Uutiset

Kuljetuskalusto

Armeija marssii vatsallaan…tai vaihtoehtoisesti Sisulla

Sisu A2045 HMTV 4×4 on keskiraskas maastokuorma-auto, joka on suunniteltu käytettäväksi puolustusvoimien koulutus- ja ylläpitotehtäviin sekä erilaisiin ilmatorjunnan, tykistön ja johtamis- järjestelmien tarvitsemiin kuljetustehtäviin. Vuosien 2009-2010 aikana Puolustusvoimat on päättänyt hankkia kaikkiaan 234 Sisu 4×4 maastokuorma-autoa. Sopimukseen liittyy myös optio 240 ajoneuvon hankinnasta vuoden 2010 jälkeen. Sisu A2045 4×4 maastokuorma-autot valmistetaan Sisu Auton Karjaan tehtaalla. Autoissa on Suomessa valmistettu erikoisrakenteinen 1+2 paikkainen Sisu-ohjaamo, joka voidaan tarvittaessa varustaa kansainvälisen Stanag 4569 1-tason mukaisella ballistisella suojauksella. Lavarakenteet ovat myös kotimaista valmistetta.

Uuden Sisun turbodieselmoottorit ovat Euro5 päästömääräykset täyttävä 6-sylinterinen MAN DO836 LFL50. Tehoa koneesta saadaan 240 hv /2300 rpm suurimman väännön ollessa 925 Nm kierroslukuvälillä 1200-1800. Moottorit, kuten myöskin auton akselistot toimittaa MAN Nutzfahzeuge GmbH Itävallasta. Vaihteistona esittelyautossa oli 9-portainen manuaalinen ZF 9S 1310D, mutta puolustusvoimille tulevissa malleissa on 12-portainen automatisoitu ZF 12 AS 1210. Jousituksena maastokuorma-autossa on edessä kaksilehtinen parabolinen jousitus ja takana ilmajousitus

Sisu 4×4 maastokuorma-auton kokonaismassa on 12 tonnia, omamassan ollessa 5,5 tonnia ja kantavuuden 5,0 tonnia. Auto on suunniteltu toimimaan vaativissa ajo- ja sääolosuhteissa niin maantiellä kuin maastossa. Huippunopeutta autolle luvataan 105 km/h ja maksimi mäennousukyky 35 astetta. Lähestymis- ja jättökulmat ovat 35 astetta ja maavara 350 mm. Auto pystyy myös kahlaamaan noin 0,75 m syvyisessä vedessä.

Tekniikka

Moottori MAN DO 836 LFL50 Euro5

6-sylinterinen 6,87 L turbodiesel

Teho 240 hv/ 2300rpm

Vääntö 925 Nm/ 1200-1800 rpm

Vaihteisto 9-portainen manuaalinen ZF 9S 1310OD tai

12-portainen automatisoitu ZF 12 AS 1210

Akselit Edessä MAN VP06, takana HPO728

Ohjaamo 1+2 paikkainen SISU ohjaamo, ballistinen suojaus mahdollinen Stanag 4569 1-tasolle

Massat Kokonaismassa 12 tn, kantavuus 5 tn, omamassa 5,5 tn

Suorituskyky Huippunopeus 105 km/h

Max mäennousukyku 35 astetta

Lähestymis- ja jättökulma 35 astetta

Kahluusyvyys 0,75 m, maavara 350 mm

Toimintasäde yhdellä tankkauksella 500 km

Liikkeelle

Sisu A2045 näyttää ulkoapäin juuri niin sotaisalta, kun puolustusvoimien palveluskäyttöön suunnitellun maastokuorma-auton tulee näyttääkin. Auto on ulkoapäin lyhytkeulainen, pienehköllä kiinteällä lavalla ja pienillä etu- ja peräylityksillä varustettuna toimivan näköinen. Peilit on isot, mutta muuten kaikki turha ja maastossa helposti särkyvä puuttuu. Maavara on reilu ja alustan alimmat pisteet kuten etu- ja takaperä sekä jakovaihteisto on hyvin suojattu. Lavalle tulee kiinteänä asennuksena istuimet reilulle kymmenelle taistelijalle. Osa autoista sijoittuu ilmatorjunnan, tykistön ja johtamisjärjestelmien kuljetuksiin jolloin istuimet korvataan jollain muulla kuten ehkä ohjuksen ampuma-alustalla tai mahdollisesti vanhalla kunnon ”2-4 putkisella Sergeillä”.

Sisälle kiipeäminen tarkoittaa kiipeämistä. Ensimmäisen rappusen nousukorkeus on suuri ja vaatii reippaan ponnistamisen jonka jälkeen toisen rappusen kautta astutaankin sisälle ohjaamoon. Täällä askeettisuus mutta käytännöllisyys jatkuu. Kova, mutta yllättävän mukava penkki, miehisen suuri SISU-ohjauspyörä sekä yllättävän kattava mittaristo ja riittävä määrä käyttökytkimiä. Se on sotakäyttöön tarkoitetun työkalun hermokeskus. Aluksi ihmetystä herättää maastoajossa tarvittavien kytkimien puuttuminen. Totuttiinhan aikaisemmissa Sisun malleissa näyttäviin, kojetaulussa sijaitseviin nelivedon ja lukkojen paineilmalla toimiviin kytkimiin.

Kyllä uudessa Sisussakin maastoajossa tärkeät kytkimet löytyvät, mutta nyt ne on nykyaikaisesti, yhden monikäyttöisen kierrettävän käyttövivun varassa. Kahteen erisuuntaan kierrettävä käyttökytkin kytkee, edelleen paineilmaa hyväksikäyttäen, niin tarvittaessa, hitaan alueen, sekä etu-, taka- että pitkittäislukon päälle.

Ajaminen Sisulla, jossa oli manuaalinen ZF:n 9-portainen vaihteisto, onnistui varsin jouhevasti. Moottori kiersi mukavasti ja vaihteisto, vaikkakin oli vähän jäykkä käyttää, toimi ihan hyvin. Ainakin lähes tyhjällä autolla ajettaessa, vaihteita pystyi jättämään väliin ja niiden kytkeytyminen tapahtui jouhevasti. Näkyväisyys sekä eteen, että peilien avulla sivuille oli hyvä. Maastokuorma-autossa on tärkeätä hahmottaa sekä keulan että perän paikka maastossa ja se uudella Sisulla onnistuu varsin hyvin. Kun vielä sotaväelle toimitettaviin autoihin tulee kuulemma ZF:n automatisoitu vaihteisto, onnistuu maastoajo tottumattomalta kuljettajaltakin todennäköisesti hyvin. Mäennousukykyä pääsin vähän koettamaan hiekkakuopassa ja lukkojen kytkentä niitä tarvittaessa onnistui varsin helposti. Kytkimestä apuja kytkettäessä tuli olla tarkkana, jotta tiesi mitä milloinkin päälle laittoi. Kojetaulussa oleva merkkivalokuvio näytti kyllä melko hyvin, mitä kuljettaja oli onnistunut päälle kytkemään. Uusi Sisu on melko lyhyen akselivälin ja muutenkin varsin lyhyen kokonaispituuden vuoksi varsin ketterä puiden välissä pujottelija. Auto tulee kokonsa puolesta juuri oikeaan paikkaan suurten Sisujen ja Scanioiden täydentäjäksi.

Sisu A2045 on juuri niin helppo ajaa, kuin varusmiehille tarkoitettu maastoajoon tarkoitetun työkoneen tulee ollakin. Maastoliikkuvuuden lisäksi uusi Sisu on myös varsin helppo ja kätevä liikuteltava normaalissa maantieajossa. Renkaat ovat riittävän palapintaiset hyvään pitoon maastossa, mutta antavat maastokuorma-autoksi hyvän ajotuntuman myös asfalttiajossa. Tulevaisuus näyttää kuinka auto tulee kestämään varsin kovaa käyttöä ja kuinka helppo tai vaikea se on pitää kunnossa ja huoltaa. Nyt vain odottelemaan kastetaanko uusi Sisu jollain yhtä mieleenpainuvalla nimellä kuin edeltäjänsäkin. Ensimmäiset Sisut luovutetaan puolustusvoimien kenttäkokeisiin tämän vuoden syksyllä ja ensivuoden helmikuussa alkaa sotaväkeen virrata uusia maastokuorma-autoja.

Lue seuraavaksi