Blogi

40 vuotta ja matka jatkuu

Jos ovat maarakennus- ja kuljetusalat kokeneet melkoisen muodonmuutoksen Konepörssin 40 vuotta kestäneen taipaleen aikana, on myös lehden tekeminen nykyään aivan toista kuin 80-luvulla.

Aloitin oman lehtimiehen urani vuonna 1987 eli kuusi vuotta Konepörssin perustamisen jälkeen. Ensimmäiset 17 vuotta kirjoitin Koneviesti-lehteen ja keväästä 2004 lähtien olen ollut mukana tekemässä joka ikistä Konepörssin numeroa tähän päivään eli Konepörssiin 12/2021 saakka. Se tekee kohdallani yhteensä 213 lehden numeroa. Yhtään ei ole jäänyt väliin.

Vuonna 2004 varsinaisia toimituksellisia artikkeleita oli Konepörssissä aika vähän. Päätös toimituksellisen osuuden kasvattamisesta oli lehdessä kuitenkin tehty jo uuden vuosituhannen vaihtuessa.

Lehden tehtävä ilmoittajan ja ostajan välisenä linkkinä oli tosin jo tuolloin vahva ja on sitä edelleen. Alan toimijoiden kaupallisia tiedotteitakin tutkitaan lehdestä tarkkaan.

Hiljalleen artikkelien osuutta siis alettiin Konepörssissäkin 2000-luvulla lisätä ja nykyään meitä tekstin tekijöitä on lehdessä jo useita. Toki nyt lehden lisäksi tuotamme sisältöä paljon myös sosiaalisen median kanaviin ja erityisesti suosituksi nousseet uutissivumme internetissä työllistävät meitä toimittajia paljon. Etsimme jatkuvasti uutisaiheita meiltä ja maailmalta, jotta te lukijat löydätte ne alan polttavimmat ja mielenkiintoisimmat uutiset nopeasti yhdestä ja samasta paikasta.

Palataanpa hetkeksi vuoteen 1987, jolloin siirryin nuorena koneinsinöörin planttuna lehtimiehen hommiin. Konealasta kokemusta oli tosin kertynyt pikkupojasta saakka isäni yrityksessä, jossa muun muassa ajoin vuosikaudet kotimaisen koneteollisuuden helmeä eli Vammas-kaivuria. Yhtään lehtijuttua en ollut kirjoittanut, tosin ainekirjoitus oli aina ollut koulussa sydäntä lähellä.

Talvi 1987 oli ennätyksellisen kylmä. Ensimmäistä juttukeikkaa varten käteen lyötiin tammikuun hyytävässä pakkasessa mekaanisen sulkimen omaava kamera ja muistilehtiö, taisin saada jopa kynänkin. Suuntana Itä-Suomi ja joku tilaisuus, jossa esiteltiin moottorikelkkoja ja latukoneita.

Muistan, kuinka kamera jäätyi lähes 30 asteen pakkasessa parin kuvan ottamisen jälkeen ja sitä piti käydä sisätiloissa aina välillä lämmittämässä. Kelkoista saati latukoneista ei ollut minkäänlaista kokemusta tai tietoa. Jonkinlainen juttu siitä taisi syntyä, kun ura jatkui ja juttukohteet monipuolistuivat hiljalleen.

Jos toimittajan kalusto alkuaikoina oli vaatimatonta, niin nyt juttukeikalle lähdettäessä autoon lastataan useita kameroita ja jutun teko pitää sisällään muistiinpanojen teon ja kuvien oton lisäksi usein myös videointia. Kameroissa ei enää ole onneksi mekaanista suljinta, tosin pakkaselle ne ovat edelleen erittäin herkkiä.

Juttujen kirjoittamisella ei ennen ollut useinkaan kiire, sillä niitä ajoitettiin vain painettuun lehteen. Nyt etenkin uutisaiheiset artikkelit pyritään saamaan verkkoon mahdollisimman nopeasti. Samalla tuotetaan materiaalia sosiaaliseen mediaan, esimerkiksi Facebookiin ja Instagramiin. Itse editoidut videot löytävät tiensä Konepörssin Youtube-kanavalle. Voisikin sanoa, että meillä toimituksessa vanhat koirat ovat opetelleet digitaalisuuden kehityksen myötä uusia temppuja.

Uusimman Konepörssiin (12/2021) monia artikkeleita varten skannattiin ilmoituksia vanhoista lehdistä. Ne todistavat sitä tosiasiaa, että moni yhteistyökumppanimme on pysynyt mukana vuodesta toiseen. Toki ensimmäisissä lehdissä ilmoituksillaan edustettuina olevat koneliikkeet ovat monet lopettaneet tai nimi on muuttunut, mutta monelle tuttuja henkilöitä löytyy ilmoituksista jo vuosikymmenien takaa.

Yksi oiva esimerkki on Marakon Oy, joka sattumoisin täyttää nyt myös 40 vuotta Konepörssin tapaan. Yritysten syntyhetket kietoutuvat myös osaltaan yhteen. Kotimaisen Rammer-iskuvasaran lipunkantajan tarina löytyy sekin tämän lehden sisäsivuilta.

Tässä kohtaa on hyvä kiittää kaikkia Konepörssin taipaleella mukana olleita ihmisiä ja yrityksiä hedelmällisestä yhteistyöstä. Juhlavuosi 2021 on pian taakse jäänyttä elämää ja keskitymme edelleen jatkamaan tehtäväämme maarakennus- ja kuljetusalan tärkeänä uutisankkurina sekä linkkinä ostajan ja myyjän välillä. Ensi vuonnakin Konepörssi ilmestyy jälleen 12 kertaa. Painetun lehden lisäksi seurantaan kannattaa ottaa verkkosivumme, sähköinen uutiskirjeemme ja sosiaalisen median kanavamme.