Uutiset

Kuljetuskalusto

Betonilaitteita yli 40 vuotta – Saraka

Ulvilalainen Saraka oy on suunnitellut ja valmistanut betonin kuljetukseen ja käsittelyyn soveltuvia laitteita jo vuodesta 1976 alkaen. Yritys myös kehittää alan työmenetelmiä käyttämällä uusia ideoita tuotteissaan. Alusta alkaen periaatteena on ollut hyvän toiminnallisuuden tavoittelu, johon on lisätty pyrkimys laitteiston maksimaaliseen tuottavuuteen. 1970-luvun, 4,5 metrin teleskooppirännillä varustetut betonisäiliöautot ovat jalostuneet nykyisiin 11 metrin ulottuvuuden omaaviin täyshydraulisiin ränneihin, joita voidaan työmaalla käyttää päästöttömästi ja lähes äänettömästi litiumakuilla toimivan hybridikäytön avulla. Nykyisellään Sarakan tuotevalikoima on laajentunut jopa 65 metriin yltäviin pumppuautoihin.

Ulvilalainen Saraka oy valmistaa betonin kuljetukseen ja käsittelyyn tarkoitettuja laitteita. Tässä viime kesänä asiakkaalle luovutettu Scania-alustainen kuljetuspumppu eli pumi.

Saraka valmistaa vuosittain 60–100 betonin kuljetukseen ja käsittelyyn tarkoitettua laitetta. Nimikkeitä ovat tuolloin pääasiassa kuorma-autoalustaiset betoninkuljetussäiliöt teleskooppivalurännillä (ränniautot) tai betonipumpulla ja Z-aukeavilla puomeilla varustetut kuljetuspumput eli pumit sekä pelkät pumppuautot. Näiden lisäksi yritys valmistaa muutakin betonin käsittelyyn liittyvää kalustoa, myös erikoisratkaisuja. Autosovelluksiin Saraka valmistaa ja asentaa alustana olevan kuorma-auton päälle koko tarvittavan laitteiston; säiliöt, apurungot, rännit sekä pumeissa tukijalat, pumput ja puomit. Laitteistoja on saatavana myös puoli- ja täysperävaunu- sekä vaihtolava-alustoille.
”Tuotannosta menee runsas puolet vientiin. Se on sellainen pitkän ajanjakson tulema”, toteaa myyntijohtaja Tapani Hollming. Vientikohdemaita ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Baltian maat, Saksa, Puola, Irlanti ja kaukaisimpana Australia. Lukumääräisesti eniten laitteita viedään läntiseen naapurimme. Myös itäiseen naapuriimme on vientitoimintaa. Skandinaviassa lasketaan olevan käytössä noin 500–600 Sarakan valmistamaa betoniautoa. Saraka on toiminut myös kaivospuolen laitetoimittajana vuodesta 1989, jolloin ensimmäinen diesel-/sähkötoiminen hybridilaite toimitettiin käytettäväksi kaivostunneleiden ruiskubetonoinnissa ja maanalaisissa rakennustöissä. Myös hybridikäyttöinen betonipumppu on tuotevalikoimissa. Siinä kuorma-auton päälle asennettua pumppua ja puomia voidaan käyttää dieselin lisäksi myös ulkopuolisella virransyötöllä (1 000 V/400 V). Auton siirrot tehdään sen oman moottorin avulla. Suomessa on kaivospuolelle toimitettu Sarakan kuljetussäiliö teleskooppirännillä viimeksi kuluvan vuoden syksyllä.

Puomin käsittely tapahtuu langattoman kauko-ohjaimen avulla.

Rännillä alkuun
Konepajatoimintaa ja alihankintasuunnittelua 70-luvulla harjoittanut Saraka, tuolloin nimellä Laite-Saraka oy, ryhtyi jalostamaan Keski-Euroopasta uutuutena näille markkinoille tulleen munan mallisen kuljetussäiliön ideaa kokonaiseksi työmenetelmäksi. Yritys alkoi kehitellä Suomessa vaadittavalle alustalle soveltuvia pyörintäsäiliöitä sekä hydrauliikkakäyttöisiä teleskooppivalurännejä. Pituutta onkin saatu vuosien aikana rutkasti lisää. 70-luvulla ulottuvuus oli parhaimmillaan 4,5 metriä ja kun 80-luvulla saatiin pari metriä mittaa lisää, myytiin näitä rännejä silloin Ruotsiin hetkessä 250 kappaletta. Rännin profiili on uudistunut vuosien saatossa ja nyt päästään jo 11 metrin maksimiulottuvuuksiin. Säiliön kehityksessä on päädytty aikaisempaa pidempiin ja halkaisijaltaan pienempiin säiliöihin. Näin koko ajoneuvon painojakaumasta saadaan tasaisempi ja lisäksi ratkaisu säästää polttoainetta. Yritys valmistaa tänä päivänä 6–14 kuutiometrin säiliöitä. Näiden materiaalina käytetään karkaistua Ruukin (SSAB:n) erikoisterästä, joka on osoittautunut poikkeuksellisen hyvin kulutusta kestäväksi. Metallurgian kehittymisen myötä voidaan käyttää ohuempia materiaaleja, jolloin rakenteen keventyminen voidaan hyödyntää suurentuneena hyötykuormana. Jo muutaman sadan kilon kevennys rakenteissa, tuo betoniautossa pitkässä juoksussa merkittävää etua.
”Tuotteemme ovat kilpailijoitamme olennaisesti keveämpiä”, todetaan Sarakalta. Rännien ja säiliöiden kehittämisen ohella Saraka on panostanut myös kuljetuspumppujen eli pumien kehittämiseen. Erikoisteräsrakenteiden ja Sarakan valitsemien teknisten rakenneratkaisujen ansiosta 35 metrin ulottuvuuden omaavalla puomilla varustetun Saraka CMT35-5Z-4 -kuljetuspumpun omapaino pysyy neljäakseliselle alustalle asennettuna maltillisessa, noin 24 tonnin luokassa. Näin hyötykuormaa saadaan mukaan 10–11 tonnia riippuen mukana kuljetettavien letkujen ym. tarvikkeiden määrästä. Asennettaessa sama laitteisto viisiakseliselle alustalle, saadaan hyötykuormaa mukaan noin 16 tonnia eli vajaa 7 kuutiometriä. Pumppuautoissa ulottuvuutta saavutetaan maksimissaan 65 metriä. Saraka valmistaa myös betonisäiliöauton takana käytettäviä, nopeasti irrotettaviakin pumppuyksiköitä puomilla varustettuna.

Z-aukeava puomi mahdollistaa operoinnin korkeusrajoitteisissakin paikoissa. Tämän CMT-35-5Z4”-puomin ulottuvuus on jopa 35 metriä.

Kotimaisuus arvossaan
Sarakan tuotanto työllistää kolmisenkymmentä henkeä Ulvilassa sekä lisäksi parikymmentä henkeä suomalaisilla alihankkijoilla. Ruukilta ostetaan hitsausvalmiit teräsleikkeet. Hitsausta kehitetään jatkuvasti ja esimerkiksi säiliöiden vaipat syntyvät mekanisoidun hitsauslaitteen avulla. Siinä säiliön heftattu aihio pyörii rullien varassa, ja hitsauspoltin seuraa automaattisesti levyjen puskusaumaa. Koneellisen hitsauksen etuna on tasaisen ja katkeamattoman sauman syntyminen. Kone on vähemmän altis suurille lämpösäteilyille, joten tulos on senkin johdosta käsihitsausta parempi, kun ”pilli” liikkuu tasaisesti ja oikealla etäisyydellä. Hitsatut kokonaisuudet ja muut teräsosat metalliraepuhalletaan juuri ennen maalausta.

Myllylän Betonin Ilkka Lius (vas.) ja Petri Ahokanta (oik.) kävivät noutamassa uuden kuljetuspumpun tehtaalta. Keskellä Sarakan Tapani Hollming.

Pitkän työn tulos
Betonilaitteiden kaupankäynti on pitkäjänteistä toimintaa. Siitä osoituksena viime kesänä asiakkaalle, Myllylän Betoni oy:lle (My-Be) luovutettu pumi. Hollmingin mukaan tunnusteluja tehtiin jo reilut 2–3 vuotta sitten ja kaupat lyötiin lukkoon kesällä 2017. Myllylän Betonin uusi Scania G 450 10×4 -alustainen, viisiakselinen pumi pääsi viime kesän helteille hommiin Pukkilassa toimivan yrityksen ajoihin. Uusimman hankinnan puomin tyyppimerkintä on Saraka CMT-35-5Z4” eli siinä on 35 metrin ulottuvuudella oleva Z-aukeava (matalakäyttö) viisiosainen puomi ja syöttöputken halkaisija on neljä tuumaa. Betonipumpun työsylinterin halkaisija on 230 millimetriä ja iskunpituus 1 250 millimetriä. Näin syntyy 60 kuutiometrin tuntituotto 70 baarin betoninpaineella.
My-Be:n vetäjän Ilkka Liuksen isoisän, Eino Myllylän, perustama yritys työllistää tänä päivä parikymmentä henkeä. Yrityksellä on kolme pumia, neljä ränniautoa ja yksi kuivatavara-auto. Ensimmäisen Sarakan betoniauton hankki taloon Liuksen eno, Seppo Myllylä jo vuonna 1986. Liuksen itsensä ensimmäinen Saraka-hankinta tapahtui vuonna 2003, nimikkeenä tuolloinkin pumi. My-Be operoi pääosin Itä-Uudellamaalla, noin 70 kilometrin säteellä Pukkilassa toimivasta betoniasemastaan.

Myös käytettyjä
Uudistuotannon ohella Saraka myy myös käytettyjä laitteita, joita tulee muun muassa vaihdossa uusiin kokoonpanoihin. Vaihtolaitteet tarkistetaan ja kunnostetaan tarpeen mukaan sekä päivitetään mahdollisuuksien mukaan tämän päivän tekniikalla. Varaosia on tarjolla yli 25 vuotta vanhoihinkin laitteisiin. Sellaisia maailmalla on edelleen paljon käytössä. Hollmingin mukaan valtaosa Sarakan kaikista koskaan valmistamista betonipäällirakenteista on edelleen käytössä, joten varsin pitkäikäisistä tuotteista puhutaan. Yrityksellä on varaosavarastoa Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa. Näin taataan nopeat toimitukset suurimmalle osalle käyttäjistä. Suomessa huoltopalvelut hoituvat tehtaan kautta Ulvilasta käsin. Ruotsissa ja Norjassa on viitisen valtuutettua huoltopistettä kumpaisessakin.

 

 

Lue seuraavaksi