Blogi

Maatalous ja kuljetukset

Piirros: Pauli Maukonen

Alkava syksy on aikaa, jolloin kotimainen maatalous jälleen konkretisoituu vahvasti kuljetusalan ammattilaisille ja muillekin maanteillä liikkuville. Traktorit perävaunuineen, leikkuupuimurit ja muut sadonkorjuussa tarvittavat koneet tuovat lisämaustetta liikenteeseen.

Modernit traktorit ovat sangen liukasliikkeisiä, joten niiden tuottama häiriö autoliikenteelle on yleensä hyvin vähäinen. Toisin on leikkuupuimureiden laita, jotka toisinaan taapertavat muun liikenteen joukossa hitaasti peltolohkolta toiselle. Ilman leikkuupöytääkin lähes Olkiluoto 3:n kokoiselta vaikuttavan koneen kohtaaminen tai ohittaminen voi olla haastava tai jopa tekemätön paikka, riippuen ajoväylän leveydestä.

Ei kuitenkaan pidä hermostua, vaan on syytä pitää mielessä, että maatalousyrittäjä on menossa puimaan kotimaista viljaa, joka näinä maailman politiikan aikoina on korkeammassa arvossa, kuin ehkä osaamme arvatakaan. Sitä paitsi tuskin viljelijäkään suuresti nauttii puimurinsa ajamisesta tiellä – pellolle se hänenkin mielestään kuuluu.

Terveellisen ja puhtaan kotimaisen ruuan tuottamiseen maatalousyrittäjät tarvitsevat myös kuljetusyrittäjien palveluita. Kasvien viljelyssä siemenet, lannoitteet ja maanparannusaineet toimitetaan tiloille kuorma-autoilla, joita käy useamman kerran vuodessa. Eläintiloilla liikenne on huomattavasti vilkkaampaa, sillä rehu-, maito- tai eläinkuljetusauto voi käydä jopa useamman kerran viikossa.

Maatalous on suuri kuljetusalan työllistäjä, mikä tarkoittaa, että hyvin monen kuljetusyrittäjän leipä tulee maatalouden kuljetuksista. Joukko kasvaa, kun huomioidaan ne kuljetusyrittäjät, jotka saavat toimeentulonsa kuljettamalla maataloustuotteista jalostettuja kuluttajatuotteita. Maatalous- ja kuljetuselinkeinot tarvitsevat ja palvelevat toisiaan, ja niiden intressit ja huolenaiheet ovat melko usein yhtenevät.

Yksi yhteisistä huolenaiheista on tiestön kunto. Siitä kantoi huolta myös maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen vieraillessaan elokuussa Power Truck Show:ssa. Kurvinen painotti kunnollisten kuljetusolosuhteiden tärkeyttä ruokatuotannolle. Hänen mukaansa maatalouden tuotantoyksiköt kasvavat, mikä tarkoittaa suurta raskaan liikenteen osuutta kenties muuten vähäisestä liikenteestä.

Kurvinen väläyttikin ajatusta tarkasti kohdennetuista määrärahoista, joilla teiden riittävä kunto voitaisiin turvata maatalous- ja raakapuukuljetusten kannalta tärkeissä kohteissa. ”Ei huono”, sanoisi muuan tanssitaiteen ammattilainen.

Energian hinta on yksi maatalous- ja kuljetusyrittäjien yhteinen puheenaihe: dieselmoottoreiden polttoaineiden hinnannousu kurittaa kumpaakin elinkeinoa. Ei siis ihme, että maatiloille on alettu rakentaa biokaasulaitoksia, joiden tuotteella tilan koneita ja kuljetuskalustoa voisi tankata.

Suomen toiseksi suurimmassa maidontuottajakunnassa, Kurikassa, on otettu askel pidemmälle. Suunnitelmissa on rakentaa kaasuputkiverkosto, jossa maatiloilla tuotettu biokaasu siirrettäisiin kaupungin kaukolämpöyhtiön omistamaan nesteytyslaitokseen ja myytäisiin LBG:nä sitten tarvitsijoille. Kuten tiedämme, LBG eli nesteytetty biokaasu on nimenomaan raskaan liikenteen polttoaine.

Hyvää alkavaa syksyä!


Piirros: Pauli Maukonen

Lue seuraavaksi