Uutiset

Kuljetuskalusto

Börje Laakso eläkkeelle

Pitkän uran kuormankäsittelylaitteiden ja päällirakenteiden aluemyyntipäällikkönä tehnyt Börje Laakso jää eläkkeelle Hiabin palveluksesta. Viimeinen varsinainen työpäivä oli toukokuun alussa ja heinäkuun alussa alkavat eläkepäivät.

Taalintehtaalla autoilijaperheessä varttunut Börje Laakso kertoo täsmälleen päivämäärän, jona hän aloitti myyntityön.

”Maaliskuun 15. vuonna 1982. Työnantaja oli Mikko Peltoniemi Oy. Siellä myin Ferrari ja Coma -nostureita, Nummi-kippejä ja -nostureita sekä Multilift-vaihtolavalaitteita”, Laakso kertoo uransa alkuvaiheista. Ennen myyntityötä hän ehti työskennellä muutamana kesänä opiskelun aikana sekä yhden vuoden muun muassa asentajana silloisessa Scania-korjaamossa Turussa.

Laakso teki vuonna 1998 lyhyen vierailun teollisuuspesupalveluiden parissa palatakseen seuraavan vuoden alussa päällirakenteiden pariin. Työnantaja oli tuolloin Transmachine oy, joka jatkoi Mikko Peltoniemi oy:n toimintaa. Vuonna 2007 Hiab osti Transmachinen toiminnot ja sitä myöden myös Börje Laakson työnantajaksi tuli Hiab.

Ajoneuvojen kuormaukseen ja kuorman kuljettamiseen liittyvät tuotteet ovat olleet Börje Laakson työkenttää myyntityössä. Pääosassa ovat olleet kuormausnosturit ja vaihtolavalaitteet, paketti- ja kevytkuorma-autojen lavat sekä lisäksi sähkölaitoksille suunnatut, pitkälle räätälöidyt päällirakenneratkaisut.

”Puutavaranostureita en ole myynyt kuin muutaman. Kaupankäynti niillä vaatii aivan erityislaatuista tietämystä ja perinpohjaista alan tuntemista, joten olen pysynyt suosiolla pois puunostureiden maailmasta”, Laakso sanoo hymyillen.

Uransa aikana Börje Laakso arvioi tehneensä vuosittain noin 50 kauppa eli yhteensä asiakkaiden kanssa on kätelty noin 1 500–2 000 kertaa. Myytyjä yksiköitä on huomattavasti enemmän, sillä usein kauppa on tehty useammasta yksiköstä kerralla. Paljon on tietysti vuosien saatossa muuttunut niin kaupankäynnissä kuin tuotteissakin.

”Ennen kauppaa tehtiin paljon iltaisin ja viikonloppuisin, nykyisin pääsääntöisesti niin sanotusti virka-aikana. Asiakkaat ovat myös aiempaa valveutuneempia ja heillä on parempi tuotetuntemus. Yhä useammin heillä on myös tarkka kuva siitä, mitä hankittavalta laitteelta vaaditaan ja odotetaan. Se on pelkästään hyvä asia”, hän sanoo.

Laakson mukaan tekninen kehitys on tuotteissa mennyt huimaa vauhtia eteenpäin. Sähkö ja elektroniikka ovat tulleet mukaan, ja antavat huimasti lisää ominaisuuksia. Hydrauliikka on monipuolistunut ja sen käyttöpaine on kasvanut hyvinkin kaksinkertaiseksi. Materiaalien kehitys on mahdollistanut yhä tehokkaammat laitteet, erityisesti nostureista puhuttaessa. Myös asennusten tuotantomenetelmät ovat kehittyneet huimasti.

Börje Laakson hyväntuulisia tarinoita pitkän uran varrelta riittäisi monesta sattumuksesta. Kuten vaikkapa siitä, miten ensimmäisillä kauko-ohjatuilla nostureilla ikkunan takaa ohjaamalla saatiin ihmisiä hämilleen. Hänen työtään jatkaa uudenlaisten tarinoiden merkeissä Kimmo Kaunisto, joka on tuore tuttavuus Hiabilla, mutta kokenut tekijä alalla.

Kysyttäessä eläkepäivien suunnitelmista, Börje Laakso arvelee matkustailun yleensä ja erityisesti matkailuvaunun kanssa lisääntyvän. Myös vanha kotipaikka Taalintehtaalla tarjoaa puuhaa hänen arvionsa mukaan riittämiin.

”Kaikki sanoivat, että eläkkeellä alkavat kiireet. En aluksi uskonut. Nyt kun työt on tehty, huomaan, että kiirettä pitää”, naurahtaa vuosiloman viettämisellä eläkepäiviin totuttautumisen aloittanut Börje Laakso.

Lue seuraavaksi