Uutiset

Kuljetuskalusto

Gasum avaa nesteytettyä biokaasua tuottavan Turun biokaasulaitoksen

Gasum pyrkii aktiivisesti lisäämään biokaasun tuotantokapasiteettia laajentamalla ja tehostamalla olemassa olevia biokaasulaitoksia sekä lisäämällä hankintaa. Turun biokaasulaitoksen avajaisia vietettiin tänään. Laitos on Suomen ensimmäinen biokaasulaitos, joka tuottaa nesteytettyä biokaasua liikenteen, teollisuuden ja meriliikenteen tarpeisiin.

Suomen ensimmäisen nesteytettyä biokaasua tuottavan biokaasulaitoksen käyttö alkoi

Gasumin Turun Topinojalla sijaitsevan biokaasulaitoksen mittava laajennus- ja modernisointiprosessi on saatu päätökseen. Biokaasulaitoksen avajaisia vietettiin tänään ja laitoksen kaupallinen käyttö alkoi. Turun biokaasulaitoksen laajennus oli yksi Sipilän hallituksen Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeista. Hankkeiden tavoite on lisätä kestävästi uusiutuvan energian osuutta Suomessa käytetystä energiasta erityisesti parantamalla sen tarjontaa.

Laitoksella käsitellään vuodessa noin 130 000 tonnia biomassoja, tuotetaan noin 60 gigawattituntia (GWh) nesteytettyä biokaasua (LBG) vuodessa, joka vastaa 125 raskaan liikenteen ajoneuvon tai 5 000 henkilöauton vuotuista polttoaineenkulutusta. Laitoksella tuotetaan myös noin 4 000 tonnia ammoniakkivettä kierrätysravinteeksi. Turun biokaasulaitos edistää kiertotalouden toteutumista ja kaasumarkkinoiden kehittymistä Turun seudulla.

”Olemme yksi harvoista yhtiöistä Pohjoismaissa, jotka kykenevät tarjoamaan biokaasun teollisen mittakaavan tuotantoa ja jakelua. Gasum investoi jatkuvasti uusiin biokaasulaitoksiin ja nostamme nykyisten biokaasulaitoksiemme suorituskykyä. Biokaasun kysyntä kasvaa kaikilla segmenteillä ja etsimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia lisätä tuotantokapasiteettia. Investoimme laitostemme kehittämiseen voidaksemme viedä kiertotaloutta entistä pidemmälle. Kysyntä myös kierrätysravinteille on kehittymässä eri teollisuuden aloilla. Turun laitoksemme on upea esimerkki kiertotalouden toteutumisesta”, kertoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan johtaja, Johan Grön.

Yhtiö vauhdittaa biokaasun tuotantokapasiteettia laajentamalla olemassa olevia biokaasulaitoksia, rakentamalla uusia laitoksia ja laajentamalla biokaasun hankintaa muiden toimijoiden tuotantolaitoksista. Yhtiö tavoittelee biokaasuntuotannossa kustannustehokkuutta ja uusien biokaasun tuotantoon sopivien raaka-aineiden käyttöä.

Useita biokaasulaitoshankkeita Suomessa ja Ruotsissa

Gasum hankki marraskuussa omistukseensa Ruotsissa Länsi-Götanmaan Skövdessä sijaitsevan biokaasulaitoksen, jonka tuotantokapasiteetti on jopa gigawattituntia vuodessa. Gasum on myös tehnyt perussuunnittelun ja aloittanut lupien hakemisen Kuopion, Oulun ja Kouvolan biokaasulaitosten laajennuksille. Rakenteilla olevat Lohjan biokaasulaitos, Vantaan Viinikkalan biojätteiden siirtokuormausasema ja Nymöllan biokaasulaitos Ruotsissa valmistuvat vuoden 2021 alkuun mennessä. Gasum aikoo rakentaa myös uuden teollisen kokoluokan 120 GWh:n biokaasulaitoksen Ruotsin Göteneen vuoden 2023 alkuun mennessä.

Gasum käsittelee biokaasulaitosverkostossaan biomassoja noin 800 000 tonnia vuodessa ja tuottaa lannoitevalmisteita yhteensä noin 740 000 tonnia vuodessa yhteensä Suomessa ja Ruotsissa. Biokaasu on täysin uusiutuva energialähde, jota voidaan tuottaa monenlaisista biohajoavista jätteistä. Biokaasun käyttö liikennepolttoaineena voi auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosentilla fossiiliseen dieseliin verrattuna. Gasumilla on nyt 15 biokaasulaitosta Suomessa ja Ruotsissa, ja yhtiö on yksi Pohjoismaiden suurimmista biokaasun tuottajista. Gasum tuo vuoteen 2024 mennessä Pohjoismaiden markkinoille neljä terawattituntia (TWh) biokaasua omasta ja kumppaniensa tuotannosta.

Lue seuraavaksi