Uutiset

Autot

Volvo Suomen suosituin neliveto

Volvo on vahvistanut asemaansa yhtenä Suomen suosituimpana neliveto-autona. Vuonna 2018 Suomessa rekisteröitiin 24.538 nelivetoista autoa, joista 4.983 oli Volvoja. 

”Volvon autoihin yhdistetään usein ruotsalainen termi ”framkomlighet” – kyky päästä määränpäähän sääolosuhteista riippumatta. Tämä on tärkeä osa perintöämme ja kuvastaa identiteettiämme”, sanoo Volvo Car Finlandin myynti- ja markkinointijohtaja Tom von Bonsdorff.

”Volvon AWD -neliveto on yhtä paljon turvallisuusominaisuus kuin ajodynamiikkajärjestelmä”, jatkaa von Bonsdorff.

AWD-tekniikan edistysaskeleet näkyvät parempana ajettavuutena, vakautena ja pitona ja mahdollistavat itsevarman, ketterän ja nautinnollisen ajokokemuksen. Samalla polttoaineen kulutus on vähentynyt. Sähköistäminen tuo AWD-tekniikkaan vielä enemmän joustavuutta, sillä se tuo mahdollisuuksia ohjata sekä poltto- että sähkömoottoria ja jokaista pyörää erikseen tieolosuhteiden tai ajotyylin perusteella.

Automaattisesti ja aina tarvittaessa
AWD-nelivedossaan Volvo käyttää Active On Demand Coupling- eli AOC-järjestelmää, jossa neliveto kytkeytyy päälle automaattisesti ja aina tarvittaessa. Käytännössä neliveto on päällä aina liikkeelle lähdettäessä. Sen sijaan esimerkiksi kuivalla asvaltilla ja hyvissä oloissa auto etenee etuvetoisena.

AOC-järjestelmässä anturit tarkkailevat jatkuvasti pyörien liikettä. Jos jokin pyörä alkaa luistaa, taka-akselissa perävaihteen ja kardaaniakselin välissä sijaitseva elektrohydraulinen kytkinyksikkö kytkee nelivedon päälle. Neliveto alkaa jarruttaa luistavaa pyörää ja samalla voimaa siirretään muille pyörille.

Nelivedon hyödyt korostuvat talviajossa. Kun kaikki pyörät vetävät alusta alkaen, auto lähtee luistamatta liikkeelle vaikka umpihangesta. Optimaalinen voimanjako pyörien välillä helpottaa myös ajamista liukkaalla. Neljästä tiehen tukevan otteen ottavasta renkaasta on hyötyä myös kesäkeleillä. Neliveto pääsee oikeuksiinsa kurvailtaessa vaikka sateiden pehmentämällä mökkitiellä, tai kun matkaa tehdään esimerkiksi asuntovaunun kanssa.

Laaja mallisto
Valinnanvaraa Volvon asiakkailla riittää, sillä All Wheel Drive- eli AWD-neliveto on saatavana kaikkiin 60- ja 90-sarjan Volvoihin sekä useimpiin XC40-malleihin. Myös kaikki Volvon Twin Engine -hybridimallit ovat tarvittaessa nelivetoisia.

Volvon myynnistä nelivetoversiot käsittävät noin 54 prosenttia. Volvon ja Suomen suosituin nelivetomalli on Volvo XC60, jota rekisteröitiin viime vuonna 2.703 kpl. Näistä yli 90 prosenttia oli nelivetoja.

Volvo on kasvattanut myyntiään uuden mallistonsa myötä ja oli vuonna 2018 Suomen neljänneksi myydyin automerkki 9.200 rekisteröinnillä. Malliuudistuksen ohella myös modernit Volvo -moottorit ovat suosion takana, sillä kaikki Volvo -moottorit ovat jo uuden Euro 6d TEMP -päästönormituksen mukaisia. Volvo oli ensimmäisiä merkkejä, jonka kaikki mallit tyyppihyväksyttiin uudella WLTP -mittaustavalla jo syyskuussa 2018.

AWD -nelivetokiertue liikkeelle
Volvo aloittaa 4. tammikuuta 2019 koko Suomen kattavan AWD -nelivetokiertueen, jossa kaikki nelivetomallit ovat koeajettavissa Volvo -jälleenmyyjien luona.

Lue seuraavaksi