Uutiset

Kuljetuskalusto

Fassi-nosturilla liikenneopasteet ojennukseen

Vantaan Destian Liikenteenohjauspalvelut sai kesän lopulla käyttöönsä uuden nosturiauton. Alustana on Volvo FM 420 ja kappaletavaranosturina auton takaosaan asennettu Fassi F185. Kokoonpanon käytön joustavuutta lisää mahdollisuus siirtää autoa kauko-ohjaimen käskyttämänä. Se tosin on sallittua vain yleiseltä liikenteeltä suljetuilla alueilla.

Vantaan Liikenteenohjauspalvelut-yksikkö huolehtii pääasiassa tietyömaiden liikennejärjestelyistä ja -ohjauksista. Toimialueena on Etelä-Suomi painopisteen ollessa Uudellamaalla. Tietyömaiden liikennejärjestelyiden lisäksi tehdään myös kiinteiden liikennemerkkien ja -opasteiden asennus- ja korjaustöitä.

”Viime aikoina sillankorjauskohteet ovat työllistäneet meitä eniten”, sanoo Liikenteenohjauspalvelut-yksikön työmaapäällikkö Reko Möttönen. ”Meillä oli aikaisemmin nosturiauto, jonka nosturi oli auton hytin takana. Se rajoitti hieman nosturin käyttöä, koska operoimme usein kapealla alueella, vilkkaasti liikennöidyn tien reunassa. Tämän uuden kokoonpanon peränosturin myötä pystymme nyt nostamaan pidemmän matkan esimerkiksi betoniesteitä yhdestä paikasta. Auton siirtely sekä ohjaamoon nouseminen ja poistuminen vähenevät. Näissä meidän hommissa se on erittäin suuri turvallisuustekijä. Muutoinkin perään asennettu nosturi tuo lisää joustavuutta ja ulottuvuutta.”

Liikenteenohjauspalvelut-yksikkö operoi enimmäkseen Destian omien tietyömaiden ohjaustehtävissä, mutta palvelua tarjotaan myös muille urakoitsijoille.

Destian Vantaan Liikenteenohjauspalvelut-yksikön uusi nosturiautokokoonpano. Alustana Volvo FM 420 ja nosturina Fassi F185. Autolla käsitellään lähinnä Uudenmaan tietyömaiden liikenteen ohjaukseen ja opastukseen liittyviä varusteita, kuten liikennemerkkejä, betoniesteitä ja suoja-aitoja. Destian keltainen väritys tuo näkyvyyttä ja turvallisuutta öiseen työskentelyyn, jota autolla paljon tehdään.

Paljon työtä yöaikaan

Moni varmaan miettii, milloin niitä liikennejärjestelyitä oikein tehdään, kun tietyömaiden betoniesteet ja suojakaiteet ovat yön aikana vaihtaneet paikkaa. No yöllähän niitä siirrellään paljon ajankohdan vähäisen liikenteen johdosta. Siksi uusi nosturiauto on varustettu reiluilla varoitus- ja huomiovaloilla. Myös kokoonpanon väritys on pimeässäkin helposti erottuva, Destian keltainen.

Möttönen listaa heidän työnsä olevan pääosin liikennemerkkien, erilaisten opasteiden, suojakaiteiden sekä betoniesteiden paikalleen sijoittelua, poistoa ja siirtelyä. Joskus kuulemma joudutaan tarjoamaan nostoapua työmaiden laitteiden ja tarvikkeiden nostossa, kun siihen sopiva nostolaite kerran sattuu olemaan paikalla. Uuteen nosturikokoonpanoon kuuluu myös henkilönostokori, jota käytetään paljon ajoradan yläpuolisten opasteiden käsittelyssä.

Liikenteenohjauspalvelut-yksikön työmaapäällikkö Reko Möttönen (oik.) ja autonkuljettaja Ilmar Aljasmäe ovat tyytyväisiä auton perään sijoitettuun nosturiin. Se tuo lisää joustavuutta nosturityöskentelyyn auton ajo-ominaisuuksien siitä kuitenkaan kärsimättä.

Nosturi takana

Taakse asennettu nosturi helpottaa työtä siis oleellisesti.

”Se ei kuitenkaan vaikuta auton ajo-ominaisuuksiin. Auto kulkee vakaasti takapainosta huolimatta. Takapainosta voi olla jopa hyötyä talvisessa käytössä”, uskoo uutta kokoonpanoa käyttävä Ilmar Aljasmäe. Ilmar kiittelee nosturin ja koko kokoonpanon operointiin annettua kahden päivän käyttökoulutusta. Kaikkiin toimintoihin perehdyttiin hänen mukaansa perusteellisesti. Myös mahdollisuuteen siirtää autoa kauko-ohjaimen välityksellä. Se helpottaa oleellisesti nostopaikan määrittelyä ja nosturin petaamista sekä vähentää ohjaamoon kiipeämistä. Ja todellakin auton ajaminen onnistuu samalla kauko-ohjaimella kuin nosturin käyttö.

Kaiken kaikkiaan Reko ja Ilmar ovat tyytyväisiä uuteen nosturiautoon. Se toi työhön kaivattua joustavuutta, joka parantaa myös työn tehokkuutta. Erittäin tärkeänä seikkana miehet pitävät myös työturvallisuuden parantumista.

Fassi-nosturin kauko-ohjaimen avulla voi liikuttaa myös itse autoa eteen- ja taaksepäin, sekä käännellä renkaita. Sen mahdollistaa Volvon ja Fassin yhteistyössä kehittämä ominaisuus, jossa hyödynnetään laitteiden ohjausväylään ohjelmoituja toimintoja.

Liikenteenohjauspalvelulle sopiva paketti

Alustaksi valikoitui siis Volvo FM 420 ja nosturiksi Grutech Oy:n toimittama, 18,3 tonnimetrin Fassi F185. Nosturi apurunkoineen asennettiin alustaan Piako Oy:llä Pieksämäellä. Samassa paikassa hoidettiin myös kaikki muut päällirakenteet ja lisävarustelut. Auton etäajo on toteutettu Fassin ja Volvon yhteistyönä. Molempien ohjausväylässä on moduuli, ja ne yhteen liitettynä pystytään Volvo-kuorma-autoa ajamaan Fassin langattoman kauko-ohjaimen välityksellä ohjaamon ulkopuolelta.

Näistä elementeistä syntyi Destian Liikenteenohjauspalveluiden uusi nosturiauto. Nyt sen voi nähdä työn touhussa Etelä-Suomen tietyömailla.


Destia goes sähkö.


Lue seuraavaksi