Uutiset

Kuljetuskalusto

Alakaari Oy palvelee kokonaisvaltaisesti

Alakaari Oy on perheyritys, jonka juuret juontavat, Martti Pihakarin teollisuus putkiasennusten ja maatalouden ohessa tekemistä metallitöistä. Hän teki muun muassa kuorma-autoista järeitä traktorin peräkärryjä maansiirtotöihin.

Nykyinen yritys on perustettu vuonna 2003. Tässä vaiheessa tuli yrityksen toimintaan mukaan aktiivisesti Martin poika Jukka Pihakari, joka oli valmistunut mekatroniikkainsinööriksi.

Toimintaan kuuluu myös teollisuuskunnossapito. Voimalaitoshuolto työllistää kesäisin yrityksen koko henkilökunnan Pietarsaaressa. Työ vaatii, mutta myös kehittää monipuolista osaamista, jota on mahdollista hyödyntää muun tekemisen kehittämisessä.

Päällirakenteet tarpeen mukaan

Vakiotuotetta ei Alakaari Oy:llä ole. ”Erityisesti meille on karttunut kokemusta soralaitteista, nosturi/vaihtolava-autoista sekä Scanian ja Sisun lisä-akseleista”, Myös kaikenlaisia erikoisratkaisuja sovelletaan – mitä erikoisempaa, sen mielenkiintoisempaa”, kertoo Jukka Pihakari. ”Uutena omana tuotteenamme olemme kehittäneet eristettyä asfalttivaihtolavaa viisiakselisen päälle, joka on tarkoitettu sekä asfaltin ajoon että koneiden siirtoihin. Tähän on suunnitteilla aivan uusi rakennusmenetelmä, jolla saadaan useita hyötyjä aikaan.” Tästä hän kuitenkin haluaa kertoa tarkemmin vasta tuonnempana.

”Olemme joustavia töiden suhteen ja teemme mitä kulloinkin kysytään. Nyt tälle hetkelle sattuu useita vaijerilaitteiden asennuksia. Toinen tälle hetkelle tyypillinen ilmiö on, että tehdään muutostöitä käytettyyn kalustoon. Aiemmin pääosa valmistuksesta on kohdistunut uuteen kalustoon.”

Hydrauliikkaa tulee laitteisiin paljon. ”Suunnittelemme ja teemme järjestelmät itse tarpeen mukaan. Hydrauliikkaan saamme kaikkien merkkien osat. Venttiilipöytiä ja pumppuja on varastossa, kuten pienessä määrin muutenkin yleisosaa.”

”Akselien lisäyksiä on ajoittain paljon. Olemme tehneet muun muassa Scanian takatelin muutos/kehitystyötä siitä on tullut paljon kiitosta.”

”Mitään varsinaista päämerkkiä meillä ei ole. Scanialle olemme tehneet paljon räätälöintejä ja uudet ovat lähinnä Scaniaa. Suurin syy tähän lienee, että siellä on saman henkinen vastapuoli.”

Automyyntiä

Räätälöinnissä oma lukunsa ovat myytävät autot. ”Ne varustellaan asiakkaan halujen mukaan ja tehdään muutokset käyttötarkoitukseen; myyntikunnostuksia teemme myös muille. Samalla, kun auto on hallissa, teemme huoltohommat pois. Tämä on kokonaispalvelua, kaikki tehdään. ”

Myytävä kalusto on pääasiassa kotimaista vaihtoautokalustoa, mutta pienessä määrin myös tuontiautoja.

Maalaamo

Yhtenä oleellisena osana kaluston rakentamista on maalaaminen. Alakaari Oy:llä on sekä hiekkapuhallus että maalaamo itsellä. Maalaamohallin sisämitta on 14 metriä, mikä mahdollistaa erilaisten suurien koneiden maalaamisen.

Maalaamassa on ammattitaitoinen automaalari. ”Tässäkin pyrimme kokonaispalveluun erikoismaalauksineen ja rosteriosineen. Teippaukset onnistuvat myös yhteistyökumppanimme JsV-Tuotteen kautta täällä meillä”, lisää Jukka Pihakari.

Edustuksia

Alakaari Oy:llä on useita edustuksia. Päällirakennepuolelle merkkejä ovat VDL, FASSI, NTM, NUMMI ja NURMI.

”Vuonna 2004 asensimme ensimmäiset VDL-koukut. Ne ovat osoittautuneet toimintavarmoiksi ja syynä tähän on, että niissä ei ole liian hienoa elektroniikkaa. Asentamiamme VDL:n matalia laitteita monessa monessa työssä mukana ympäri Suomen ja palaute on ollut hyvää. Pitkiä 25 tonnin laitteita on ollut romuraudan ajossa useita vuosia ilman ongelmia. Se on ollut hyvä testipenkki – isot kontit ja raskaan kuormat.”

”Fassin nosturit ovat myös erittäin laadukkaita ja miellyttäviä käyttää ja edustavat uuden ajan suunnittelua keveytensä ja voiman suhteen. Laaja mallisto käsittää koot 1-150 tonnimetriin. Olemme rakentaneet ajovalmiita nosturiautopaketteja ja myöskin nosturivaihtolavoja, joissa on järeä erityismatala runko.”

”Muista edustuksista mainittakoon Clen-painepesurit, jotka soveltuvat hyvin raskaan kaluston pesuun. Mallistossa ovat myös kuumavesipesurit, isolla tuotolla. Malleja on joka lähtöön hyvällä hinta/laatu suhteella ”

Eko-lämmitys

Alakaari Oy on ympäristötietoinen yritys. Kaikki lämpö alueella oleviin rakennuksiin tulee kotimaisella energialla toimivasta kaikkiruokaisesta lämpökeskuksesta. Martti Pihakarilla on putkialan koulutus ja sitä taitoa hän on päässyt toteuttamaan lämpökeskuksessa.

Kattila on tehty kokonaan omana työnä, perustekniikka on Kyrön huoltoasennus (KHA) Oy:ltä. ”Polttotekniikka on pitkälle kehitettyä ja palaminen erittäin puhdasta. KHA:n laitteet ovat alan `mersuluokka´, automatiikka ja polttotekniikka ovat aivan omaa luokkaansa”, kehuu Martti Pihakari.

”Nyt palaa pelkkää haketta, mutta murskattua jäte puuta, pala- ja jyrsinturvetta sekä viljaa on poltettu. Järjestelmässä on 4000 automaattista säätöpistettä, jonka ansiosta se reagoi nopeasti muuttuvaan polttoaineeseen ja lämmön tarpeeseen.”

Alakaari Oy, monipuolinen yritys kun on, edustaa myös KHA:n laitteita, joita on saatavana 1,5 megawatin laitoksiin asti – suunnittelusta ja osatoimituksista alkaen täydellisiin avaimet käteen -toimituksiin asti. ”Kokonaistoimitukset lähinnä vain tähän kohtuullisen etäisyyden päähän, muuten kyllä myymme suunnittelua ja tuotteita kauemmaskin.”

Alakaari Oy:n tuotteisiin voi tutustua yrityksen uudistetuilta nettisivuilta www.alakaari.net

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi