Uutiset

Kuljetuskalusto

10 000 Fokor-päällirakennetta

Forssassa on valmistettu asiakaslähtöisesti suunniteltuja kuormakoreja jo 1960-luvun lopulta alkaen. Pitkän historian aikana on etsitty nälkäisesti niin uusia ratkaisuja kuin markkinoitakin. Ensimmäiset 10 000 koria on kuitenkin nyt tehty ja toimitettu.

Ajoneuvojen päällirakenteita – lähinnä umpikoreja Forssassa valmistava Fokor Oy on saavuttanut alallaan vankan markkina-aseman niin Suomessa kuin läheisillä vientimarkkinoillakin. Tänään Jyki Group -konserniin kuuluva Fokor Oy lukeutuu alan johtaviin toimijoihin, jonka vahvuudeksi toimitusjohtaja Hannu Peltomaa mainitsee asiakaslähtöisen ja joustavan tuotannon sekä aktiivisen tuotekehityksen.

Yritys on taivaltanut niin kiivaiden kysyntähuippujen kuin näitä seesteisempienkin aikojen yli paljolti 1960-luvulla laaditun perusreseptin ohjeita noudattamalla. Markkinoiden mukaan elänyt ja tänään kuutisenkymmentä henkilöä työllistävä yritys on historiansa aikana toimittanut asiakkailleen jo yli 10 000 kuormakoria. Juhlakampe, 10 000 Fokor-kori luovutettiin tilaajalleen Esa Kuokka Oy:lle huhtikuun lopulla. Ennen virallista luovutusta on kuitenkin aikaa silmäillä mennyttä. 

Nykymuotoisen Fokor Oy:n historia juontaa juurensa vuoteen 1969, jolloin Forssassa perustettu SP-Korit Oy aloitti toimintansa. Paikalliseen tarpeeseen perustettu yritys löysi nopeasti paikkansa suomalaisen kuljetuselinkeinon parissa. Muun muassa Pohjolan Liikenne Oy:stä kehittyi pian merkittävä asiakas, jonka tarpeisiin toimitettiin pitkiä sarjoja.

”1970-luvun kauppasopimukset kertovat, että 7,5-metrisen kuormakorin valmistaminen vei 200 tuntia kauppahinnan ollessa 7500 markkaa”, kertoo Seppo Vepsä yrityksen historiasta, johon on kuulunut myös perävaunujen tuotantoa. Jo 1970-luvulla valmistetuissa perävaunuissa käytettiin Jyki Oy:n Länkipohjassa valmistamia alustoja – aivan kuten tehdään myös tänään vuonna 2014.

Forssalainen kuormakorivalmistus vajosi synkkään tilanteeseen vuonna 1985, jolloin SP-Korit Oy ajautui konkurssiin. Hyvästä tilauskannasta johtuen konkurssipesä päätti kuitenkin jatkaa toimintaa, joka sittemmin liitettiin osaksi Helkama-konsernia. Nykytiedon valossa Helkamaa kiinnosti erityisesti koritehtaan käytössä olleet tilat, jotka soveltuivat sellaisenaan kasvuhaluisen jääkaappitehtaan käyttöön.

”Kuormakorien valmistus osoittautui kuitenkin kannattavaksi toiminnaksi, joten Helkama jatkoi korivalmistusta Forssan Autokori Oy:n nimellä. Onneksi jatkoi, sillä jääkaappitehdas on hävinnyt jo aikaa sitten”, maalaa Vepsä historiaa.

1990-luvun alku on aikaa, joka on jättänyt jälkensä jokaisen suomalaisen päällirakennevalmistajan historiaan. Taloustaantuman aikana Helkaman edustajat katsoivat, ettei forssalaisella korivalmistuksella ole enää elinmahdollisuuksia. Tämän näkemyksen seurauksena Forssan Autokori Oy sai uuden kodin jo aiemmin yhteistyökumppanina toimineesta Jyki Group -konsernista.

”Vuonna 1995 tapahtuneen omistajavaihdoksen jälkeen yrityksessä alkoi kokonaan uusi aikakausi, jonka aikana olemme halunneet ja myös voineet kasvaa ja kehittyä niin markkinoiden kuin asiakkaidemmekin mukaan”, kiittelee Vepsä, jonka mukaan alalla menestyminen edellyttää kehityksen seuraamisen sijaan kehityksen kärjessä kulkemista.

Kehityksen kärjessä kulkeminen vaatii muun muassa osaavia tekijöitä ja oikeita resursseja, mutta myös oikeaa asiakaskuntaa. Kotimaiset kuljetusyrittäjät ovatkin aina kuuluneet Fokor Oy:n asiakaskunnan perustaan, mutta samalla Hämeessä on palveltu myös alati laajentuvia vientimarkkinoita.

Jyki Group Oy:n toimitusjohtaja Aki Sirénin mukaan Fokor on osana Jyki Group -konsernia katsonut nälkäisesti eteenpäin alati uusia ratkaisuja etsien.

”Asiakkaan on saatava oikeanlaisia tuotteita oikeaan aikaan. Olemme ylpeitä saadessamme luovuttaa 10 000. valmistuneen Fokor-korin oman alansa kehittyneimmälle toimijalle, Esa Kuokka Oy:lle”, totesi Jyki Group Oy:n toimitusjohtaja Aki Sirén juhlakorin luovutustilaisuudessa huhtikuun lopulla.

Fokor Oy:n tuotekehityksessä ja samalla myös tuotannossa on vuosikymmenten saatossa otettu vuoroin pitkiä, vuoroin lyhyempiä askeleita. Kaikkein merkittävimpänä yksittäisenä muutoksena koritehtaan osaajat pitävät muutama vuosi sitten käyttöönotettua liimaustekniikkaa, jonka myötä voitiin luopua ruuvein tehtävästä kokoonpanosta.

”Liimauksen ansiosta läpimenoaika tuotannossamme on aiempaa nopeampi ja samalla saavutamme niittejä tai ruuveja suuremman lujuuden. Tuotekehityksessä on huomioitu myös vahinkotapaukset, joten alumiiniprofiilit on suunniteltu siten, että elementit ovat edelleen vaihdettavissa”, kertoo toimitusjohtaja Hannu Peltomaa liimauksen eduista. Liimaustekniikan käyttöönotto on muuttanut myös seinäelementtien rakennetta aiempaa yksinkertaisempaan muotoon. 

”Elementeissä ei tarvita enää ruuvausvahvikkeita, jolloin rakenne on myös aiempaa keveämpi”, summaa Peltomaa esitellen samalla tuotantolinjalta valmistuneita, umpikorirakenteilla varustettuja ajokkeja. Forssalaistehtaan tuotantomäärät ovat asettuneet viime vuosina 400 – 500 yksikön tuntumaan, näistä vientimarkkinoille lähinnä Ruotsiin ja Norjaan päätyy noin neljännes.

”Räätälöinti on aina ollut vahvuutenamme ja sen turvin uskomme menestyvämme myös tulevaisuudessa”, pohtivat Fokor Oy:n osaajat yhteen ääneen. 

”Auton sijaan hankitaan kapasiteettia”

”Ajoneuvon hankinta alkaa tarpeen ja pitoajan määrittelystä Veho Hyötyajoneuvojen määrittäessä ajoneuvon tekniset ominaisuudet. Teräväksi viilatun järjestelmän ansiosta saamme käyttöömme juuri oikeanlaista kalustoa oikeaan aikaan. Suunnitelmallisuuden ansiosta vältymme myös yllättäviltä seisokeilta”, kertoo Esa Kuokka Oy:n Jani Närhi (vas.) saadessaan käyttöopastusta Veho Hyötyajoneuvojen Mika Liljeströmiltä. 

”Olen erittäin tyytyväinen, että oman alansa huippuosaaja, Esa Kuokka Oy on valinnut kumppanikseen juuri Mercedes-Benzin ja Vehon”, kiittelee Liljeström.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi