Blogi

Reilumpaa kilpailua ja parempia työoloja

(Kuvituskuva. Kuvan ajoneuvo ei liity artikkeliin)

Euroopan parlamentti hyväksyi heinäkuun alussa liikkuvuuspaketin, jonka päämääränä on kitkeä kilpailuun liittyviä vääristymiä ja parantaa kuljettajien työoloja. Muutoksia tuli kuljettajien lähettämistä, lepoaikoja sekä kabotaasisääntöjen noudattamisen valvonnan parantamista koskeviin määräyksiin. EU:n komissio teki paketista esityksen jo kolme vuotta sitten, ja nyt se vihdoin on saatu muotoon, jonka parlamentti saattoi hyväksyä.

Suomalaisilla europarlamentaarikoilla eli mepeillä on ollut matkan varrella lainsäädännön valmistelussa keskeinen rooli, sillä Merja Kyllönen vastasi parlamentin esittelijänä ehdotuksesta lähetettyjen työntekijöiden direktiiviksi edellisellä istuntokaudella vuosina 2017-2019 ja Henna Virkkunen vastaavasti esityksestä ajo- ja lepoaika-asetukseksi nykyisellä kaudella vuodesta 2019 päätöksentekoon saakka.

Vastaisuudessa kuljettajan työt on järjestettävä siten, että hän voi palata kotiin säännöllisesti kolmen tai joissain tapauksessa viimeistään neljän viikon kuluttua. Joustavuutta kuljettajan työhön tuo se, että ulkomailla voi tietyin edellytyksin viettää kaksi peräkkäistä lyhennettyä viikkolepoa, ja että lyhennetyn viikkolevon voi katkaista junaan tai lauttaan ajamista varten samalla tavoin kuin vuorokausilevon, jos matka kestää vähintään kahdeksan tuntia.

Säännöllistä vähintään 45 tunnin viikkolepoa ei edelleenkään voi viettää kuorma-auton ohjaamossa, ja työnantajan on huolehdittava majoituskustannuksista. Koskeekohan kustantamisvelvoite myös kotona vietettyä viikkolepoa?

Inhimillinen parannus on se, että ajoajan voi ylittää jopa kahdella tunnilla, jotta viikkolepo päästään viettämään kotipaikkakunnalla. Tämä muutos on vahvasti suomalaislähtöinen.

Epäreilun kilpailun suitsemiseksi kuorma-autojen on palattava yrityksen operatiiviseen keskukseen kahdeksan viikon välein, ja kabotaasisääntöihin tulee neljän päivän ”jäähdyttelyaika”. Lisäksi liikenteenharjoittajia koskevat EU-säännöt kattavat nyt myös yli 2,5 tonnin kevyiden hyötyajoneuvojen käytön kansainvälisessä liikenteessä ja muun muassa pakettiautojen varustamisen ajopiirturilla.

Liikkuvuuspaketti on osoitus siitä, että lainsäädännön on kehityttävä muun yhteiskunnan mukana. Kolmen vuoden valmisteluaika puolestaan kertoo, että eri puolilla Eurooppaa tavoitteet ovat olleet kovin erilaisia. Itä-Euroopan maissa muun muassa tiukentuneet kabotaasimääräykset ovat aiheuttaneet närää.

Tuskin tämäkään lakipaketti on kenenkään mielestä täydellinen, mutta ilmeisesti kelvollinen kaikille. Ainakin suomalaisin silmin katsottuna on otettu askel parempaan suuntaan.

Hyvää alkavaa syksyä!