Blogi

Sopivan mittainen

Helsingissä Messukeskuksessa järjestetty Kuljetus-Logistiikka 2019 -messutapahtuma tarjosi jälleen monenlaista mielenkiintoista nähtävää. Kun miltei jokaisella osastolla oli esillä jotakin uutta, messukävijä saattoi tuntea sokaistuvansa uutuuksien vuolaassa virrassa. Viime tammikuussa muuttuneet mittasäädökset toivat tietysti oman mausteensa myös messutarjontaan. Autonvalmistajien osastoilla oli esillä versioita, jotka olivat sovitettu meikäläisten mittasäädösten mukaisten yhdistelmien vetohevosiksi. Päällirakenne- ja perävaunuvalmistajat puolestaan esittelivät uusien mittojen mukaisia tuotteitaan.

Perävaunuvalmistajien edustajat olivat hyvinkin yksimielisiä siitä, että vielä ei voida sanoa, minkälainen tulee olemaan tyypillinen suomalaisyhdistelmä kullakin suoritealalla. Massapainotteisissa kuljetuksissa mittamuutos vaikuttaa eniten muuttuneiden siltasääntöjen kautta, mutta usein ero vanhaan on maltillinen. Tilavuuspainotteisissa kuljetuksissa puolestaan tehokkuutta voidaan parantaa yhdistelmän pituutta kasvattamalla.

Pituuskeskusteluissa esille nousi niin sanottu 28 metrin malli. 28 metriä on nimittäin pituusraja, jota pidemmissä yhdistelmissä edellytetään sekä autossa että perävaunuissa melkoinen joukko erilaisia turvavarusteita ja avustimia, joita vähänkään vanhemmassa kalustossa ei yleisesti ole. Pitäytyminen alle 28 metrin pituudessa antaa laajemmat mahdollisuudet jo ennen mittauudistustakin käytössä olleen kaluston hyödyntämisen. Varsin monessa ajotehtävässä vajaan kolmen metrin lisäys moduulimittaan tuo jo merkittävästi apua tilanahtauteen.

Pituudeltaan 28-metrisen yhdistelmän voi tietysti toteuttaa monella tavalla. Vetoauto, B-linkki runsaan 10 metrin kuormatilalla ja europuolikas on yksi vaihtoehto, toinen voisi olla pitkä tasakuorma-auto, dolly ja europuolikas. Voi 28-metrinen yhdistelmä olla toki muunkinlainen.

Nostin kuitenkin esille europuolikkaan eli eurooppalaisen standardimitoituksen mukaisen puoliperävaunun siksi, että niitä on tarjolla runsaasti ostettavaksi, vuokrattavaksi ja myös kuljetettavaksi. Ne ovat mitoitukseltaan jokseenkin identtisiä, joten sellainen on helppo liittää yhdistelmän jatkeeksi murehtimatta stabiliteeteista ja kääntyvyyksistä, kun muu yhdistelmä on mitoitettu sopivaksi.

Ytimenä 28-metrisen yhdistelmän ajatuksessa on se, että siinä voidaan käyttää hyödyksi ainakin osittain olemassa olevaa kalustoa, jolloin kaluston hallinta helpottuu monella tavoin.

Kirjoittaja Jussi Mikkola on Konepörssin toimituspäällikkö