Uutiset

Autot

Ympäristöpalkinto Suomen Rengaskierrätykselle

  • Ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon perusteena kuluttajalle helpon kierrätysjärjestelmän luominen
  • Autonrenkaista lähes kaikki otetaan talteen, tulevaisuudessa tavoitteena yhä jalostetummat uusiotuotteet
  • Autokierrätyksestä merkittävä osa varaosia vientiin. Vielä enemmän, kun harmaasta taloudesta päästään eroon

Suomen Rengaskierrätys oy ja Suomen Autokierrätys oy palkittiin vuoden ympäristöpalkinnolla Helsingin messukeskuksessa järjestettyjen Auto 2018 -messujen yhteydessä pidetyssä Auto- ja liikennegaalassa. Palkinnon jakoivat Suomen Auto- ja liikennetoimittajat ry ja Neste oyj.

”Rengaskierrätys ja Autokierrätys ovat kuitenkin suomalaisen kuluttajan kannalta jopa hämmästyttävän hyvin toimivia, käteviä arjen järjestelmiä. Näiden tahojen avulla käyttöikänsä päähän tulleet tuotteet saadaan hyödynnettyä tehokkaasti”, Liikennetoimittajien puheenjohtaja Mikko Autio perustelee.

Sekä Suomen Rengaskierrätys oy että Autokierrätys ovat omien alojensa tuottajayhteisöjä. Ne huolehtivat jäsentensä puolesta siitä, että tuotteet kierrätetään ja hyötykäytetään oikein.

Nyt myönnetty palkinto oli lajissaan ensimmäinen.

”Ympäristö- ja ilmastoasioiden merkitys yhteiskunnassa vain jatkaa kasvamistaan, minkä vuoksi halusimme tuoda mukaan tällaisen kategorian. Ympäristöasiat koskettavat jokaista auto- ja liikennetoimittajaa ja ovat osa koko ammattikunnan jokapäiväistä työtä yleisölle suunnattujen sisältöjen parissa”, Autio perustelee.

Vapaaehtoisuus toimivuuden ehtona

Suomessa toimivat rengasalan yhtiöt perustivat Suomen Rengaskierrätyksen tuottajayhteisökseen vuonna 1995. Kun ensimmäisenä vuonna renkaita saatiin kulutuksesta talteen noin 15 000 tonnia, oli määrä viime vuonna kohonnut noin 55 000 tonniin. 

Yhteensä miljoonan kerätyn tonnin raja rikkoutuu vuoden 2019 aikana.

”Olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että kierrätysjärjestelmämme toimisi mahdollisimman hyvin ja kuluttajalle vaivattomasti”, Suomen Rengaskierrätys oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo.

Tämä on onnistunut ilmeisen hyvin. Viime vuodet renkaiden keräysaste on ollut lähes sata prosenttia. Suurin osa renkaista päätyy kiertoon rengasliikkeistä kausivaihtojen yhteydessä. Autoilijan ei päätään tarvitse asialla vaivata lainkaan.

”Kierrätys toimii, sillä rengasalan toimijat ovat alusta asti itse olleet kehittämässä järjestelmää. Totta kai tämä on senkin takia meille suuri tunnustus”, Suomen Rengaskierrätys oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo.

Autonrenkaasta tehtyjen uusiotuotteiden määrä on jatkaa monipuolistumistaan. Uusiin innovaatioihin kuuluvat ovat muun muassa rengasrouhetta hyödyntävät vedenpuhdistusjärjestelmät sekä asfaltin kestävyyden parantaminen rengaskumin avulla.

”Aiomme jatkaa nimenomaan korkean jalostusarvon tuotteiden kehittämistä. Samalla tavoittelemme yhä tasalaatuisempia kierrätystuotteita.”

Auto romutetaan 20 vuoden iässä

Autonrenkaan keskimääräinen käyttöikä Suomessa on kuusi vuotta. Romutettavaksi auto päätyy keskimäärin 20,7 vuoden iässä. Siinä vaiheessa alla on kulunut kolmet kesä- ja kolmet talvirenkaat.

”Romutusikä Suomessa on Länsi-Euroopan korkein. Kilpailemme Kreikan kanssa siitä, missä ajetaan vanhimmilla autoilla”, Suomen Autokierrätys oy:n toimitusjohtaja Arto Silvennoinen sanoo.

Viime vuonna romutukseen päätyi 72 710 autoa, mutta tänä vuonna menee rikki 90 000 auton raja. Osin kasvu selittyy valtion myöntämällä romutuspalkkiolla, jonka ajatuksena oli uudistaa autokantaa kohti vähäpäästöisempiä malleja. Pääosan kasvusta selittää digitalisaatio ja tietojärjestelmien integrointi Trafin kanssa. Se on yksinkertaistanut auton matkaa kuluttajalta romuttamolle.

”Nykyisin puretuista varaosista kolmasosa menee vientiin, ja koko auton kierrätysketju toimii jo melko hyvin. Samalla meillä on Suomessa kehittämistä siinä, miten saamme harmaan talouden kitkettyä alalta pois. Vielä liian moni auto katoaa ilman virallista romutustodistusta”, Silvennoinen sanoo.

Lue seuraavaksi