Uutiset

Kuljetuskalusto

Ennakoivan ajon koulutusta Porvoon Radalla omalla kalustolla

Kuljetus Björkman järjesti kuljettajilleen ennakoivan ajon koulutuspäivän Porvoon Radalla loppusyksyllä. Kouluttajina olivat Mikko Miettinen ja Tommi Järvinen Autokoulu Kulmikselta Helsingistä. Kuljetusliikkeen omalla kalustolla suoritettu koulutuspäivä sai kuljettajilta innostuneen vastaanoton ja samalla saatiin yksi ammattipätevyysdirektiivipäivä suoritettua.

”Ei pakkopullaa vaan todellista oppimista, josta hyötyvät niin kuljettajat kuin myös kuljetusliike”, sanoo Kuljetus Björmanin Patrik Björkman. ”Tässä päästään radalle omalla kalustolla, jolloin jokainen kuljettaja saa omasta ajoneuvosta ja sen käyttäytymisestä arvokasta lisäkokemusta”, lisää Björkman. Ammattitaitoiset kouluttajat osaavat rakentaa päivästä tehokkaan kokonaisuuden, joka aina räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaiseksi.
Porvoon Radan etuina on raskaankaluston käyttömahdollisuuden lisäksi monipuolisuus. Koulutukset räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Kuljetusliikkeet voivat tulla paikalle omalla kalustolla, jolloin koulutuksesta saadaan paras hyöty.

Väistökoe vedellä liukastetulla bitumilla tehdään eri ajonopeuksilla, jolloin kuljettajat pääsevät kokemaan nopeuden ja massan yhteisvaikutukset ja erot parhaiten.


Vain 30 kilometriä Helsingistä
Itä-Uudenmaan ajoharjoitteluratasäätiö (Porvoon Rata) on perustettu vuonna 1990 ja se sijaitsee Kulloossa vain 30 kilometrin päässä Helsingistä. Säätiön toiminta-ajatuksena on liikenneturvallisuuden edistäminen. Säätiö omistaa ja ylläpitää ympärivuotista liukkaan kelin ajoharjoittelurataa ja tähän liittyviä muita ajoharjoittelu- ja koulutustiloja sekä järjestää erilaisia liikenneturvallisuuskursseja.
Voittoa tavoittelematon säätiö käyttää toiminnan tuloksena mahdollisesti syntyvän ylijäämän radan edelleen kehittämiseen. Vuonna 2010 säätiö teki huomattavan investoinnin rakentamalla radalle uudet rataosuudet, joilla mahtuu operoimaan myös raskaalla kalustolla.
Porvoon Radalla on käytössä kolme erilaista ratapintaa. Vedellä liukastettu bitumi, vedellä ja öljyllä liukastettu pelti ja erikoisuutena jäädytetty rataosuus, jota käytetään loppusyksystä ja alkukeväästä. Tiloissa on myös turvallisuushalli ja koulutustilat, joissa pystytään kokemaan miltä tuntuu äkkipysähdys kovasta vauhdista tai miltä tuntuu roikkua ylösalaisin turvavöissä. Koulutustiloja on eri kokoisia ja ne ovat teknisesti hyvin varusteltuja.

Radalla suoritettava ennakoivan ajon koulutuspäivä saa aikaan enemmän tyytyväisiä ilmeitä. Kuva: Niko Laurila.

Ajamaan oppii ajamalla
Ammattipätevyysdirektiivin mukainen ennakoivan ajon koulutus on pakollista suorittaa viiden vuoden välein. Porvoon Radalla koulutuspäivän saa rakentumaan esimerkiksi kolmesta osiosta. Päivä alkaa teoriaosuudella, jonka jälkeen siirrytään radalle eri ajotehtävien suorittamiseen ja päivä päättyy ajosuoritteiden analysointiin.
Ammattitaitoisten ajokouluttajien opastus ja näkemykset yhdistettynä radalla tehtyihin väistö- ja muihin tehtäviin antaa myös ammattikuljettajille oppia oman ajokaluston käyttäytymisestä ääritilanteissa, jollaisiin ei arkiliikenteessä toivottavasti jouduta.
Porvoon Rata palvelee varsinkin pääkaupunkiseudun raskaan kaluston kuljettajien tarpeita, koska lähin vastaava on Lahdessa. Radalla harjoittelu ei ole pakollista, mutta monien mielestä tarpeellista ja kysyntääkin sille on enenevässä määrin havaittavissa. Yritysten henkilöstö on merkittävä pääoma ja ajoharjoittelu ja -koulutus on sijoitus siihen.
Porvoon Radan verkkosivujen kautta pääsee tutustumaan rataan ja jättämään tarjouspyynnön räätälöidystä koulutuspäivästä.

Lue seuraavaksi