Blogi

Loppukesän liikenteen erityispiirteet

Loppukesän liikennettä

Elokuussa eletään vielä monella tavalla kesäisissä tunnelmissa, jos kohta illat alkavatkin hämärtyä. Näinä aikoina liikenteessä täytyy olla tavallistakin tarkkaavaisempana, sillä liikkeellä on sellaisia tienkäyttäjiä, joiden olemassaoloa ei helmikuun pakkasilla useinkaan muista: koulunsa aloittavat lapset ja sadonkorjuun kalusto.

Koululaisia on liikenteessä suurimman osan vuotta, mutta erityistä elokuussa on se, että uusi ikäluokka ekaluokkalaisia aloittaa koulutiensä. Pienet koululaiset vasta opettelevat liikenteen pelisääntöjä ja itsenäistä liikkumista. Koulutien kulkemista on kenties harjoiteltu hyvinkin hartaasti kesän aikana, ja sen käyminen sujuu normaalioloissa aivan mallikkaasti.

Aina ei kouluun lähteminen sujukaan mutkitta ja pienelle koululaiselle voi tulla – ehkä tarpeettomastikin – hätä ja kiire. Silloin keskittyminen liikenteeseen saattaa herpaantua, ja on vaarana, että kiireessä tien ylitykseen rynnätään harkitsemattomasti.

Erityisesti koulujen alkamisen aikoihin, mutta myös muulloin kouluvuoden aikana, on siis liikenteessä noudatettava varovaisuutta paitsi koulujen läheisyydessä myös siellä, missä koulukuljetukset maaseudulla liikkuvat. Tässä kohtaa aikuisilla ja erityisesti ammattikuljettajilla on liikenneturvallisuudesta suuri vastuu.

Painotan ammattikuljettajien vastuuta siksi, että yksi oleellinen osa kuljettajan ammattitaitoa on tiedostaa se, että läheskään kaikki muut tienkäyttäjät eivät ole ammattilaisia – eivät ainakaan pienet koululaiset. Toisinaan omalla toiminnalla on paikattava muiden tielläliikkujien aikaansaamaa turvallisuusvajetta.

Kuljetusyritysten etujärjestö Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry kantaa huolta lasten liikenneturvallisuudesta ja haastaa kaikki tienkäyttäjät – autoilijat, pyöräilijät kuin jalankulkijatkin – sitoutumaan liikenneturvallisuuteen. Näin koululaisten matkasta voidaan tehdä turvallinen ja onnistunut. SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto muistuttaa, että liikenneturvallisuus on kaikkien asia, eikä siihen voi panostaa liikaa.

Myös kuljettajajärjestö Rahtarit ry on – usein yhdessä SKALn kanssa – tehnyt pitkään työtä kouluissa ja päiväkodeissa liikennekasvatusta. Kuorma-autoon tutustumisen ohessa on voi esimerkkien tehostamana kertoa sen erityispiirteistä liikenteessä. Maaperä tietoisuuden kylvämiseen on otollista.

Aivan toisenlainen elokuinen ilmiö liikenteessä on sadonkorjuuseen liittyvien koneiden ilmestyminen maaseudun tieverkolle. Leikkuupuimureiden ja traktoreiden ohjaksissa on yleensä kuljettajia, joilla on reilummin kokemusta liikenteestä kuin ekaluokkalaisilla. Liikenneturvallisuuden haasteet ovatkin toisenlaisia.

Maataloudessa käytettävät koneet ovat kasvaneet melkoisiksi jättiläisiksi. Leikkuupuimuri saattaa täyttää miltei koko tien, vaikka leikkuupöytä olisikin määräysten mukaisesti tiellä ajamisen ajaksi irrotettu. Kaiken lisäksi tiellä puimurin nopeus on perin alhainen, mutta lohkolta toiselle siirryttäessä tielle vain on monesti tultava. Illan hämärässä kolossaalinen sadonkorjuulaite saattaa yllättää niin vastaantulijan kuin takaa lähestyvän autoilijan.

Nykyaikaiset traktorit alkavat ominaisuuksiltaan olla sellaisia, että kohtuullisen ajonopeuden ylläpitäminen kuormankin kanssa on helppoa, joten aivan tavatonta häiriötä matkalaisen elämään ne eivät aiheuta. Toki sadonkorjuun sesonkina voidaan tarvita kaikkia kalustoyksiköitä. Joukossa voi olla sellaisiakin, jonka valojen toimivuus jättää toivomisen varaa ja jarrupolkimien polkeminen saa aikaan täysin odottamattoman liikesarjan – tai ei mitään. Yllettäviin liikkeisiin kannattaa siis varautua.

Ollaan siis varovaisia loppukesän liikenteessä, niin maaseudulla kuin taajamissa, ja erityisesti koulujen läheisyydessä. Ekaluokkalaisilla on opintaival vasta alussa, myös liikenteessä. Jotkut heistä ovat tulevaisuuden ammattikuljettajia, joten näytetään hyvää esimerkkiä. Maatalousyrittäjät perheineen ja työntekijöineen tekevät pitkää päivää, jotta meille olisi tarjolla puhdasta kotimaista ruokaa. Heilautetaan heille kättä kiitokseksi.

Turvallista loppukesää!


Lue seuraavaksi