Blogi

Maailman suurimmat ja kauneimmat

—- Kiina soittaa edelleen ykkösviulua maailman rakennusteollisuuden veturina. —-

Konevalmistukseen ja rakentamiseen liittyvät suurimmat ja kauneimmat yritykset listataan vuosittain. Liekö koronalla vaikutusta asiaan, mutta viime vuonna kootut luvut vuodelta 2020 olivat hieman myöhässä. Eikä liikevaihtoja vuodelta 2021 vielä ole edes saatavilla. Monien tilikausi päättyy vasta 3/2022.

Ei kuitenkaan ole syytä olettaa, että seuraavassa lueteltujen yritysten järjestys olisi kovin paljon muuttunut vuonna 2021. Korona kuritti, mutta ei lannistanut. Alla siis hieman dataa ensimmäisestä koronavuodesta 2020. Kaikki numeroarvot on muunnettu euroiksi päivän kurssilla ja myös pyöristetyt.

Seuraavassa annetut luvut pohjautuvat sekä KHL Groupin keräämiin tilastoihin että yritysten internetissä julkaisemiin lukuihin. Niissä on siis varmasti myös virhemarginaalia, sillä eroavaisuuksia on lähteestä riippuen. Luvut kertovat kuitenkin siitä, millaisessa mittaluokassa alan suurimmat yritykset toimivat.

Maailman viisi suurinta liikevaihtoa pyörittävää urakoitsijaa/rakennusliikettä löytyvät, yllätys yllätys, Kiinasta. Suurin ja kaunein on Kiinan valtion omistama CSCEC (China State Construction & Engineering Corporation), joka työllistää 350 000 ihmistä ja vastaa monista jättimäisistä infra-, rakennus- ja väylähankkeista Kiinan lisäksi noin sadassa eri maassa. Sen liikevaihto vuonna 2020 oli ällistyttävät 194 miljardia euroa.

Kuudenneksi kiinalaisyritysten jälkeen kiilaa ensimmäinen eurooppalainen eli ranskalainen Vinci, jonka liikevaihto jää ykköstilaan pitävään hirmuyhtiöön verrattuna ”vaatimattomaan” 44 miljardiin. Ensimmäinen skandinaavinen yritys listalla on sijalle 22 sijoittuva ruotsalainen Skanska, joka vuonna 2020 kokosi 15,5 miljardin liikevaihdon. Suomalainen YIT on niukasti sadan suurimman listalla eli sijalla 99. Tähän oikeuttaa noin kolmen miljardin liikevaihto vuodelta 2020.

Sadan suurimman rakennusalan yhtiön yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2020 oli reilut 1 363 miljardia euroa. Vuonna 2019 vastaava luku oli hieman pienempi eli 1 348 miljardia. Nousua siis saatiin, vaikka korona sulki alkuvuodesta 2020 monia työmaita pahimmillaan kuukausiksi. Kiinalaisyhtiöiden osuus tästä koko maailman kakusta on noin 40, Ruotsin 1,7 ja Suomen 0,3 prosenttia.

Mahtilukujen suhteuttamiseksi mainittakoon, että Suomen talousarvio vuodelle 2022 on suuruudeltaan 64,8 miljardia ja yli kaksi kertaa YIT:n liikevaihdon verran alijäämäinen eli 6,9 miljardia.

Entäpä sitten purkualan yritykset? KHL Groupin mukaan suurin ja kaunein on amerikkalainen North Star, joka kerryytti purkutöillään 546 miljoonan vaihdon. Tältä Top 20 -listalta löytyy suomalainen Delete Group sijalta 12, johon päästäkseen yritys keräsi vuonna 2020 117 miljoonan euron liikevaihdon.

Maailman suurin vuokrakalustoa tarjoava yritys on amerikkalainen United Rentals, joka hallitsee 13 prosenttia Pohjois-Amerikan valtavista vuokramarkkinoista. Se työllistää yli 18 000 ihmistä ja toimii myös monissa muissa maissa kuten Kanadassa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa ym. Jättiyhtiön liikevaihto vuonna 2020 oli 7,5 miljardia euroa. Ramirentin nykyinen omistaja, ranskalaisyhtiö Loxam on sijalla neljä. Se on lähes kahden miljardin euron liikevaihdollaan Euroopan suurin kone- ja laitevuokrausta harjoittava yritys.

Vuokrausalaan vuonna 2020 jyllännyt pandemia vaikutti negatiivisesti. Yritysten liikevaihdot putosivat keskimäärin kuutisen prosenttia edellisvuoteen 2019 verrattuna.

Myös maailman suurimman konevalmistajan Caterpillarin konevalmistuksesta kertynyt liikevaihto putosi vuonna 2020 lukemaan 22 miljardia euroa. Silti se on 13 prosentin markkinaosuudellaan edelleen vahvasti maailman ykkönen. Muistutettakoon että koko Caterpillar-konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli 36,7 ja vuotta aiemmin 47,4 miljardia euroa.

Reilun 10 prosentin osuuden ja hopeatilan vie totuttuun tapaan myös liikevaihdoltaan supistunut Komatsu, joka myi koneita 17,6 miljardilla eurolla. Caterpillarin markkinaosuus maailmassa pieneni kolmisen prosenttia ja Komatsulla menetys oli reilun prosentin luokkaa.

Noihinkin pudotuksiin löytynevät pääasialliset syyt kolmelta seuraavalta sijalta, joita miehittävät kiinalaisyritykset XCMG (13,4 mrd.), Sany (12,7 mrd.) ja Zoomlion (8,3 mrd.). Kaikki edellä mainitut nostivat liikevaihtojaan reilusti ja samalla sijoituksiaan listalla. Ne pudottivat entisen kolmosen John Deeren (7,9 mrd.) taakseen.

Kiinan rakentamisen tahti ei pandemiasta juuri kärsinyt ja siksi liikevaihtojaan kasvattaneet kiinalaisyritykset valtasivat varmasti osaltaan markkinoita Caterpillarilta, Komatsulta ja John Deereltä.

Mainittakoon vielä mitä muita konevalmistajia kuului vuonna 2020 TOP 10:een. Seitsemäs on Volvo Construction Equipment (7,8 mrd.), kahdeksas Hitachi Construction Equipment (7,5 mrd.), yhdeksäs Liebherr (6,9 mrd.) ja kymmenes Doosan Infracore (6,3 mrd.).

Sijoilla 7–10 liikevaihdot olivat myös laskusuuntaiset.

Konevalmistajien vuoden 2021 ensimmäisten vuosineljännesten talouslukujen julkistukset ovat pääasiassa parempia kuin vuonna 2020, joten vuosi 2021 osoittanee kohentumista myös Kiinan ulkopuolella.