Blogi

Vilkas näyttelyvuosi 2022

Kuka olisi viime vuoden maaliskuussa arvannut, että juuri päättynyt ConExpo Las Vegasissa aloittaisi vähintään kaksi vuotta kestävän kansainvälisten konenäyttelyiden tauon. Tuolloin tapahtuma jopa keskeytettiin viruksen takia ja väki lensi kotiin, ennen kuin Trump sulki Amerikan ilmatilan kansainvälisiltä lennoilta. Seuraavat ConExpon päivämäärät ovat 14.–18.3.2023.

ConExpon jälkeen näyttely ja tapahtuma toisensa jälkeen on siirtynyt hamaan tulevaisuuteen. Vaikka uusia päivämääriä on annettu, kuka tietää salliiko pandemiatilanne vielä ensi vuonnakaan niiden järjestämisen. Otetaanpa nyt pieni kertaus siitä, mitä siis ehkä ja toivon mukaan on ensi vuonna odotettavissa. Kotimaa ensin.

Niin monien odottamat Mansen Mörinät on peruuntunut jo kahdelta keväältä sekä myös tältä syksyltä. Nyt uudet päivämäärät Tampereen konebakkanaaleille on kirjattu välille 23.– 24.9.2022. Tuleva kevät rauhoitettiin muille alan tapahtumille.

Tällainen samanaikaisuus olisi muutoin koettu esimerkiksi Maxpon kanssa. Sekin on jo siirtynyt muutamaan otteeseen ja nyt toivon mukaan ensi keväänä päästään maxpoilemaan toukokuussa (5.–7.5.).

Vuoden 2022 syksyllä on odotettavissa jopa näyttelyruuhkaa, sillä myös FinnMetkon järjestäjät ovat valinneet ajankohdaksi syyskuun (1.–3.9.). Näiden päätapahtumien lisäksi varmasti monet pienemmät paikalliset tapahtumatkin aktivoituvat heti, kun niitä turvallisesti voidaan järjestää.

Kysymysmerkiksi tosin jää, miten ihmiset lähtevät uudestaan liikkeelle pitkän tauon jälkeen. Voisi kuvitella, että suurin osa meistä kaipaa jo tällaista sosiaalista kanssakäymistä, tuttujen tapaamista kasvokkain.

Ja sitten kun kotimaan tapahtumista on päässyt kotiin, on aika alkaa pakkaamaan matkalaukkuja. Kaikkien konenäyttelyiden äidin Bauman piti olla alunperin ensi vuoden keväällä, mutta järjestäjät tekivät ainoan oikean peliliikkeen jo aikaisin tänä keväänä eli sysäsivät Bauman puoli vuotta eteenpäin.

Suuntana lokakuussa 2022 siis on Saksan München. Uudet Bauman päivämäärät ovat 24.–30.10.2022. On siis ensimmäinen kerta kun Bauma, vuoteen 1954 asti ulottuvan historiansa aikana järjestetään syksyllä eikä keväällä.

Kesän jälkeen Münchenin tienoilla riittääkin vipinää, sillä jo 186 kertaa aiemmin järjestetty, lähes kolmeviikkoinen Oktoberfest päättyy 3.10.

Euroopan muista isoista konenäyttelyistä voisi mainita alunperin tämän vuoden keväälle tarkoitetun Intermatin. Sitä ei tavallaan siirretty minnekään, vaan kolmen vuoden sykli säilyttäen vuoden 2021 tapahtuma yksinkertaisesti peruttiin kokonaan. Seuraavan kerran Pariisissa messuillaan huhtikuussa 2024.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi kansainväliset suurtapahtumat muuntuvat vaikean pandemia-ajan jälkeen. Tuleeko poisjääntejä ja supistuvatko jättimäisiksi aiemmin paisuneet osastot kohtuukokoisiksi. Jo nyt jotkut konevalmistajat ovat liputtaneet vahvasti pienempien paikallisten tapahtumien puolesta. Moni uskookin jo mammuttinäyttelyiden ajan olevan auttamattomasti ohi.

Mielenkiintoinen uutinen esimerkiksi on, että Caterpillar ei enää osallistu valmistajana Baumaan. Aiemmin Caterpillarin kanssa yhdessä esiintynyt Zeppelin on yksin näytteilleasettajana. Zeppelin on Caterpillarin Saksan maahantuoja. Se toimii Saksan lisäksi 11 eri maassa. Joten sillä on kyllin suuret saappaat hoitaa Bauma yksinäänkin.

Meillä suurin alan uutinen kesällä oli varmastikin Wihuri Oy:n yrityskauppa, jolla se hankki RealMachinery Oy:n edustuksineen. Näin Wihuri sai jälleen siipiensä suojaan raskaat maansiirtokoneet sen jälkeen, kun Avesco alkoi Cat-kauppiaaksi. Doosan on valtamerkki Suomessa ja jatkaa uuden isännän toimesta epäilemättä hyvää kulkuaan.

Kansainvälisesti merkittävä yritysjärjestely nähtiin, kun konehuutokauppoja maailmanlaajuisesti järjestävä Ritchie Bros. ilmoitti ostaneensa toisen merkittävän huutokauppayhtiön eli Euro Auctionsin. Kauppahinnaksi kerrottiin hulppeat 914 miljoonaa euroa. Näin kansainvälinen konehuutokauppatoiminta keskittyy yhä enemmän Ritchie Brosille.

Syksy starttaa hyvässä rakentamisen buumissa. Taloutemme on selvinnyt kohtuuvaurioin vallitsevasta poikkeustilasta ja uskoa huomiseen on jälleen havaittavissa.