Uutiset

Kuljetuskalusto

Aveko Press -jätepuristimia liikkuvaan käyttöön

Perniöläinen Nummek Oy esitteli alkuvuodesta uuden liikkuvaan käyttöön soveltuvan Aveko Press -jätepuristinmalliston. Näillä kuorma-autoon integroiduilla ja puristimilla varustetuilla jätesäiliöillä saadaan lisää tehokkuutta suurten jäteastioiden tyhjennykseen. Uuden tekniikan myötä säiliön täyttöastetta on saatu parannettua. Puristin tiivistää kerätyn jätteen jopa nelinkertaisesti verrattuna tiivistämättömään. Näin saadaan merkittävää kustannussäästöä vähentyneiden ajokilometrien muodossa.

Aveko Press -jätepuristin tässä vielä irtonaisena odottamassa nostoa kuorma-auton päälle. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy avoimena oleva täyttöaukon luukku. Säiliön tilavuus on 20 kuutiota.

Alun perin Seppo Nummen perustama Nummek Oy on nykyisin Unto ja Janne Asikaisen hallinnassa. Perheyrityksenä alkanut toimintaa jatkuu edelleen samoilla periaatteilla, mutta eri perheen hoidossa. 1970-luvulla alkanut kuorma-autojen teliakseleiden sekä hydraulisten telien valmistus on yhä ohjelmassa muiden toimintojen ohella. Muun muassa Mercedes-Benzille tehdään edelleen teliakseleita jonkin verran. Ja telien varaosia toimitetaan jatkuvasti Keski-Eurooppaa myöten.
Unto Asikainen tuli toimintaan mukaan vuonna 2005 ja samalla enemmistöosakkaaksi. Nyt hän toimii Nummekin toimitusjohtajana. Unton poika Janne aloitti yrityksessä 2007 heti opiskelujensa päätyttyä. Samalla hän ryhtyi yritykselle uuden tuotteen, energiakouran, kehittelyyn.
Ensimmäiset nosturikiinnitteiset kourat nähtiin Metko-messuilla 2008 ja vuonna 2010 kouratuotteiden ympärille perustettiin Biojack Oy. Tänä päivänä Nummek valmistaa kaikki kourat, jotka Biojack sitten lanseeraa maailmalle. Yhdestä kouramallista alkanut tuoteperhe on nyt kasvanut kattavaksi valikoimaksi erilaisia kouria ja motopäitä käytettäväksi puukuormaajien tai vaikkapa kaivukoneiden kanssa.
Kotimaassa Biojack-energiakourien myynti tapahtuu jälleenmyyjien kautta, joita on noin kaksikymmentä ympäri Suomen. Biojack panostaa vahvasti myös vientiin. Kohdemaita Euroopassa on jo lähes kaksikymmentä. Tähän mennessä energiakouria on toimitettu maailmalle yli tuhat.

Jätepuristimet ohjelmaan

Miehet Aveko Pressin takana tai paremminkin edessä. Unto Asikainen (vas.) ja Janne Asikainen vastaavat tuotteen suunnittelusta ja markkinoinnista. Asentaja Pasi Pohjolainen hoitaa kokoonpanon.

Nummek osti vuonna 2014 naapuripitäjässä Kiskossa toimivalta AV-Koneelta jätteenkäsittelytuotteiden tuoteoikeudet. Kaupassa tuli valmistukseen erilaisia jätteenkäsittelylaitteita sekä jätepuristimia. ”Ensimmäisenä työnä pistimme meille uusien tuotteiden dokumentoinnit kuntoon. Markkinointipuolelle tehtiin uudet esitteet ja nettisivut päivitettiin ajanmukaisiksi”, sanoo Unto Asikainen. Samassa yhteydessä hankittiin jätteenkäsittelytuotteille suojattu tavaramerkki, Aveko Press. Jo aikaisemmin on kauppojen ja liikekeskusten takapihoilla nähty Avekon jätepuristimia. Jatkossa uudet mallit lanseerataan Aveko Press -nimellä.
Jätteenkäsittelytuotteiden valmistus siirtyi kaupan yhteydessä Kiskosta Perniöön, Nummekin tiloihin. ”Isokokoisten tuotteiden myötä meidän piti hieman muokata tuotantoamme. Tilat piti saada vastaamaan tuotteen asettamia vaatimuksia”, toteaa Unto Asikainen. Yritys hankkii kaikki teräsleikkeet sekä sorvatut osat alihankinnasta. Siitä eteenpäin kaikki muut toiminnot tehdään itse Perniössä. Hitsatut kokoonpanot raepuhalletaan aina kauttaaltaan ennen pintakäsittelyä. Maalaus tapahtuu märkämaalauksena kaksikomponenttisella polyuretaanimaalilla hyvän tartunnan saavuttamiseksi. Pinnasta tulee samalla myös kolhuja kestävää. Uusien kookkaiden jätepuristintuotteiden maalaamiseksi Nummek päätti rakentaa täysin uuden maalaamon. Se otettiinkin käyttöön kuluvana vuonna. Asiakas saa tuotteensa haluamansa värisenä.

Aveko Press -mallisto

Puristinosan etupuolella on tukeva hoitotaso. Sinne kiivetään karhennettuja askelmia pitkin. Hydrauliikkaventtiilit sijaitsevat alareunan kotelossa, jonka vieressä on hallintapaneeli.

Jätepuristinvalikoimassa on kattavasti vaihtoehtoja. Mallistossa on kolme erilaisella toimintaperiaatteella toimivaa järjestelmää. Kiinteään käyttöön löytyy sekä puristimen että säiliön sisältävä yhdistelmä. Siinä koko yhdistelmä kuljetetaan aina tyhjennyspaikalle ja takaisin. Toinen vaihtoehto on malli, jossa on kiinteästi asennettu puristinosa ja säiliö voidaan irrottaa tyhjennystä varten. Näitä molempia nähdään tyypillisesti ostoskeskusten ja kauppojen takapihoilla ja käyttövoima niihin otetaan sähköverkosta. Molempia vaihtoehtoja on saatavana useilla erikokoisilla säiliöillä ja puristimilla sekä runsaalla lisävarustetarjonnalla. Kolmas vaihtoehto on nyt esitelty mobiilikäyttöön tarkoitettu kuorma-auton päälle kiinteästi asennettava tai koukkulaitteella käytettävä integroitu jätepuristin säiliöllä.
Aveko Press -mallistosta löytyy myös tehokkaat ja varmat ratkaisut nestettä sisältävälle märälle sekajätteelle sekä biojätteelle. Niissä nesteet kerätään siististi talteen niin kesällä kuin talvipakkasellakin lämmityksen ansiosta. Lisävarusteiden ja apulaitteiden avulla jätteenkäsittelystä saadaan turvallisempaa ja tehokkaampaa. Näitäkin löytyy runsaasti Aveko Press -tuotetarjonnasta. Jätepuristimia syntyy tänä päivänä yhden kappaleen viikkovauhdilla.

Lisää tehoa jätteiden keräilyyn

Syöttöaukon pohjalla näkyy puristimen mäntä (musta osa). Puristustoiminto voidaan suorittaa, kun auto on liikkeellä. Seisonta-aika vähenee näin oleellisesti.

Keväällä lopullisen muotonsa saanut mobiilikäyttöön tarkoitettu integroitu jätepuristin on Nummekin uusinta tuotekehitystä. Tässä uudessa mallissa puristin ja säiliö ovat integroitu yhteen pakettiin. Se voidaan asentaa kiinteästi kuorma-auton päälle tai sitä voidaan käyttää vaihtolavana. Laite on tarkoitettu isojen jäteastioiden kuten Molokin syväkeräyssäiliöiden ja Swedeboxien tyhjennykseen. Se soveltuu myös muiden suurien astioiden tyhjennykseen, jos tällainen astia on nostettavissa kappaletavaranosturilla ja samalla kipattavissa auton keräilyastiaan. ”Varsinainen etu saavutetaan laitteessa olevan puristimen avulla. Perinteisessä jätteenkäsittelyssä saadaan jätteen pakkausasteeksi 40-50 kiloa kuutiossa, kun taas Aveko Press puristaa kerätyn jätteen kasaan ja pakkausaste on parhaimmillaan 200-230 kiloa kuutiossa”, sanoo markkinointipäällikkö Janne Asikainen. Tämän tarkoittaa käytännöstä ajon vähentymistä, kun jopa joka toinen tyhjennyskeikka jää pois. Tai vastaavasti voidaan käydä pidemmällä tyhjentämästä kiinteitä astioita. ”Kustannussäästöä tällä tavoin saadaan jopa kolmekymmentä prosenttia”, tuumaa Janne Asikainen. Lisäksi toiminta nopeutuu, kun puristustoiminto voidaan suorittaa ajon aikana siirryttäessä keräilypaikasta toiseen. Turhat seisonta-ajat jäävät näin kokonaan pois.

Säiliön sivujen kaareva muoto tukevoittaa rakennetta. Puristusaukon yläreunassa olevat kynnet estävät jätemassan liukumisen takaisin männän perässä. Saatavilla on kolmea eripituista ja samalla kolmea erikokoista säiliötä; 16, 18 ja 20 kuutiota.

Näitä uusia integroituja keräilylaitteita on saatavana kolmella eri säiliökoolla; 16, 18 ja 20 kuutiota. Puristimen tarvitsema hydrauliikka otetaan auton järjestelmästä. Tuoton tarve on noin 30 litraa minuutissa, ja autossa tulee olla oma kappaletavaranosturi tyhjennettävien astioiden käsittelyyn. Laite vaatii 24 voltin sähkösyötön. Huomionarvoista on täyttöaukon suuri koko. Normaalisti se määräytyy ajoneuvon leveyden mukaan, mutta Aveko Press -puristimissa on hydraulisesti avattavat täyttöaukon suojakannet. Ne avautuvat levälleen muodostaen suppilon joka levittyy auton kokonaisleveyden yli. Täyttöaukon mitat ovat parhaimmillaan 2,0×3,0 metriä. Tämä helpottaa ja mahdollistaa monien erityyppisten ja -kokoisten keräilyastioiden tyhjennyksen. Kuljetuksen ajaksi luukut sulkeutuvat tiiviisti auton äärimittojen sisäpuolelle. Sade ei näin kastele pahveja. Kerätyt jätteet pysyvät hyvin kyydissä, eivätkä lentele pitkin teitä ajoviiman johdosta.

Kotimaahan ja vientiin
Nummek on toimittanut uusia integroituja jätepuristimia kevään alun jälkeen asiakkaille jo viisi kappaletta, mitä Janne Asikainen pitää erittäin hyvänä referenssinä. Palaute on ollut rohkaisevaa ja onpahan kaksi asiakasta tilannut jo toisen samanlaisen yksikön hyvien käyttökokemusten johdosta. Nummek tekee parhaillaan tuotetta tunnetuksi Suomessa ja seuraavana yritys tähyilee Ruotsin markkinoita. Tutkimuksia siihen suuntaan laajenemisesta käydään parhaillaan.
Nummek työllistää Perniössä vajaat viisitoista henkeä, joiden käsissä kaikki edellä mainitut teliakselit, energiakourat ja jätepuristimet syntyvät.

Aveko Press -jätepuristimen käyttö edellyttää, että kuorma-autossa on oma kappaletavaranosturi tyhjennettävien astioiden ja nostosäkkien käsittelyyn. Tässä kokoonpanossa on 16 kuution säiliö.

Lue seuraavaksi