Uutiset

Kuljetuskalusto

Automatiikka säästää autoa ja naftaa

Suomessa Renault mielletään usein maantieautoksi, vaikka ranskalaisvalmistajan tuotevalikoima pitää sisällään myös useita mielenkiintoisia vaihtoehtoja pikitien ulkopuolella liikkuville ammattilaisille. Renault Kerax on pahojen paikkojen erikoisosaaja, joka on päässyt näyttämään kyntensä myös suomalaisessa puumetsässä. Premium Lander sitä vastoin on monitoimiosaaja, joka kulkee keveästi maantiellä ja vakaasti työmaalla.

Kerax ja Premium Lander varustetaan entistä useammin automatisoidulla Optidriver+ vaihteistolla, jonka ansiosta työskentely on aikaisempaa taloudellisempaa ja turvallisempaa kuljettajan voidessa keskittyä täysin muun liikenteen seuraamiseen ja ajokkinsa ohjastamiseen.

”Automatisoidut vaihteistot alkoivat viime vuosikymmenen puolivälissä saada entistä suuremman aseman kaukoliikenteen kuljettajien parissa. Parantunut polttonestetalous, alhaisemmat huoltokustannukset sekä lisääntynyt turvallisuus ovat jatkuvasti lisänneet Optidriver-vaihteiston suosiota. Tällä hetkellä jo kaksi kolmesta valmistamastamme kaukoliikenneajokista varustetaan automatisoidulla Optidriver+ vaihteistolla”, kertoo Renaultin Fabrice Piombo Lyonissa.

Piombon mukaan sama suuntaus on nyt havaittavissa myös pikitien ulkopuolella. Entistä useamman maansiirtäjän, vaihtolava-auton tai betoninkuljettajan voimalinjaan kuuluu Optidriver+ vaihteisto, jonka ominaisuudet tekevät työskentelystä taloudellisempaa ja turvallisempaa.

Yksi vaihteisto – kaksi ohjelmaa

Off Road-ohjelmistolla varustettu Optidriver+ vaihteisto on valittavissa useimpiin Premium Lander ja Kerax-malleihin, joiden voimanlähteenä hyödynnetään 11- tai 13-litraista DXi-voimanlähdettä. Piombon mukaan kuusisylinteristen rivimoottoreiden päivitys Euro 5-tasolle toi mukanaan myös lisää vääntöä erityisesti alakierrosalueelle. 11- ja 13-litraisten koneiden 3-7 prosentilla kasvanut maksimivääntömomentti on kuljettajan käytössä varsin laajalla pyörimisnopeusalueella 950-1400 r/min.

11-litran konsernimoottorista on tarjolla 380-460 hevosvoimaisia versioita, 13-litran isoveli taasen repii kuormia kohti määränpäätä 480-520-hevosvoimaisten vaihtoehtojen turvin.

”Moottoreiden parantuneiden vääntöominaisuuksien ansiosta ajaminen haastavissa maasto-olosuhteissa on aikaisempaa helpompaa ja myös taloudellisempaa”, muistuttaa Piombo.. Renaultin DXi-moottoreiden sekä Optidriver+ vaihteistojen rautaosat ovat yhteneväisiä samaan konserniin kuuluvan Volvon vastaavien kanssa, joskin kumpikin valmistaja luottaa ohjelmistoissaan omaan suunnitteluun ja osaamiseen. Yksilöllisten ohjelmistojen ansiosta moottoreihin ja vaihteistoihin saadaan kummallekin merkille luonteenomaisia piirteitä.

Vaihteisto-ohjelmistot ovatkin itse vaihdelaatikon ohella varsin kriittinen osa ajoneuvon voimalinjaa. Maantieajoon suunnitellun ekonomia-ohjelmiston avulla ei saada parasta tulosta liikuttaessa upottavilla rakennustyömailla tahi pehmeillä metsäautoteillä. Renaultin insinöörit ovatkin ratkaisseet tämän vaihtelevien olosuhteiden ongelman tuomalla vaihteistoon rinnakkaisen ohjelmiston. Samassa vaihteistossa on kojelaudan keinukytkimellä aktivoitavana sekä hyväpintaiselle maantielle, että haastavaan maastoon soveltuvat ohjelmistot.

Varsinkin betoniautoilla ajetaan pitkiä matkoja hyväpintaista asfalttitietä, joka muuttuu upottavaksi tai muuten vaikeaksi vasta loppumetreillä. Polttonestetalouden kannalta pitkä siirtymä betoniasemalta lähelle työkohdetta on kuitenkin erittäin merkittävä.

Kansainvälinen toimittajakunta sai tuntumaa uusittuihin ohjelmistoihin koeajotilaisuudessa, joka järjestettiin mäkisessä ja osittain vetisessä maastossa Lyonin kulmilla Ranskassa. Automatisoidun vaihteiston off road-ominaisuudet on saatu tasolle, jonka turvin uskaltaa lähteä niin maansiirtoon kuin puunajoonkin. Automatiikka vapauttaa kuljettajan huomiokyvyn ohjaamiseen ja tasauspyörästön lukkojen kytkentään. Mikäli luottamus automatiikan osaamiseen on vielä rakennusasteella, voi vaihteistoa hallita myös manuaalisesti.

Tehdasvalmis 8×2*6!

Neliakseliset ajoneuvot ovat yleisiä lähestulkoon kaikkialla Euroopassa. Useimmiten eurooppalaisnelikko on kahdella etuakselilla varustettu telivetoinen ajokki, joka rakenteensa puolesta soveltuu lähinnä rakennustyömaille esimerkiksi kippilavan tai betonisäiliön alle.

Renault on päättänyt laajentaa nelikkomarkkinoita myös maantieajoon Premium Landerista kehitetyn 8×2*6-version avulla. Ohjaavalla teliakselilla varustettu, takailmajousitettu nelikko on suunniteltu erityisesti paikallisen maidonkeräilyn tarpeisiin. Maitoautoilla liikutaan niin kovapintaisilla pikiteillä kuin pehmeillä kyläteilläkin unohtamatta maatilan navetan ympärystää. Ohjaavan teliakselin ansiosta rasitus ja vauriot piha-alueeseen ovat aikaisempaa vähäisempiä.

Toinen ohjaavaa teliakselia suosiva seikka on paino. Renaultin mukaan vetävän teliakselin vaihtaminen ohjaavaan akseliin alentaa omamassaa 500 kilolla. Vapaasti pyörivä akseli vaikuttaa myönteisesti myös polttonesteenkulutukseen, jonka kerrotaan olevan kymmenkunta prosenttia telivetoautoa alhaisemman.

 

Etuvedolla pinteestä

Hydraulimoottorin asentaminen pyörän sisään ei ole uusi keksintö, joskaan sitä ei ole aikaisemmin tehty Renaultin leirissä. Eikä tosin monen muunkaan valmistajan tallissa.

Perinteinen kardaanivetoinen neliveto on moneen tehtävään turhan raskas ja vieläpä korkea ratkaisu. Monesti vetävä etuakseli kuitenkin auttaisi pulasta ja pinteestä. Renault Optitrack on ratkaisu, joka auttaa pulasta, muttei nosta runkokorkeutta eikä polttonesteenkulutusta. Premium Landeriin saatavilla oleva Optitrack muuttaa 4×2-veturin hydraulimoottoreiden avulla 4×4-ajokiksi. Renaultin mukaan etuakselin hydraulimoottoreista, öljysäiliöstä ja lauhduttimesta koostuva etuvetopaketti lisää ajokin massaa noin 800 kilolla. Painoero perinteiseen, kardaanivetoiseen ratkaisuun verrattuna on 490 kiloa Optitrackin eduksi. Etuveto aktivoidaan kojelaudan kytkimellä ja automatiikka huolehtii poiskytkennästä ajonopeuden ylittäessä 30 km/h. Renaultin mukaan aika on kuitenkin nopeutta kriittisempi tekijä. Ylisuuren öljynlauhduttimen ansiosta Optitrackiä voidaan käyttää yhtäjaksoisesti kilpailevia etuvetoja pidempään.

Suomalaisautoilijoiden harmiksi Optitrack on alkuvaiheessa saatavilla ainoastaan 4×2-rekanvetureihin. Ensi keväänä alkavaa tuotantoa laajennetaan loppuvuoden aikana myös pitkiin 4×2-alustoihin, mutta kolmiakselisista vaihtoehdoista ei osattu vielä tässä vaiheessa sanoa tarkkaa aikataulua.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi