Blogi

Pakettiautojen energiamuodot kehittyvät

Helsingissä järjestetty Kuljetus-Logistiikka-näyttely antoi monipuolisen kuvan alan muutoksista ja tulevaisuuden trendeistä. Useimpien autovalmistajien osastoilla olikin jo esillä niin sähkö- kuin kaasukäyttöisiä ajoneuvoja ja tulevaisuudessa vaihtoehtojen monipuolisuus tekeekin yritysten ajoneuvojen hankinnoista vastaavien tehtävistä haasteellisia. Autoalan Tiedotuskeskuksen käyttövoimaennusteen mukaan energiamuutokset tulevat tapahtumaan erityisesti paketti- ja linja-autojen puolella, kun taas raskaalla puolella diesel tulee säilyttämään asemansa kauemmin ja korvautuu lähinnä maa- ja biokaasulla.

Autovalmistajille asetetun vähentämistavoitteen mukaisesti pakettiautojen päästöjen on vuonna 2030 oltava 31 prosenttia alemmat kuin vuonna 2021. Tavoitteeseen päästään uusilla energiamuodoilla, sillä arvioiden mukaan vuonna 2030 kolmannes uusista pakettiautoista kulkisi kaasun tai sähkön voimalla. Henkilöautopuolella suosittu hybriditeknologia jää puolestaan ammattipuolella pienempään asemaan. Linja-autoissa sähkökäyttöisten ajoneuvojen määrän kasvu johtuu pitkälti julkisen sektorin kilpailutusten painotuksista, joissa sähköiset autot nauttivat huomattavaa kilpailuetua.
Ympäristöystävällisyys on luonnollisesti kaikkien etujen mukaista, mutta ongelmana puhtaampien hankintojen suorittamiseen on tietenkin raha. Esimerkiksi sähkökuorma-autojen hinta on yhä noin kaksinkertainen tavalliseen ajoneuvoon verrattuna ja yhtälö on usein taloudellisesti kestämätön. Saksassa viime vuonna käyttöön otettu hankintatuki voisi tasata eroa jonkin verran, mutta maamme byrokratian raskauden tuntien hankintoja ei kannata turhaan viivytellä säästöjen toivossa.

Ammattiautot-lehti pitää nyt lyhyen kesätauon ja palaamme seuraavan lehden merkeissä elokuussa. Verkkosivuillamme ammattiautot.fi tapahtuu kuitenkin koko ajan ja kesän mittaan on luvassa esimerkiksi kiinnostavia koeajoja. Meitä voi käydä myös tapaamassa vaikka Alahärmän Power Truck Showssa elokuussa ja mielenkiintoisia juttuvinkkejä otetaan aina vastaan!

Kirjoittaja Tapani Palo on Ammattiautojen päätoimittaja