Uutiset

Kuljetuskalusto

Cargotec päällirakennus – tarkastettua laatutyötä

Cargotec sai oikeuden hakea piensarjahyväksyntää varustelemilleen ajoneuvoille kuluvan vuoden alusta lukien. Piensarjahyväksyntä helpottaa ajoneuvon hyväksyttämistä sarjatyössä merkittävästi, sillä tämän ansiosta jokaista autoa ei tarvitse käyttää erikseen katsastuskonttorilla. Tämä sekä nopeuttaa tuotantoprosessia että tekee siitä entistä kustannustehokkaamman. Hyväksyntä on kansallinen, mutta sille on mahdollista hakea tunnustus muistakin EU:n jäsenmaista.

Aivan kevein perustein Trafi ei auditointia suorita, mutta Cargotecin prosessoitu ja hyvin organisoitu tuotantojärjestelmä mahdollisti hyväksynnän saamisen kohtuullisen kivuttomasti. ”Meidän oli esimerkiksi sitouduttava seuraamaan säädösten muutoksia reaaliaikaisesti ja muuttamaan toimintaa välittömästi niiden mukaisesti. Trafi kävi asennusprosessin hyvinkin tarkasti ja yksityiskohtaisesti läpi, myös sen hallinnoinnin ja dokumentoinnin”, kertoo huoltopäällikkö Petri Rajamäki Cargoteciltä. ”Meillä on ollut laatujärjestelmä käytössä jo pitkään, mikä osaltaan helpotti hyväksyntää. Dokumentoinnista on hyötyä asiakkaalle myös jälkeenpäin, sillä ajoneuvon rakenne voidaan selvittää arkistoista ja siten saada esimerkiksi kerralla oikeat varaosat.”

Kustannustehokkaita ratkaisuja

Piensarjahyväksynnän haku lähti liikkeelle Cargotecin sarjatyönä puolustusvoimille tekemien ajoneuvojen työn kehittämisestä. Piensarjoja voidaan hyödyntää myös monissa muissa projekteissa siviiliratkaisuidenkin kanssa eikä sarjojen tarvitse välttämättä olla edes kymmentä yksilöä, jotta sarjahyväksyntä on kannattava. Esimerkiksi autoja myyvä taho voi rakentaa oman hyväksytyn mallinsa, jonka hinta on tiedossa ja kokonaisuus valmiiksi harkittu. Piensarjahyväksyntä mahdollistaa sarjan sisällä myös joitakin muutoksia, kuten esimerkiksi joitakin erilaisia akselivälivaihtoehtoja voi olla. Vakioidut ratkaisut sinälläänkin nopeuttavat prosessia, parantavat laatua ja tehokkaiden prosessien myötä saadaan taloudellista hyötyä loppuasiakkaalle.

”Edelleen teemme täysin räätälöityjäkin ratkaisuja tuttuun tapaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti”, huomauttaa Rajamäki.

www.cargotec.com

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi