Uutiset

Kuljetuskalusto

Fassin nosturilla varustettu raivausauto pelastaa Kymenlaaksossa



Arvokas työ vaatii huippuluokan kaluston.

Kymenlaakson pelastuslaitos sai vuoden alussa riviinsä erittäin monipuolisen ja nykyaikaisesti varustellun Scania-alustaisen raivausauton, jonka ominaisuudet riittävät hyvin korvaamaan perinteisen sammutus- tai pelastusauton suorituskyvyn. Uutuusajoneuvon sijaintipaikka on Kouvolan paloasema, josta käsin auto palvelee koko Kymenlaakson aluetta myös kaikkein vaativimmissa pelastustehtävissä. Nämä tehtävät on huomioitu tarkoin raivausauton varustelussa, jossa suurta osaa näyttelee 33,8 tonnimetrin Fassi F345RB-nosturi.

Suomalaisten jokapäiväisestä turvallisuudesta huolehtii noin 20 pelastuslaitosta, joista Kymenlaakson pelastuslaitoksella on hyvin erityinen rooli. Alueen väestömäärä ei ole moneen muuhun verrattuna erityisen suuri, mutta alueen tärkeys esimerkiksi raskaan teollisuuden, satamatoiminnan, liikenneyhteyksien ja Puolustusvoimien toiminnan suhteen on koko maan mittakaavalla hyvin merkittävä. Tämä asettaa myös alueen Pelastuslaitoksen toiminnalle erityisvaatimuksia, ja valmius esimerkiksi kemikaalipalojen tai öljyvuotojen tehokkaaseen torjuntaan pitää olla korkealla tasolla. Yksikön tuleekin olla valmiina hyvin monipuolisiin tehtäviin, ja uusi Scania Fassin nosturilla tarjoaakin ennennäkemättömän määrän ominaisuuksia kaikkein vaativimpiinkin tilanteisiin.

Varustelu tarpeiden mukaan

Fassi F345RB -nosturi soveltuu ominaisuuksiensa ansiosta erinomaisesti Kymenlaakson pelastuslaitoksen käyttöön. Koko pelastushenkilökunta läpikäy perusteellisen koulutuksen ajoneuvon käyttöön, ja näin myös nosturin hallinta sujuu tositilanteissa kaikilta.

Kymenlaakson pelastuslaitoksella on ollut Karhulan toimipisteessä jo aikaisemmin vastaavantyyppinen raivausauto, ja sen käytöstä saadut positiiviset kokemukset otettiin tarkoin käyttöön uuden ajoneuvon hankinnassa.

”Kalustohankinnoissamme strategiaan kuuluu monikäyttöisyyden korostaminen pelkkään määrään verrattuna. Esimerkiksi nyt hankkimamme Scania soveltuu niin sammutus-, pelastus-, raivaus-, ensivaste- sekä pelastussukellustehtäviin. Tämä on mahdollistettu ajoneuvon erittäin yksityiskohtaisella varustelulla, johon kuuluvat esimerkiksi Fassi-nosturi, Cobra-korkeapainesammutusleikkuri, kattava hydrauliikan määrä, generaattori, vinssit sekä sammutus- ja raivauskalusto”, kertoo tekninen palopäällikkö Jukka Ruuskanen.

”Tilankäytön maksimaalinen hyödyntäminen on luonnollisesti hyvin tärkeää, ja saman tehtävätyypin varusteet on sijoitettu samaan osaan ajoneuvoa. Koko auton pinta-ala on huomioitu ja katolle on sijoiteltu harvemmin tarvittavia varusteita, kuten esimerkiksi pintapelastuslautta. Kokonaisuus on osoittautunut hyvin toimivaksi, ja täytyykin antaa kiitosta Saurus-ajoneuvovarustajalle, joka osasi ottaa toiveemme tarkoin huomioon”, lisää palopäällikkö Asko Rouhiainen.

Fassin voima ja ulottuvuus riittävät

Uuden raivausauton hankintaprosessissa mukana alusta lähtien ollut palomestari Sami Muuronen on hyvin tyytyväinen Fassi-nosturin ominaisuuksiin.

Nykyaikaisen raivausauton varustelu on millintarkkaa työtä, jossa jokaisen varusteen sijainti on mietitty tarkoin. Palomestari Sami Muuronen kertoo Saurus-ajoneuvovarustajan suoriutuneen vaativasta urakasta toivomusten mukaisesti.

”Meillä oli hyvin tarkat kriteerit myös nosturin osalta, ja Fassia edustavan Grutechin kokonaispaketti osoittautui ehdottomasti parhaaksi valinnaksi meille. Totesimme Fassin 33,8 tonnimetrin F345RB-nosturin 27 metrin ulottuvuuden ja voiman yhdistettynä ohjauksen tarkkuuteen soveltuvan vaativiin tehtäviimme erinomaisesti. Myös paikallista osaamista edustavan Nappa Machinen suorittama asennustyö hoitui aikataulujen mukaisesti ja tehtävämme huomioiden.”

”Nosturilla pystytään hyvin ylittämään katonharjat tai muut esteet, ja esimerkiksi paloaukkojen teko kattoihin onnistuu turvallisesti ja tehokkaasti. Luonnollisesti arvokkaan kokonaisuuden ja nosturin käyttöaste halutaan pitää mahdollisimman korkealla, ja Fassi pääsee näyttämään kykynsä myös esimerkiksi palojäänteiden raivauksissa ja patoamisissa. Varustelimmekin nosturin esimerkiksi energiapuukouralla, koukulla, nostoliinoilla ja -ketjuilla sekä kahmarilla”, kertoo Muuronen.

Koulutus korostuu

Kymenlaakson uusi raivausauto on ominaisuuksiltaan erittäin monipuolinen, joten sen suorituskykyä täytyy osata hyödyntää elintärkeissä tehtävissä. Tämä onkin varmistettu koko pelastushenkilökunnan läpikäymän ajoneuvokoulutuksen avulla.

”Ajoneuvon mukana kulkee neljän hengen miehistö, joka osaa perehtymisen ansiosta toimia siten, että ajoneuvon potentiaali saadaan tositilanteissa optimaalisesti käyttöön. Myös ajoneuvon tarjoamat uudet ominaisuudet käydään tarkoin läpi, ja kaikki osaavat käyttää niin palopumppuja, nosturia kuin generaattoreja tehokkaasti. Varustelu onkin vuosien kokemuksemme muokkaama, ja se tuleekin takaamaan raivausauton soveltuvuuden tehtäviimme koko sen 15 vuoden suunnitellun elinkaaren ajaksi”, päättää Ruuskanen.

Lue seuraavaksi