Blogi

Pieniä liikkujia liikenteessä

Koululaiset liikenteessä

Kesä on jälleen kääntymässä lopuilleen. Jos kohta maailmantilanne onkin monella tavalla erityislaatuinen, yksi asia toistuu joka vuosi yhtä varmasti: koululaiset palaavat liikenteeseen. Onhan koululaisia liikenteessä suurimman osan vuotta, mutta erityistä elokuussa on se, että uusi ikäluokka ekaluokkalaisia aloittaa koulutiensä.

Pienet koululaiset vasta opettelevat liikenteen pelisääntöjä ja itsenäistä liikkumista. Koulutien kulkemista on kenties harjoiteltu hyvinkin hartaasti kesän aikana, ja sen käyminen sujuu normaalioloissa aivan mallikkaasti.

Mutta entä sitten, jos tapahtuukin jotakin erikoista? Aamulla yksin kotoa lähtiessä aapisen löytymiseen meneekin vähän liikaa aikaa, ja lähtö kouluun viivästyy vanhempien kertomasta kellonajasta. Pienelle koululaiselle voi tulla – ehkä tarpeettomastikin – hätä ja kiire, ja silloin keskittyminen liikenteeseen saattaa herpaantua. On vaarana, että kiireessä tien ylitykseen rynnätään harkitsemattomasti.

Vähän vanhemmalla iällä kiire muuttuu aivan aidoksi, sillä kouluun ei haluta olla sidoksissa yhtään ylimääräistä minuuttia, ja kotoa lähtemistä viivytellään viimeiseen saakka. Vallaton liikennekäyttäytyminen kruunataan tiiviillä puhelimen tuijotuksella. Riskejä ei kannata kasvattaa sillä, että itse käyttää ajon aikana viestintälaitteita tai tekee jotakin muuta, joka häiritsee omaa tarkkaavaisuutta.

Erityisesti koulujen alkamisen aikoihin, mutta myös muulloin kouluvuoden aikana, on siis liikenteessä noudatettava varovaisuutta paitsi koulujen läheisyydessä myös siellä, missä koulukuljetukset maaseudulla liikkuvat. Tässä kohtaa aikuisilla ja erityisesti ammattikuljettajilla on liikenneturvallisuudesta suuri vastuu.

Painotan ammattikuljettajien vastuuta siksi, että yksi oleellinen osa kuljettajan ammattitaitoa on tiedostaa se, että läheskään kaikki muut tienkäyttäjät eivät ole ammattilaisia – eivät ainakaan pienet koululaiset. Toisinaan omalla toiminnalla on paikattava muiden tielläliikkujien aikaansaamaa turvallisuusvajetta.

Turvallisuuden kannalta yllättävänkin hyvä tapa on pyrkiä luomaan katsekontakti niin sanottuun vastapeluriin. Kuorma-auton ohjaamosta voi vain olla vaikea tavoittaa pienen ekaluokkalaisen katsetta, puhumattakaan siitä, että lapsi näkisi auton heijastelevien ikkunoiden läpi kuljettajan. Yrittää kannattaa kuitenkin, ja vaikkapa avata sivuikkuna, jos se auttaa. Viestintää voi kokeilla myös vaikkapa valoja vilauttamalla, mutta on hyvä varautua siihen, että viesti voidaan tulkita eri tavalla kuin oli tarkoitettu.

Ollaan siis varovaisia liikenteessä, erityisesti nyt ja koulujen läheisyydessä. Ekaluokkalaisilla on opintaival vasta alussa, myös liikenteessä. Jotkut heistä ovat tulevaisuuden ammattikuljettajia, joten näytetään hyvää esimerkkiä.

P.S.

Kotimainen ruoka on näinä aikoina arvokas asia. Turvataan siis myös sadonkorjuuseen liittyvä liikenne.



Lue seuraavaksi