Uutiset

Kuljetuskalusto

Elmia Lastbil 2014 – painavammin, monikäyttöisemmin ja puhtaammin

Pohjoismaisella tasolla suurimmaksi ja merkittävämmäksi alan tapahtumaksi kasvanut Elmia Lastbil 2014 on jälleen nähty ja koettu. Messujen perusteella tavaraliikenteessä tarvitaan monikäyttöisempiä, painavampia ja puhtaampia ratkaisuja, jotka Ruotsissa ovat myös huolella viimeisteltyjä.

Kuljetusalan pohjoismaiset osaajat kokoontuivat elokuun lopulla Ruotsin Jönköpingiin, Elmia Lastbil 2014 -messuille. Kahden vuoden välein järjestettävä alan suurtapahtuma esitteli reilulle 36 000 kävijälleen alan tuoreimmat tapahtumat ja uutuudet. Tämänkertaisten messujen kiivaimpana puheenaiheena oli ruotsalaisten ajama massauudistus, jonka tavoitteena on nostaa yhdistelmien suurin sallittu kokonaismassa 74 tonniin. Paljolti tästä johtuen messualueella nähtiin huomattava joukko aiempaa raskaampia ajoneuvoja, muun muassa viisiakselisia puutavaraperävaunuja oli esillä lähes jokaisen segmentissä toimivan valmistajan osastolla.

Noin 400 näytteilleasettajan joukosta löytyi myös lukuisia suomalaisia perävaunu- ja päällirakennevalmistajia, joille Ruotsi yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa on edelleen tärkeä markkina-alue. Ja juuri nyt massauudistuksen alla suomalaisella osaamisella olisi näytön paikka, sillä meillä on tehty ja suunniteltu isojen painojen mukaista kalustoa jo reilun vuoden ajan.

Ruotsalaiset autoilijat ovat kautta aikain vaatineet kalustoltaan monikäyttöisyyttä, käytön helppoutta sekä näyttävyyttä. Viimeisen vuosikymmenen aikana myös alhaisen omamassan merkitys on korostunut. Silmiinpistävänä seikkana vuoden 2014 messuilla oli juuri käytön helppouteen liittyvien rakenteiden suuri määrä. Ja Suomesta poiketen kiinnostus vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöön on erittäin suurta.  

MAN HX 40M 4×4 on saksalaisvalmistajan ratkaisu haastavissa oloissa tapahtuvaan liikennöintiin. Paljolti TG-sarjan siviiliautojen peruskonstruktioon nojaavaa nelivetoajokkia on maustettu maastoajon ehdoilla, jolloin matkaa voidaan tehdä jopa 40 asteen sivuttaiskulmassa. Kaksiakseliselle ajokille luvataan 8000 kilon kantavuus ja valikoimassa on useita malleja aina 10×10-vetotapaan asti. 

Tyllis Oy:n osastolla nähtiin muun muassa tamperelaiselle Kari Polvela Oy:lle toimitettu nosturiauto. Viisiakselisen auton erikoisuutena on muun muassa 17,5 tuuman paripyörin varustettu ohjaava taka-akseli. ”13 tonnin teknisen massan tarjoava akseli nousee ykköspyörin varustettua akselia ylemmäs, mikä on meille erittäin tärkeä seikka, koska liikumme paljon haastavissa työmaaoloissa”, kertoo Polvela messuilla. Erikoiskuljetuskäytössä autolle sallitaan 63 tonnin kokonaismassa, mikä tarkoittaa 33 tonnin kantavuutta. Normaalissa tieliikenteessä kokonaismassa on 42 tonnia. 

Tylliksen toteuttaman päällirakenteen ominaisuuksiin kuuluu muun muassa hydraulisesti ajettava takapalkki ja venetuet yhdessä parakkien kuljettamisen yhteydessä merkityksellisten konttilukkojen kanssa. Nosturina autossa on kahdeksanjatkeinen Hiab XS1055E-8 kuusijatkeisella jibillä varustettuna.

Ekeri Oy ajoi messuille kokosivuaukeavia perävaunuja, joiden ovikiinnikkeisiin on tehty pieniä, joskin käyttöä helpottavia uudistuksia. Esillä oli myös jakelukäyttöön soveltuva ja ohjaavalla akselilla varustettu puoliperävaunu, jossa kumpikin sivu oli avattava,

Palfingerin osastolla oli nähtävillä ensimmäistä kertaa Ruotsissa uusi Epsilon M12 -puutavaranosturi, jonka vahvuudeksi valmistaja kertoo muun muassa räätälöintivaihtoehtojen runsauden sekä keveyden. Kouran letkut kulkevat suojassa puomin sisällä ja kuljettajalle on tarjolla täysin uusi ohjaamo. 

Mercedes-Benzin osastolla nähtiin myös maailman ensi-ilta, sillä osastolla oli nähtävillä ensi kertaa Euro 6 -normin mukaisella maakaasumoottorilla varustettu Econic. Kuusisylinterinen ja 7,7-litrainen M 936 G -maakaasumoottori tarjoaa dieselmoottorin kanssa yhtäläiset teho- ja vääntöominaisuudet, joskin ympäristövaikutusten ja melutason kerrotaan olevan totuttua maltillisemmat. Mercedes-Benzin mukaan asiakkaille on toimitettu vuodesta 2002 alkaen yli 1400 kaasulla toimivaa Econic-mallia. Uuden sukupolven Econic on tarjolla sekä kaksi- että kolmiakselisena vaihtoehtona tarjoten 302 hevosvoiman tehon ja 1200 Nm:n maksimivääntömomentin. Päivityksen yhteydessä kaasumoottorilla varustetun ajokin omamassaa on onnistuttu pudottamaan 400 kilolla.

Merikonttien käsittelyyn laitteita valmistava Hammar oli tuonut paikalle konttilukkoihin kiinnitettävän ratkaisun, jolla voidaan käsitellä 20 jalan merikontteja. Omamassaltaan 3500 kilon päällirakenne tarjoaa 16 tonnin nostokyvyn.

Pajakulma Oy oli ensimmäistä kertaa paikalla esittelemässä yrityksen valmistamaa tienhoitokalustoa, maansiirtolavoja sekä kevytkoreja. Marko Pirttijärven mukaan messuyleisö oli erittäin kiinnostunut suomalaisista ratkaisuista, jotka eroavat jonkin verran vastaavista ruotsalaisista. Pirttijärven mukaan ruotsalaismarkkinoille pyritään ensisijaisesti paikallisesti toimivan organisaation avulla. ”Myynnin ohella tarvitsemme myös osaavan ja asiantuntevan jälkimarkkinaorganisaation”, muistuttaa Pirttijärvi aurauskalustoa esitellessään.

Scania on laajentanut yksinomaan SCR-teknologiaan nojaavien Euro 6 -moottoreiden valikoimaa. Messuilla oli esillä muun muassa 13-litraisen moottorin 450-hevosvoimainen versio, joka ominaisuuksiensa puolesta soveltuu muun muassa eurooppalaiseen kaukoliikenteeseen. Valmistajan mukaan DC13 147-moottori on kevyt ja rakenteeltaan yksinkertainen – muuttuvageometrisen turboahtimen sijaan ahtamisessa nojataan kiinteäsiipisen ratkaisuun. Myös polttoainetalouden kerrotaan olevan erittäin hyvä.

Polttoainetalousjahdin kannalta kiinnostava uutuus on irtikytkeytyvä R4100D-hidastin, jonka hidastusominaisuudet ovat kasvaneet erityisesti alhaisella kierroslukualueella. 

Alucar on tuonut markkinoille uuden nosturitelineen, jossa nosturi lukitaan paikoilleen kahden poikittaisen hydraulisylinterin avulla. Uudella ratkaisulla saavutetaan noin 100 kilon painonsäästö perinteiseen tuppiratkaisuun verrattuna. Nosturin irrotuksessa ja kiinnityksessä hyödynnetään suosiotaan alati kasvattavan ilmajousituksen tasonsäätömahdollisuutta. Alucarin Julius Närvän mukaan uusi ratkaisu asettuu hinnallisesti samalle tasolle muiden ratkaisujen kanssa.

Ajoneuvotrukki on aiempaa yleisempi apuväline kuormankäsittelyssä ja useimmiten nämä pätevät apumiehet matkaavat työmaalta toiselle kuormatilan ulkopuolella. Kaupe on rakentanut Hali Transport AB:lle kokosivuaukeavan perävaunun, jonka varustukseen kuuluu myös trukkia suojaava talli. Välipankkojen avulla trukin yläpuolinen tila voidaan käyttää hyödyksi. Mikäli trukkia ei tarvitse kuljettaa mukana, voidaan lattia peittää välipankkojen ja vanerien avulla.

Zepro ZKZ 1500 on kuormatilan alle taittuva takalaitanostin, jonka rakenne helpottaa vaihtokorien käsittelyä ja mahdollistaa keskiakseliperävaunun vetämisen. Pelkällä vetoautolla ajettaessa nostin toimii myös alleajosuojana.

Zepron nostimet voidaan toimittaa jatkossa myös melutasoa alentavilla ominaisuuksilla. Aiempaa hiljaisempi hydraulimoottori ja pumppu sekä nostotason melua vaimentava pinnoite auttavat melutason alentamisessa.

Manitou on laajentanut aiempaa teleskooppipuomeihin perustuvaa ajoneuvotrukkivalikoimaa mastollisilla vaihtoehdoilla. Tarjolla on 2000 ja 2500 kilon kapasiteetin tarjoavia vaihtoehtoja, joiden nostokorkeudet ulottuvat 3,9 metriin saakka. Pitkien kappaleiden kuljettaminen onnistuu nelisuunta-ajon avulla ja kuormankäsittely yhdeltä puolen auton hoituu saksilaitteen ja hydraulisten jatkohaarukoiden avulla.

Vaihtolavoistaan tunnettu CMT on tuonut markkinoille CMT+ konseptin, jonka avulla auton päällirakenteen vaihtaminen on nopeaa. Konseptissa vaihdetaan pikakiinnitteinen lava kippirungon, kipin ja kaatoakselin ollessa kiinni autossa.

Omamassan keventämisessä tehdään hartiavoimin töitä myös Ruotsissa. Nousuteli, irrotettava nosturi ja maltillinen moottorikoko auttavat hyötykuorman kasvattamisessa. Hydraulivedolla varustettu etuakseli taasen auttaa liikkeellelähdössä.

Cosmo Truckcenter AB talutti kentälle laajan DAF Euro 6 -valikoiman. Maantieautoista alkanut malliuudistus on edennyt jo loppusuoralle, joten messuilla oli nähtävillä myös leveä valikoima kalustoa pikiteiden ulkopuolella tapahtuvia kuljetuksia varten. Lähiliikenteeseen suunniteltu CF-mallisto kantaa isoveljestään tuttua ilmettä ja osin myös yhteneväistä tekniikkaa.

Ruotsalaiset määräykset asettavat yhtäältä tiukat rajoitukset ajoneuvojen räätälöimiselle, mutta toisaalta määräykset antavat myös verrattain paljon liikkumavaraa kaluston suunnitteluun. SLP esitteli messuilla muun muassa kolmiakselista, liukuvalla telillä varustettua keskiakseliperävaunua. Liukutelillä voidaan kasvattaa yhdistelmän ääriakseliväliä, mikä tämän perävaunun kohdalla tuo mukanaan kolmella tonnilla kasvavan kokonaismassan.

Hiabin osastolla nähtiin nosturiauto, jossa nosturin käyttäminen on mahdollista myös verkkovirran avulla. Auton perinteisen voimanoton rinnalle on asennettu sähköhydraulinen ePTO-järjestelmä, jonka avulla nosturia voidaan käyttää myös moottorin ollessa pysähdyksissä – hiljaisesti ja ilman pakokaasuja. Valmistajan mukaan nosturin käyttö sähköenergian avulla tuo mukanaan myös paremman energiatehokkuuden.

Autossa ollut Pro Future -teknologiaa hyödyntävä Multilift XR18SL -koukkulaite auttaa myös energiatehokkuuden parantamisessa. Valmistajan mukaan aiempaa kevyempi ja älykästä hydraulijärjestelmää hyödyntävä laite on perinteisiä ratkaisuja nopeampi ollen samalla 30 prosenttia energiatehokkaampi. 

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi