Blogi
Toimivat kuljetukset turvaavat yhteiskunnan toiminnan
Maailmalla riehuva Covid-19 -pandemia, eli tutummin koronaviruspandemia, vaikuttaa hyvin vahvasti meidän jokaisen elämäämme. Suomessa on otettu käyttöön valmiuslaki, jonka turvin tehtävillä toimenpiteillä hallituksen tavoitteena on pitää taudin leviäminen hallinnassa. Vaikka valtaosa koronavirustartunnan saaneista sairastanee taudin kuten tavanomaisen influenssan, varautumista pahemman varalle on kuitenkin tehty. Yhteiskunnassa pyritään pitämään normaalia toimeliaisuutta yllä mahdollisimman paljon, jotta talous ei kärsisi poikkeustilan aikana liiaksi.
Poikkeustilanteissa korostuu toimivan logistiikan merkitys. Elintarvikkeet ja terveydenhuollon tarvitsema materiaali on toimitettava tarvitsijoille. Myös energiahuollon on toimittava, mikä tarkoittaa, että autojen, hakkureiden ja lastauskoneiden on toimittava. Erityisen tärkeää on myös jätehuollon toimiminen, sillä tartuntataudin nujertamisessa hygienialla on suuri merkitys. Oma lukunsa ovat tietysti hälytysajoneuvot.
Jotta elintärkeät kuljetukset toimisivat, on kaluston oltava kunnossa. Poikkeusolojen aikana työvälineistä pitäisi pitää aivan erityistä huolta, nimenomaan ennakoiden.
Epidemian aikana ajoneuvojen huolto- ja korjaustoiminta voi vaikeutua oikeastaan kahdesta syystä; henkilöstö sairastuu tai varaosien saanti tyrehtyy. Lyhyt soittokierros alan toimijoille antaa huojentavan tiedon siitä, että varautumista on tehty monella tavalla toiminnan ylläpitämiseksi myös poikkeusoloissa.
Mahdollisimman hyvän varaosahuollon varmistamiseksi maahantuojat ovat täydentäneet varastojaan tavanomaista ahkerammin. Poikkeustilan jatkuessa pidempään on kuitenkin selvää, että osien saatavuus ulkomailta heikkenee, sillä vaikka kuljetukset toimisivatkin, osien valmistus on saattanut keskeytyä.
Kuten kaikkialla yhteiskunnassa, myös korjaamoilla on ryhdytty toimiin tartuntavaaran ehkäisemiseksi. Asiakkaiden on ehdottoman tärkeää noudattaa annettuja ohjeita, ja pysyä asiakastiloissa. Korjaamohallin ei pidä mennä, sillä saatamme tietämättämme olla taudinkantajia. Pahimmillaan saatamme tartuttaa autoamme korjaavan mekaanikon, ja työ jää sen vuoksi kesken.
Tartuntariskin madaltamiseksi, nyt jos koskaan on oikea aika tehdä autossa perusteellinen sisäsiivous etenkin, jos autolla on useampia kuljettajia. Työnjohdon olisi varmasti hyvä pohtia töiden järjestelyä niin, että jokaisella kuljettajalla olisi vain yksi auto ajettavanaan. Näin taudin leviäminen saataisiin ehkä rajattua yhden auton kuljettajiin kerralla.
Vaikka toimisimme parhaamme mukaan, tautitilanteen pahetessa saattaa eteen tulla pula työkuntoisista kuljettajista. Ruotsin kuljetushallitus eli Transportstyrelsen ennakoi tilannetta, ja ilmoitti kuukauden ajan voimassa olevista muutoksista ajo- ja lepoaikasäädöksiin, jotka mahdollistavat jonkin verran pidemmät ajo- ja työskentelyajat. Muutos vaikuttaa järkeenkäyvältä ja voisi olla käyttökelpoinen Suomessakin, tilanteen niin vaatiessa.
Kuten presidentti Niinistö sanoi, me selviämme tästäkin, mutta vaurioita tulee. Noudattamalla viranomaisten ohjeistuksia vauriot saadaan pidettyä mahdollisimman pieninä.
Pestään käsiämme – saippualla.
Kirjoittaja on Konepörssi toimituspäällikkö.