesteytetyn kaasun tankakkaamista

Pohjaset-konsernin missio on edistää kestävää kehitystä ja kiertotaloutta ja se näkyy myös kiinnostuksena vaihtoehtoisia polttoaineita sekä päästöjen pienentämistä kohtaan. Yhtiö suunnitteleekin jo useamman kaasuajoneuvon hankkimista ajoneuvokantaansa Pohjois-Suomen kaasutankkausverkoston laajentuessa edelleen.

Päästöt pienenevät kustannustehokkaasti biokaasulla

Biokaasu on erittäin vähäpäästöinen polttoainevaihtoehto, sillä sen koko elinkaaren aikaiset päästöt ovat keskimäärin 90 prosenttia pienemmät kuin perinteisillä fossiilisilla polttoaineilla. Biokaasu mahdollistaa raskaan liikenteen kuljetusyrityksille päästöjen leikkaamisen kustannustehokkaasti jo tänään.

Jo nyt lähes sata prosenttia Gasumin myymästä liikennekaasusta kaikille ajoneuvosegmenteille on biokaasua. Gasumin strateginen tavoite on tuoda vuoteen 2027 mennessä pohjoismaisille markkinoille vuosittain seitsemän terawattituntia (TWh) uusiutuvaa kaasua. Määrä tarkoittaisi yhteensä 1,8 miljoonan hiilidioksiditonnin päästövähennystä Gasumin asiakkaille joka vuosi.

Keminmaan kaasuntankkausasema on saanut rahoitusta EU:n investointitukiohjelmasta Verkkojen Eurooppa -välineestä.Lue seuraavaksi