Uutiset

Kuljetuskalusto

Ajoneuvo- ja konekuljetuksiin tehokkuutta

Kuskaus.fi

Ajoneuvojen ja koneiden kuljetuksiin tarkoitetulle kuljetuskalustolle voi paluukuormien saaminen olla haasteellista. Toisaalta kuljetuspalvelun tarvitsijoiden on kuultu harmittelevan sitä, että sopivan liikennöitsijän tai kuljetusliikkeen löytämiseen pitää nähdä joskus melko paljon vaivaa. Ratkaisuksi sujuvampaan ajoneuvo- ja konekuljetusten järjestämiseen on kuskaus.fi-palvelu.

Ajoneuvojen ja koneiden kuljettaminen edellyttää kuljetuskalustolta tietynlaisia ominaisuuksia, jotta kuormaus, purkaus ja itse kuljettaminen onnistuisivat tehokkaasti ja turvallisesti. Ajoneuvokuljetuksiin tarkoitetuttu kalusto ei siten välttämättä ole parhaimmillaan muunlaisen rahdin kuljettamisessa, ja siksi paluukuorman saaminen voi olla työlästä.

Kuljetuspalveluita tarvitsevalle asiakkaalle puolestaan voi olla haasteellista löytää sellainen liikennöitsijä, jonka kalusto soveltuu ajoneuvojen ja koneiden kuljetukseen. Etenkin sellaiset asiakkaat, joilla kuljetustarve on satunnaista – vaikkapa maatalousyrittäjillä – sopivan, konekuljetuksia tekevän liikennöitsijän tavoittaminen voi vaatia useamman puhelinsoiton.

Ratkaisuksi ongelmaan jyväskyläläinen IT-alan palveluyritys Bit Logistics Oy on kehittänyt kuskaus.fi-palvelun. Se on palvelu, joka ennen kaikkea yhdistää ajoneuvojen ja koneiden kuljetuspalveluiden tarvitsijat ja tuottaja, sekä kilpailuttaa kuljetukset.

Tarpeeseen syntynyt

Toinen Bit Logisticsin osakkaista, Henri Kotanen, on Seinäjoella ja Tuusulassa toimivan Automyynti Karonin omistaja. Automyynnin parissa työskennellessään hän törmäsi toistuvasti tilanteeseen, jossa myyty tai ostettu auto piti saada noudettua tai toimitettua asiakkaalle.

Henri Kotanen
Henri Kotanen ideoi kuskaus.fi-palvelun, kun omassa autokauppaliiketoiminnassa autojen kuljetuksen järjestäminen tuntui hankalalta ja aikaa vievältä. Kuljetusyrittäjän poikana ja toiminnan jatkajana hän on tuonut myös liikennöitsijänäkökulman palvelun kehittämiseen.

”Aikaa autojen kuljetusten järjestämiseen kului mielestäni liian paljon. Syntyi ajatus nettipohjaisesta palvelusta, jonka avulla kuljetuksen saisi vähällä vaivalla kohtuulliseen hintaan. IT-alan osaajan Timo Poikolaisen kanssa perustimme Bit Logisticsin kehittämään ja ylläpitämään Kuskaus.fi-palvelua”, Kotanen kertoo.

Se, että hän on myös toisen polven kuljetusyrittäjänä isänsä perustamassa Jarmo Kotanen Oy:ssä, antaa hyvän näkökulman liikennöitsijän suunnalta kuskaus.fi-palvelun kehitystyöhön.

Näin se toimii

Kuskaus.fi-palveluun voivat sekä asiakkaat että liikennöitsijät rekisteröityä maksutta. Rekisteröityminen ei sido sen kummemmin, ja palkkio palvelusta peritään liikennöitsijältä vain toteutuneesta kuljetuksesta. Tällä hetkellä palkkio on kotimaan kuljetuksissa 12,90 euroa, ja jos lähtö- tai määräpaikka on Suomen ulkopuolella, 29,90 euroa. Hinnat ovat ilman arvonlisäveroa.

Tarvitessaan kuljetuspalvelua, asiakas tekee järjestelmään tarjouspyynnön. Sen tekeminen on helppoa, sillä palvelu ohjaa asiakasta vaihe vaiheelta eteenpäin. Kun tarjouspyyntö on valmis, se lähetetään kaikille rekisteröityneille liikennöitsijöille. Ne, joita tarjottu kuljetus kiinnostaa, voivat tehdä kuljetuksesta asiakkaalle tarjouksen.

”Liikennöitsijät eivät näe tehtyjä tarjouksia, millä ehkäistään huutokaupan syntyminen”, Kotanen sanoo.

Näkymä kuskaus.fi-palvelussa
Kuvakaappaus kuljetuksen tilaajan näkymästä. Kun asiakas on valinnut tarvitsevansa kuljetuksen raskaalle ajoneuvolle, ja että kuorman käsittelyssä tarvitaan nostolaitetta, palvelu esittää selkeillä symboleilla esimerkkejä kuormista. Näin asiakas voi helposti todeta tehneensä oikeat valinnat.

Asiakas hyväksyy mieleisensä tarjouksen maksamalla kuljetuksen, jolloin syntyy sopimus kuljetuksesta asiakkaan ja liikennöitsijän välille. Maksu siirtyy kuskaus.fi-palvelun tilille. Kun asiakas kuittaa kuljetuksen suoritetuksi, kuskaus.fi tilittää maksun palkkiolla vähennettynä liikennöitsijälle. Jos kuljetuksessa on aihetta reklamaatioon, asiakas ei kuittaa tapahtumaa, ennen kuin reklamaation on käsitelty.

”Jos kuljetus peruuntuu asiakkaasta johtuvasta syystä, liikennöitsijä saa tarjouksen mukaisen tilityksen. Meille itsellekin kävi kerran niin, että noudettavaa autoa ei voitukaan meistä johtuvista syistä ottaa kyytiin. Kuljetusliike lähti ilman autoa pois, mutta sai palkkionsa”, Henri Kotanen kertoo.

Kehitetty helpottamaan arkea

Henri Kotanen kertoo, että kuskaus.fi-palvelun tarkoituksena ollut ajoneuvo- ja konekuljetusten hankintaan, myyntiin ja hallinnointiin liittyvän vaivannäön vähentäminen on toteutunut hyvin.

”Kysyntä ja tarjonta ei ole kohdannut tähän saakka kovin hyvin. Paluukuormista ei ole ollut tarpeeksi tietoa, mistä on seurannut tarpeetonta tyhjänä ajoa. Kuskaus.fi-palvelu tuottaa automaattisesti kaiken tarvittavan materiaalin kirjanpitoa varten. Ja kun laskuja ei tarvitse laatia ja postittaa, hallinnollinen työ jää vähemmäksi. Myöskään luottotappioita ei synny kuskaus.fi-palvelun kautta tehdyistä töistä”, Kotanen luettelee palvelun etuja.

Suomessa ja ulkomailla

Kuskaus.fi-palveluun rekisteröityneillä yrityksillä on tätä kirjoitettaessa liikenteessä hieman alle 200 kuljetusajoneuvoa, joista noin puolet on ulkomailla. Enemmistö kalustosta on Kotasen arvion mukaan autojen kuljetukseen tarkoitettua kalustoa, mutta konekuljetuksiin soveltuvien lavettien määrä kasvaa koko ajan.

”Toivotan lämpimästi tervetulleeksi kaikki ajoneuvo- ja konekuljetuksista kiinnostuneet liikennöitsijät sekä kuljetuspalveluiden tarvitsijat rekisteröitymään kuskaus.fi-palveluun. Rekisteröityminen ei maksa mitään, käyttäminen on helppoa ja palvelumaksu veloitetaan vain toteutuneista kuljetuksista”, Henri Kotanen toteaa lopuksi.

Lue seuraavaksi