Uutiset

Kuljetuskalusto

195 tonnin säiliön siirto Faymonville CombiMAX-perävaunulla

Faymonville CombiMAX

Kuljetusalalla 60 kilometriä voi tuntua lyhyeltä matkalta. Kokkolalaisen AT Special Transportin projekti osoittaa, että lyhytkin matka voi sisältää paljon haasteita. 195 tonnin painoisen syöttövesisäiliön siirto 26-akselilinjan Faymonville CombiMAX-vaunulla matkan taittamiseen tarvittiin kolme päivää.

Massiivinen kuljetus herätti kiinnostusta ja ihmetystäkin paikalle tulleessa yleisössä. Myös Jonas Aholan luotsaaman AT Special Transportin 30 ammattilaisen ryhmälle kuljetus oli erityinen, olihan se toistaiseksi yhtiön suurin yksittäinen kuljetus.  vastaavista, hieman pienemmistä on kuitenkin jo kokemusta.

Faymonville CombiMAX
Vetoautona AT Special Transportille viime vuonna tullut Mercedes Benz Arocs SLT.

Säiliön lopullisena määränpäänä Uruguay

Kuljetusta edelsi viikkojen yksityiskohtainen valmistelu. ”Monet sähkö- ja puhelinlinjat piti katkaista tai tehdä jännitteettömäksi. Paljon valmistelua ja työtä oli junaliikenteen pysäyttämisessä kolmeksi päiväksi ja voimalinjat irrottamisessa, jotta niitä voitiin nostaa tarpeeksi”, Jonas Ahola kertoo. ”Hyvä tiimityö yhteistyökumppaneiden kanssa on avainasemassa.”

Faymonville CombiMAX

Säiliön matka alkoi Jüristä, jossa sen valmistaja Estanc sijaitsee. Säiliö on suurin Estancin koskaan valmistama säiliö. Lähes 200 tonnin painoinen syöttövesisäiliö matkaa lopulta Uruguayhin. Siellä on käynnissä yhden maailman suurimman sellutehtaan rakentaminen. Säiliön tarkoituksena on poistaa syöpymistä aiheuttavaa happea ja hiilidioksidia vedestä. Näin laitoksen höyrykäyttöiset järjestelmät kestävät pidempään.

Simulaatiot ja tierajoitukset

Ensimmäinen vaihe Viron läpi oli hankala, ja Jonas Ahola sanoo, että eri reittivaihtoehtoja simuloitiin etukäteen. ”Yhdistelmän pituus veto- ja työntöautoineen teki liikenneympyröiden ja muiden haastavien risteysten ahtaista käännöksistä vaativia.  Varmistimme simulaatioilla, että mahdumme kääntymää kaikissa paikoissa.”

Faymonville CombiMAX
Työntöapua antanut Scania R 620 jouduttiin ahtaimmissa paikoissa irrottamaan yhdistelmästä.

Korkeuden ja pituuden lisäksi myös paino aiheutti haasteita. Faymonvillen 26-akselisen modulaarisen CombiMAX-perävaunulla sekin haaste saatiin ratkaistua. Reitti kulki pienten teiden kautta, koska monia suurempien teiden silloista ei voitu ylittää näillä painoilla. Se tarkoitti, että myös pienet tiet oli tarkistettava kantavuuden osalta. CombiMAX ja sen pendeliakselit mahdollistavat 12 tonnia hyötykuormaa akselilinjaa kohti mahdollisimman pienellä tierasituksella. ”Yhdistelmä oli ihanteellinen tähän projektiin helpon kokoonpanon ja akselilinjojen alhaisen painon ansiosta. CombiMAX-kokoonpanon pieni omapaino pitääyhdistelmän akselimäärän ja sitä kautta pituuden alhaisena”, Ahola sanoo.

Modulaarinen CombiMAX suurimpiin projekteihin

Turvallinen saapuminen Paldiskiin on osoitus siitä, että AT Special Transport on yksi tulevaisuuden toimijoista Eurooppassa, kun puhutaan laivauksesta, kuljetuksista ja asennuksista. Faymonville kuuluu yhtiön luotettuihin kumppaneihin. ”Projektimme näyttävät kasvavan, kun saamme enemmän räätälöityä kalustoa”, sanoo Jonas Ahola, joka luottaa Faymonvillen tehokkaaseen erikoisperävaunujen ja modulaaristen perävaunuratkaisujen laivastoon. 

Faymonville CombiMAX
Käytössä oli 26 akselilinjaa.


Lue seuraavaksi