Blogi

Kuorma-autoja tarvittiin myös vuonna 2020

Scania G 540 "Kesäkoukku"

Vuosi sitten tuskin kukaan osasi arvata, minkälaiseksi uusien paketti- ja kuorma-autojen kauppa tulisi muotoutumaan vuonna 2020. Yleisesti ennakoitiin, että jonkinlaista ensirekisteröintien vähenemistä tulisi tapahtumaan, mutta pakettiautoissa 12,7 prosentin ja kuorma-autoissa 14,7 prosentin laskua ei kukaan osannut ennakoida – ennen maaliskuuta.

Maaliskuun puolivälin aikoihin Suomi tietyllä tavalla pysähtyi. Talouden äkkipysähdys pysäytti toviksi autokaupan, mutta jo tehtyjä kauppoja ei kuitenkaan montaakaan peruttu. Siirtyneiden investointipäätösten ja autotehtaiden tuotantokatkosten takia monen uuden kuorma-auton rekisteröinti on siirtynyt tämän vuoden puolelle.

Rekisteröintien positiivisin uutinen oli keveiden, alle kuusitonnisten kuorma-autojen rekisteröintien kasvu 4,2 prosentilla 872 rekisteröityyn yksilöön. Tässä luokassa onnistuja oli Ford, jonka rekisteröinnit kasvoivat melkein viidenneksen ja markkinaosuus 25,6 prosenttiin. Mercedes-Benzillä on vieläkin suurempi markkinaosuus, 31,6 %, kun mukaan lasketaan myös kolmisenkymmentä kuorma-autoiksi rekisteröityä G-mallia, joita on muun muassa Nettiautossa myynnissä noin 280 000 euron hintaan.

Kevyiden kuorma-autojen rekisteröinnin kasvuun lienee vaikuttanut verkkokaupan kasvu, jota koronan aiheuttama ”kotoilu” on epäilemättä vain vauhdittanut. Pieniä toimituksia hoidetaan pienillä autoilla.

Keskiraskaidenkin eli 6–15,99-tonnisten kuorma-autojen kokoluokassa Mercedes-Benz oli markkinajohtaja (31,8 %), mutta hyvin niukalla erolla Ivecoon (30,6 %). Tässä kokoluokassa ensirekisteröitiin vuonna 2020 242 autoa, mikä on 11,4 % vähemmän kuin vuonna 2019.

Iveco X-Way

Sekä fyysisiltä mitoiltaan että myyntimäärältään suurimmissa kuorma-autoissa eli 16 tonnia ja sitä raskaammissa autoissa rekisteröintien kokonaismäärä väheni yli viidenneksen 2 317 autoon. Tässä luokassa Scania saavutti 38,3 % markkinaosuuden ennen Volvoa (31,8 %) ja Mercedes-Benziä (18,3 %).

Käytettyjä kuorma-autoja myytiin viime vuonna yhteensä noin 19 000, jossa kasvua oli 4,3 prosenttia. Kevyitä ja keskiraskaita kuorma-autoja myytiin käytettynä noin kymmenkertainen ja raskaita hieman yli kolminkertainen määrä uusiin verrattuna.

Pakettiautoja rekisteröitiin 12,7 % vähemmän kuin vuonna 2019 eli 12 842 autoa, joista 25,6 % oli Fordeja ja 21,1 % Volkswageneita. Käytettyjä pakettiautoja myytiin viime vuonna lähes kuusi kertaa niin paljon kuin uusia.

Kaikesta huolimatta hyödykkeitä ja raaka-aineita pitää edelleen kuljettaa, joten uusien autojen tarve ei ole kadonnut minnekään. Kun vuoden 2020 aikana esiteltiin useita uusia kuorma-automalleja, voi alkaneesta vuodesta hyvällä syyllä odottaa ensirekisteröintien suhteen edellistä vilkkaampaa.

Lue seuraavaksi