Blogi

Brexit toi tullauksen

Lukuisien eri vaiheiden jälkeen Brexit astui lopulta voimaan vuoden alusta ja sulki Iso-Britannian EU:n ulkopuolelle. Tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien tilaajan on tullattava Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset, ja niistä on maksettava mahdolliset verot ja tullimaksut. Karkea nyrkkisääntö on, että tullaus nostaa tilauksen hintaa noin 30 prosenttia. Tämä hinta muodostuu tuotteen ostohinnasta, kuljetuskuluista sekä mahdollisesti maksettavasta tullimaksusta ja arvonlisäverosta.

Jos lähetyksen tavaroiden arvo ylittää 22 euroa, lähetys pitää tullata, ja siitä on maksettava arvonlisävero. Arvonlisäveron lisäksi mahdollinen maahantuonnin tullimaksu kannetaan vain silloin, kun lähetyksen arvo on yli 150 euroa. On hyvä huomioida, että tullimaksun ja veron määräytymisen näkökulmasta ratkaisevaa on se, mistä maasta tavara toimitetaan ja toimitetaanko se sinulle tullaamattomana, ei verkkokaupan sijaintimaa.

Jos tavara toimitetaan EU-maasta, ja se on EU:ssa valmistettu tai sinne tullattu, niin lähetystä ei tullata eikä siitä makseta Tullille tullimaksua ja arvonlisäveroa. Erityistapauksena Pohjois-Irlannin kanssa sovelletaan EU:n tullilainsäädäntöä eli sitä kohdellaan kuin mitä tahansa muuta EU-maata. Jos tavara toimitetaan Pohjois-Irlannista, niin lähetystä ei tullata.

Esimerkki verojen määrästä, kun EU:n ja Britannian ulkopuolella valmistettu tavara toimitetaan Isosta-Britanniasta:

Jos tilaat Isosta-Britanniasta EU:n ja Britannian ulkopuolella, esimerkiksi Kiinassa valmistetun, 200 euron arvoisen varaosan, jonka kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä kannettava tullimaksu ja arvonlisävero muodostuvat seuraavasti:

· Tullimaksu muodostuu tavaran ostohinnan ja kuljetuskulujen summan, eli yhteensä 220 euron, perusteella. Varaosan tullimaksu on 37,18 euroa, eli 16,9 prosenttia (ostohinta+kuljetuskulut).

· Arvonlisävero on 61,72 euroa, eli 24 prosenttia (tavaran ostohinta+kuljetuskulut+tullimaksu).

· Varaosan kokonaishinta on 318,90 euroa (tavaran ostohinta+kuljetuskulut+tullimaksu+arvonlisävero).

Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, arvonlisävero maksetaan myös Postin käsittelymaksusta (2,90 euroa).

Esimerkki verojen määrästä, kun britannialainen tavara toimitetaan Isosta-Britanniasta:

Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset on tullattava ja arvonlisäveroa on maksettava, jos lähetyksen arvo on yli 22 euroa. Jos tavaran alkuperämaa on Iso-Britannia tai EU-maa, tavarasta ei tarvitse maksaa tullimaksua. Tavaran alkuperämaa on ilmoitettu yleensä tilausvahvistuksessa tai kauppalaskussa.

Jos vuonna 2021 tilaat Isosta-Britanniasta maassa valmistetun 200 euron arvoisen varaosan, jonka kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä maksettava arvonlisävero muodostuu seuraavasti:

· Tullimaksua ei tarvitse maksaa.

· Arvonlisävero on 52,80 euroa, eli 24 prosenttia (tavaran ostohinta+kuljetuskulut+tullimaksu).

· Varaosan kokonaishinta on 272,80 euroa (tavaran ostohinta+kuljetuskulut+tullimaksu+arvonlisävero).

Tullimaksun ja arvonlisäveron määrän voi kätevästi selvittää Tullin Tullilaskuri-palvelussa (https://tulli.fi/tullilaskuri). Tullilaskuri myös opastaa, mitä pitää tehdä, kun tullaa tavaroita Suomeen.